THE GREAT GATSBY – SURSELE DE INSPIRAȚIE ȘI COLECȚIA

THE GREAT GATSBY – SURSELE DE INSPIRAȚIE ȘI COLECȚIA

 Vizionarea filmului  ‘The great Gatsby” , o ecranizare a romanului omonim al lui F.Scott Fitzgerald, mi-a stârnit emoții pe care nu le trăisem până atunci . Admirația pentru costumele filmului și a bogăției opulente a bijuteriilor, m-au inspirat în realizarea unei colecții.
Filmul în producerea și regizarea lui Baz Luhrmann ne oferă o distribuție de excepție : Leonardo di Caprio în rolul principal a lui Jay Gatsby și Tobey Maguire, Carey Mulligan, Joel Edgerton și Elizabeth Debicki în rolurile secundare.
La cea de-a 86-a ediție a Premiilor Oscar, pelicula a câștigat categoriile : Cele mai bune Decoruri și Cele mai bune Costume. Filmul este unul dramatic și istoric, prezentând o retrospectivă a anilor ‘ 20 într-un New York în care petrecerile se țineau în lanț.

Romanul este o aspră critică a stilului de viață iresponsabil al oamenilor bogați. Pe lângă o prezență actoricească remarcabilă, filmul m-a vrăjit pur și simplu, datorită costumelor proiectate și realizate la mare artă. Perioada cronologică reprezentată a excelat printr-o bogăție și o extravaganță deosebită a modei acelor timpuri.

Costumele din film , chiar dacă nu au redat 100% autenticitatea modei acelor vremuri și deși filmul se referă la anul 1922, costumele se aliniază pe o perioadă de un deceniu 1920-1930. Costumele care au luat Oscar-ul au fost realizate de mai mulți designeri. 

Proiectele s-au realizat prin consultarea arhivelor de fashion de la Prada și Miu Miu.Frații Brooks își aduc aportul la realizarea costumelor purtate de actori și figuranți. Catherine Martin și Muccia Prada au fost în spatele garderobei în timp ce bijuteriile spectaculoase provin de la Tiffany& CO.

Ce mi-a plăcut personal în proiectele lui Martin, este faptul că ea mai degrabă, doar se inspiră din moda anilor 1920 și o transpune în prezent, creând rochii senzuale care au menirea să accentueze formele feminine.
Filmul m-a inspirat profund în realizarea colectiei cu aceeași nume.Am pornit de la piese și linii vestimentare din anii’ 20 și am creat o colecție purtabilă, adresată femeilor zilelor noastre. Rochiile Colecției ”The Great Gatsby” se pretează a fi purtate la evenimente mondene și petreceri.
În perioada de creație, în realizarea schițelor colecției am pornit pe două linii distinctive : una cu o cromatică reținută negru-crem, negru-auriu, o altă linie pe fond deschis ivoire și alb, cu broderii colorate. În realizarea colecției am optat apoi în dezvoltarea primei laturi. A doua latură rămâne o temă deschisă pe care se poate lucra pe viitor. 
În altă ordine de idei, chiar dacă muzica filmului a fost criticată și considerată ca neadecvată, mie sincer mi-a plăcut enorm. Coloana sonoră a fost produsă de Jay-z și The Bullits. Piesa ”Youg and Beautiful” a fost scrisă de Lana del Ray. Piesa ”Back in Black” a lui Beyonce și Andre 300, în ritmuri electronice a fost lăudată de critici, dar piesa care m-a impresionat personal este cea a lui Nero- Into the Past, care va deveni fundalul sonor al prezentării colecției mele. Oscarul oferit pentru Cele mai bune decoruri este recunoașterea la nivel înalt al prezentării unui fundal pentru lumea din film.
Opulența poleită a domeniului lui Jay Gatsby, a fost realizată de către Catherine Martin în Stilul Art Deco. Turnurile Beacon, dispărute demult reprezintă inspirația lui Fitzgerald pentru domeniul Gatsby. Filmările pentru exteriorul domeniului s-au desfășurat la Colegiul International de Management din Sidney. Inspirația pentru domeniul Buchanan vine de la Vechile Grădini Westbury.
În stadiul de proiectare al colecției mele am realizat un număr mare de desene, pe care mai apoi le-am selectat cu grijă, pentru a reda cu maximă autenticitate elementele decorative specifice modei acelei perioade. Rochii cu talii alungite, tăiate la nivelul șoldurilor, prezența șnurului aplicat ca element decorativ, a franjurilor și broderiilor, toate se regăsesc în moda acelor vremuri. Colecția are ca punct de pornire filmul The Great Gatsby, dar și perioada pe care o reprezintă, dar are ca scop transpunerea elementelor specifice acelor vremuri în vestimentația actuală.