
12 mart. STRĂZILE DIN BUCUREȘTI- peregrinările unei ardelence
Dragostea pentru Capitala României mi-a fost inoculată de tatăl meu, care și-a petrecut cei 6 ani ai studenției în București și îndrăgostit fiind de metropolă, se reîntorcea de câte ori avea ocazia.
În copilăria mea Bucureștiul a fost un loc de pelerinaj, pentru că în fiecare vacanță reveneam să-i admirăm frumusețea. Anii însă au trecut și o parte din amintiri s-au prăfuit, chiar au dispărut în ceața uitării și peste câteva decenii mi-am dorit cu ardoare să revăd orașul care mi-a marcat anii copilăriei.
Pentru că biletele de avion,luate din timp sunt chiar convenabile și în condițiile în care un drum dus-întors este în jur de 49 de Euro, dacă reușești să prinzi o promoție, bineînțeles că cel mai convenabil mod de-a ajunge în Capitală este avionul.

Drumul este comfortabil, plăcut, și până ajungi să-ți bei cafeaua ai ajuns la destinație. Peisajul care se arată prin hubloul avionului este remarcabil, Carpații care se zăresc prin perdeaua de nori cu irizări de lumină solară.
Ajungând în Aeroportul Henri Coandă trebuie să te asiguri, să-ți comanzi un taxi de încredere cu care să ajungi la hotel. La automatele din incinta aeroportului poți să-ți comanzi taxiul, alegând compania cu care vrei să călătorești și primind un bilet cu numărul mașinii, nu ai decât să-ți aștepți taxiul comandat. Hotelurile în oraș sunt pe toate gusturile și buzunarele și poți găsi cazări satisfăcătoare la prețuri convenabile.
Tema de casă cea mai complicată în vizitarea orașului ți-o va da distanța și trebuie să ai ceva condiție fizică să iei orașul la picior, dar dacă accesezi aplicația MOOV-IT poți afla în câteva clipe cu ce mijloace de transport poți ajunge la destinația dorită. Eu m-am deplasat cu deosebită ușurință folosind această aplicație.
Transportul în comun funcționează bine în București și la o temperatură exterioară de aproape 40 de grade autobusele și troleele au aer condiționat, de-a dreptul revigorant în timpul călătoriei în zilele de vară.
Primul edificiu pe care mi-am dorit să-l vizitez a fost bineînțeles clădirea în care tatăl meu și-a petrecut anii studenției,și anume Institutul de Arhitectură ”Ion Mincu”. O clădire de o frumusețe rară, reprezentativă pentru a găzdui Facultatea de Arhitectură. Este o bucurie vizuală de fiecare dată prin specificul stilului brâncovenesc și dantelăria elementelor decorative de pe fațada acesteia.
Piața Universității, Universitatea, Teatrul Național,Hotelul Intercontinental sunt la câțiva pași și le poți vedea la câteva minute distanță. Drumul meu spre Piața Universității a trecut pe B-dul Carol I care m-a fascinat prin clădirile sale. Fiecare a doua casă este monument de artă. Cartierul Armenesc cu Biserica Armenească, Cartierul Evreiesc, te încântă fiecare cu arhitectura lor specifică.
Cei ce iubesc arta își vor dori cu siguranță să viziteze Muzeul Național de Artă al României, unde pot viziona Arta Românească și Arta Europeană în două secțiuni diferite. Cele mai cunoscute tablouri ale maeștrilor artei românești mi-au încălzit inima, le-am văzut în manualele noastre și acum le-am revăzut chiar în fața ochilor.
Există comori de patrimoniu aici, valori inestimabile, mulți dintre noi nu știm că în secțiunea de artă europeană există tablouri de Rembrant și Rubens. Fiecare școală de pictură : cea italiană, olandeză, spaniolă au secțiuni separate. Cea mai mare parte a obiectelor de Patrimoniu au fost donate de către regale Carol I.
În cadrul Muzeului de Artă în perioada vizitată de mine, a existat o colecție dedicată lui Ferdinand I și reginei Maria, făuritorii Marii Uniri. Un periplu pe Calea Victoriei te aduce într-o zonă a orașului în care Primăria sectorului 1 al Capitalei oferă WI-FI gratuit.
Calea Victoriei are cel mai mare număr de palate pe care am avut vreodată ocazia să le văd, printre care Palatul Cantacuzino de o frumusețe rară,găzduiește Muzeul George Enescu.Tot aici veți întâlni Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul Național de Artă al României, Palatul Ghica și Sediul Academiei Române.
Cel mai uzual și în vogă mijloc de transport este tricicleta, pe care o poți lăsa unde dorești și o poți lua din stațiile speciale pentru aceasta,totul deservit de-o aplicație pe telefon. Muzeul Antipa a fost un alt loc de pelerinaj al copilăriei mele și nu departe de el Muzeul de Geologie și Muzeul Țăranului Român.

O relaxare plăcută pentru week-end iți pot oferi Băile Therme de la marginea orașului, dincolo de Aeroportul Băneasa. Există curse de autobus speciale, gratuit , pe care Therme le pune la dispoziția turiștilor după un orar bine stabilit, cu opriri în diferite puncte importante ale orașului. Ștrandul este la nivel european și merită vizitat, chiar dacă prețurile sunt ridicate, condițiile sunt pe măsură.
Eu am avut ocazia să asist și la Bucharest Air Show Băneasa și fiind o împătimită a avioanelor m-am delectat cu un show aerian, la care au participat piloți din țările partenere NATO și nu numai. Show-ul s-a desfășurat de dimineața până seara și s-a încheiat cu un foc de artificii.
Parcurile Bucureștiului sunt o adevărată oază de liniște și răcoare în zilele toride. Parcul Cișmigiu este chiar în inima orașului și te îmbie cu aleile sale și cu lacul din mijlocul parcului la un moment de relaxare. Parcul Herăstrău oferă o imagine superbă asupra fostei Case a Scânteii, lângă Arcul de Triumf, având intrarea de la Piața Presei Libere.
Din Parcul Herăstrău există o intrare spre Muzeul Satului. Pe Lacul Herăstrău se pot face plimbări cu vaporașul. Vacanța mea în București s-a încheiat cu cel mai frumos moment pe care am avut ocazia să-l trăiesc și anume spectacolul oferit de fântânile arteziene din Piața Unirii.
În fiecare seară din week-end ( vineri și sâmbăta ), începând de la ora 21.00, fântânile arteziene din fața Casei Poporului, din P-ța Unirii oferă un spectacol inedit, care durează cam o oră. Fiecare spectacol are o tematică aparte, de această dată au fost personalități reprezentative, oameni de știință români recunoscuți pe plan internațional.

Apa țâșnește și dansează pe ritmul muzicii și oferă un spectacol în toate culorile curcubeului, de o frumusețe greu de descris in cuvinte.