30 apr. CATHERINE MALANDRINO – DESIGNERUL FRANCEZ CARE A CUCERIT AMERICA
Viața designerei Catherine Malandrino seamănă enorm cu povestea unei prințese a originalității și creației, succesul ei datorându-se talentului remarcabil dar și unor înșiruiri de evenimente care i-au facilitat urcușul în carieră.
Născută în 1963 în Grenoble, Franța, Catherine Malandrino la ora actuală trăiește atât la Paris , cât și la New York. Provenind dintr-o familie de italieni, Catherine își petrece anii copilăriei în Alpii francezi, alături de cele două surori ale ei, într-un spațiu de basm unde sporturile de iarnă, în special schiul erau la mare căutare.
Prima tangență cu designul vestimentar o are când își crează singură costumul de schi, combinând un material auriu cu altul argintiu , devenind astfel, cea mai elegantă și admirată schioare.
Pasionată de artă și modă, își termină studiile în Esmond, câștigă premiul de absolvire și posibilitatea de-a lucra alături de Jacqueline Jacobson în atelierul de creație al Dorotheei Bis, iar mai târziu la Louis Feraud și Emanuel Ungaro.
În 1990 devine directorul creativ al brandului ”Et Vous” de la Paris, introducând feminitate și sensibilitate într-un brand casual.
Frumoasa designeră cu păr lung negru, suferind de complexul ”Albei ca Zăpada” sucește mințile coproprietarului brandului ”Et Vous”, americanul Bernard Aidan.
După patru ani petrecuți la ”Et Vous” ea descoperă frumusețea New York-ului și se îndrăgostește de el. Nu cu mult timp după mutarea la New York, va da naștere băiețelului lor, Oscar. Relatiiile lui Aidan îi fac intrarea rapidă și nemijlocită în societatea mondenă a orașului american, designera se exprimă : ” Bernard îmi dă aripi să zbor ! „
După ce se mută la New York devine consultant de modă la Limited Group în 1997, Diane von Furstenberg oferindu-i poziția de senior designer, facilitant astfel, intrarea designerei pe scena orașului american. Așa cum se convinge mai târziu, experiența ei la Diane von Furstenberg se dovedește a fi de neprețuit.
Aceasta este perioada în care designerul francez lucrează în două ture: una de zi în care crează pentru Diane von Furstenberg și a doua de noapte, când crează pentru brandul propriu. Profesiunea ei de credință a fost mereu dorința de a-și face clientele să se simtă unice.
Primele surse de inspirație le găsește în filmul ”Easy Rider”, metafora visului american, despre libertatea neîngrădită. Astfel se naște colecția „Drapelului” ( Flag Collection) cu rochii lejere, tricouri franjurite imprimate cu motivele drapelului american: dungi și stele.
De-alungul carierei sale, Catherine reușește să-și exprime propria viziune, combinând romantismul Parisului cu energia New York-ului, prin crearea colecției eponime , împreună cu colegul ei Bernard Aidan.
Aceasta este colecția ”flag” prezentată mai sus. Ea a fost aclamată de presă, retaileri și personalități marcante ale lumii mondene : Madonna, Beyonce, Mary J Blige.
Pentru că viața ei a fost o înșiruire de întâmplări norocoase și de data aceasta, destinul și-a spus cuvântul, prin derularea atacului terorist asupra World Trade Center la 11 septembrie 2001.
Acest eveniment a fost urmat de nașterea unui adevărat val de patriotism în rândul artiștilor din SUA, care se unesc în jurul colecției designerei, inspirate din motivul drapelului american.
Cu câteva zile după prezentarea acestei colecții la Apollo Theater în Harlem, managerul Madonnei, Ian Philips o sună pe Catherine, comandând un outfit de scenă pentru Madonna.
Acest gest a reprezentat recunoașterea colecției și intrarea designerului pe marile scene ale lumii, respectiv deschiderea de-a lucra pentru nenumărate alte staruri internaționale : Demie Moore, Jennifer Aniston, Charlize Theron, Sarah Jessica Parker.
Compania care îi poartă numele a deschis 14 magazine de retail și a început să-i vândă creațiile în lumea întreagă. Numele ei implică și un brand de life-style. Alaturi de propriile colectii semnează colecții și pentru : Repetto, Cointreau, Lacoste și Kohl’s.
Povestea designerului francez se încadrează perfect în ”visul american”.
Nu numai în viața privată , dar și în filmul ”Sex and the City”, Sarah Jessica Parker în pielea personajului Carry Bradshaw, poate fi văzută căutând prin buticul nou înființat al designerei la New York, acordând astfel un plus de atenție creațiilor acesteia.
Pe paginile jurnalului,veti gasi toate experientele mele legate de programul de slabire,informatii si sfaturi filtrate prin propriile trairi.Suisurile si coborasurile personale,propuneri in legatura cu miscarea,dieta si stilul de viata pe care l-am adoptat.Jurnalul nu este un tratat de medicina sau nutritie,sa nu-l luati ca atare,este mai degraba o trecere in revista a experientelor mele personale,completate de o serie de informatii pe care la randul meu le-am cules de-alungul acestor trei ani de transformare.
După difuzarea episodului, sute de tinere americance au năvălit în buticul designerei.
Designerul crează în general două colecții pret-a -porter pe an și o colecție haute-couture. În 2011 își vinde compania și doi ani mai târziu, hotărește să facă o călătorie în jurul lumii. În 2016 lansează un nou concept întitulat : French Rendez- Vous.
Pentru că mereu am fost pasionată de tricotaje și la rândul meu am creat în acest domeniu, pozele care le-am introdus în articol sunt piese vestimentare din tricotaje create de Catherine Malandrino.
Apropierea și simpatia ei pentru tricotaje m-a atras în mod deosebit și m-a determinat să-i studiez cariera, colecțiile și tot ce are ea de spus lumii întregi. Piesele vestimentare regăsite în acest articol sunt, bluze și rochii în ajururi fine, care doresc să imite dantela ; moliciunea și elasticitatea tricotului, are menirea să scoată în evidență frumusețea corpului feminin, făcând femeia să fie unică.