DE CE M-AM ÎNDRĂGOSTIT DE INDOOR CYCLING ?

DE CE M-AM ÎNDRĂGOSTIT DE INDOOR CYCLING ?

Datorită unui metabolism lent, pe care pe de-oparte l-am moștenit genetic, pe de altă parte mi l-am creat datorită numeroaselor diete hipocalorice ținute de-alungul vieții, mereu am fost nevoită să fac sport, ca să nu mă îngraș în exces și să mă mențin în formă.
Am participat la exerciții de întărire a musculaturii, în grup, la boot-camp, am executat antrenamente cu antrenor personal în sala de fitness, unde pe lângă execitiile cu greutăți și exerciții cu propria greutate am făcut și ședințe de cardio și HIIT ( High Intensity Interval Training ).
La depășirea vârstei de 50 de ani, unele dintre aceste antrenamente au devenit istovitoare pentru mine și am încercat să îmi găsesc o formă de mișcare care să aibă și rezultate, să îmi întărească inima, să îmi provoace bucurie și să existe și socializare cu colegii de sport.

Indoor cycling a fost dragoste la prima încercare și chiar dacă pentru mine ca primă impresie hotărâtoare a fost faptul că antrenamentul se realizează pe o muzică antrenantă cu pedalare în ritmul muzicii, documentandu-mă în continuare și citind despre această formă de mișcare, am înțeles avantajele multiple pe care le are asupra sănătății.

Ciclismul de interior sau pe engleză Indoor cycling este un antrenament cardio, desfășurat de durată a 45-50 de minute,care asigură o ardere a caloriilor în jur de 400-600 de Kcal/ antrenament.
Antrenamentul debutează cu o parte de încălzire în care pulsul crește treptat, se pedalează ușor, apoi pe parcursul antrenamentului din ce în ce mai intens , vei putea atinge nivele maxime ale pulsului tău, în special la antrenamentele HIIT ( High Intensity Interval Training) la care , intervalele de intensitate foarte mare executate într-o perioadă scurtă de timp, alternează cu intervale de intensitate mică de perioadă scurtă.

După antrenamentul de HIIT, acesta fiind foarte intens pentru organism, corpul nostru continuă să ardă calorii încă cel puțin o oră după antrenament.

Dacă încercam să parcurgem paleta exercițiilor fizice cardio cunoscute : alergatul , schiatul, mersul pe bicicletă în exterior, constatăm că ciclismul de interior este o formă de mișcare non-impact, care lasă o presiune mult mai mică asupra genunchilor, șoldurilor, gleznelor decât celelalte antrenamente cardio.
Poate fi practicat de orice persoană, la orice vârstă, fără a necesita o pregătire anterioară. Antrenamentul este condus și coordonat de un instructor care te ajută și te supraveghează să lucrezi corect, să folosești o tehnică bună și să îți atingi obiectivele.
Instructorii de cycling sunt persoane carismatice, energice și deosebit de dinamice, care reușesc să-ți transmită energia lor pozitivă, să te ia cu ei dacă ai obosit și simți că nu mai poți ! Instructoarea mea de cycling ne spune, ca o încurajare : ” Dacă nu mai poți , te ții după mine !”

Antrenamentul este intensiv pentru că de-alungul celor 50 de minute sunt puține pauze pentru hidratare și refacere și de regulă sunt de scurtă durată. Îți remodelează formele, îți protejează articulațiile și îți lucrează intens musculatura trenului inferior.

 Nu trebuie să vă speriați, rezultatul indoor cycling-ului nu va fi creșterea masei mulsculara ci definirea acesteia, veți scădea centimetri din coapse și fesieri.
De-alungul ședințelor de indoor cycling crește capacitatea toracică, se întărește inima și se îmbunătățește condiția fizică, în așa fel încât vom observa progresul de la o săptămână la alta.
Spre deosebire de alte sporturi , nu sunt tehnici sau mișcări complicate și fiecare cursant își poate regla singur intensitatea de pedalare și rezistența opusă de bicicletă la pedalare, în funcție de propriile posibilități și grad de avansare.
Ani de zile am făcut sporturi și exerciții care mi-au provocat durere, m-au obosit și epuizat în unele situații mergeam cu stres la sala de sport.
Odată cu descoperirea ciclismului de interior am învățat că există formă de mișcare care îți oferă bucurie prin faptul că se realizează pe ritmul muzicii într-o atmosferă familiară cu colegi de sport zâmbitori și simpatici.
Dar pe lângă latura socială și umană, să trecem în revistă și beneficiile asupra sănătății:
– Fiind un antrenament cardio-vascular automat duce la întărirea mușchiului inimii
– scade pulsul în stare de repaus.

– Se întărește articulația genunchilor, se tonifică mușchii coapselor și mușchii fesieri.

– Așa cum am arătat și mai sus, este o metodă excelenta pentru slăbire, în timpul unui antrenament se ard 400-600 de kcal.

Poți practica acest sport complementar alături de exercițiile pe grupe musculare, sau pur și simplu în ședințe de 3-5 antrenamente / săptămână. Deci beneficiile indoor cycling-ului sunt multiple pentru sănătate:
– slăbirea și scăderea nivelului de grăsime corporală
– întărirea inimii și a capacității pulmonare

– cresterea densității osoase prin asta combate osteoporoza, lucru care este foarte benefic doamnelor aflate la menopauză și chiar indicat – reglarea metabolismului și creșterea nivelului de energie

– întărirea mobilității articulare, îmbunătățirea posturii și coordonării
– prevenirea și combaterea anumitor boli: risc scăzut de boli cardiovasculare și unele tipuri de cancer
– Îmbunătățirea semnificativă a dispoziției, antidepresant puternic, asigură un somn bun și odihnitor
– Îmbunătățirea nivelului de trigliceride și colesterol.

Dacă nu te-ai hotărât până acum ce formă de mișcare să alegi pentru a slăbi sau pur și simplu pentru sănătate, tot ce am scris mai sus înclina balanța spre indoor cycling.

Este sportul pe care îl practic cu intensitate de doi ani de zile, deja al 3-lea an și mă bucur de beneficiile sale. Oricât de obosită sau abătută aș fi, primele 5 minute mă remontează și mă bine dispun, iar starea fizică plăcută de după antrenament este un bonus pe lângă beneficiile pentru sănătate.
În momentul în care îl veți încerca, vă veți îndrăgosti de el ! Enjoy the ride !!!


%d blogeri au apreciat: