CAREI – ORAȘUL CARE ÎNCONJOARĂ UN CASTEL

CAREI – ORAȘUL CARE ÎNCONJOARĂ UN CASTEL

De data aceasta nu voi face un jurnal de călătorie, ci mai degrabă o descriere a orașului care chiar dacă nu este orașul meu natal, este locul în care mi-am petrecut o mare parte din copilărie, fiind orașul natal al părinților mei, locul în care mă reîntorc cu drag și astăzi de câte ori am ocazia.
Dincolo de sentimentele care mă leagă de aceste locuri, frumusețea Castelului Karolyi din mijlocul orașului, trăsăturile locuitorilor , oameni gospodari, liniștiți și primitori, frumusețea arhitecturală a clădirilor și ambianța deosebit de plăcuta, vor face orice călător să îndrăgească orașul.
Contemplând frumusețile locului, idee nu am avut despre faptul că așezarea este datată încă din 1320, când avea denumirea ”villa Karul ” ( ”satul lui Carol”). În sec. al XIV-lea , Careiul era doar o așezare mică, concentrată în jurul domeniului familiei Karolyi. Familia nobiliară Karolyi dă numele orașului și toată activitatea locuitorilor lui de-alungul istoriei a avut o legătură cu familia nobiliară.
La sfârșitul sec. al XVIII-lea existau deja diferite cartiere în oraș : Cartierul Meseriașilor, al Șvabilor, al Haiducilor ( românii care asigurau paza cetății ), al Străzii-Mari, al Orașului-Nou, al Evreilor și al Țiganilor.Tot în această perioadă existau deja în oraș peste 300 de meseriași care activau în 54 de meserii, aceștia fiind organizați în bresle meșteșugărești.

După Revoluția de la 1848, orașul primește statut organizat care intră în vigoare în 1876, când Jozsef Hegedus devine primul primar din istoria orașului. Sigiliul și stema orașului datează din 1848, reîntărite în 1902 și 1907 de către Franz Josef.

În urma Dictatului de la Viena din 1940 orașul intră sub administrația Ungariei horthyste, fiind eliberat cu ocazia Bătăliei de la Carei, 25 octombrie 1944 ( Ziua Armatei Române ) .
Istoria Castelului Karolyi a fost deosebit de zbuciumată, el fiind distrus și apoi reconstruit de mai multe ori. Prima atestare a castelului este la sfârșitul sec.XV când Laszlo Karolyi construiește o casă întărită, care va fi considerată o amenințare de către nobilii din comitatul Sătmar, fiind necesară intervenția lui Matei Corvin, pentru a aplana conflictul.

Cetatea joacă un rol important de-a lungul sec. al XVII-lea, constituind o importantă fortăreață de apărare din vestul Transilvaniei, în fața atacurilor turcești, nobililor răsculați conduși de Francisc Rakoczi II și după ralierea contelui Sandor Karolyi revoltelor, și trupelor germane.

Arhiva castelului păstrează momente memorabile ale istoriei: vizita ( 1708 ) a principelui Rakoczi, care este cazat timp de o lună în cetate, întâlnirile diplomatice din 1711 care au dus la semnarea Păcii de la Satu Mare cu care se sfârșește revolta de 8 ani a nobilimii maghiare din Ardeal.
Cetatea va fi transformată în 1792, după încheierea păcii de către arhitectul Josef Bitthauser într-un castel baroc, bastioanele cetății fiind demolate. Castelul astfel modificat va primi numeroase vizite din partea familiei regale. În 1797 contele Karolyi Jozsef îl primește la castel pe Joseph de Habsburg, iar cu un secol mai târziu pe Rudolf de Habsburg.
La sfârșitul sec. XIX, contele Karolyi Istvan, inițiază o serie de modificări arhitectonice, adăugând elemente în stil romantic, baroc și neogotic. După moartea contelui în 1907, castelul nu a mai fost locuit, dar a fost pregătit în 1919 pentru vizită regelui Ferdinand I și al Reginei Maria.

În perioada interbelică o parte din clădire a funcționat ca sanatoriu, iar o altă parte ca și casinou. În timpul celui de-al II-lea Război mondial, în castel funcționa o școală militară, iar în anul 1944 , un spital militar. În perioada comunistă în incinta castelului , au fost găzduite muzeul, casa de cultură și biblioteca.

Restaurarea Castelului Karolyi a fost posibilă prin lansarea Programului Operațional Regional 2007-2013- dezvoltarea durabilă și promovarea turismului. Primăria orașului Carei a depus un proiect sesizând oportunitatea ivită prin acest program, atât pentru restaurtaurarea Castelului Karolyi, dar și a cetății Karolyi din Ardud și includerea acestora într-un circuit al târgurilor medievale.
Lucrările de restaurare au îmbunătățit structura de rezistență, au intervenit pentru reducerea umidității, salubrizarea subsolurilor, refacerea tencuielii interioare și exterioare, refacerea acoperișului și a elementelor decorative, restaurarea și înlocuirea tâmplăriei.
De la restaurarea sa, castelul a primit până astăzi mai mult de 50000 de vizitatori din toată lumea, personalități ale vieții sportive, reprezentanți ai guvernului sau diplomați. Castelul este gazda vieții culturale careiene, o serie de concerte și activități culturale au loc aici. Prin intermediul programului de Colaborare Transfrontalieră România- Ungaria 2007-2013, s-a reușit amenajarea a 15 camere în încinta Castelului Karolyi unde au loc expozițiile permanente „Castelul de altădată” și ”Careiul de altădată”.
Încăperile sunt înzestrate cu mobilier de epocă, pentru recrearea atmosferei epocii medievale iar biblioteca cuprinde peste 2000 de volume, spre bucuria turiștilor amatori de turism cultural.
În cadrul acestui proiect mi-am luat și eu partea, sarcina mea a fost reconstituirea a două veșminte purtate de femeile familiei Karolyi, după fotografiile care mi s-au pus la dispoziție.
Una dintre piese este o rochie în stil baroc cu pernele specifice șoldului, iar cea de-a 2-a este o rochie stil empire pe care am aplicat flori realizate de mine manual.

Realizarea costumelor de epocă s-a făcut în atelierul meu de creație. Rochia empire este unică prin florile de mătase pe care le-am realizat manual, sunt peste 200 de flori brodate pe suprafața rochiei cu ajutorul mărgelelor perlate. Cele două piese vestimentare sunt expuse în muzeu în încăperile restaurate și se pot viziona de către public.

Frumusețea castelului și ambianța deosebită se datorează și parcului din jurul clădirii, care este considerat Parc dendrologic. În 1700 în jurul castelului exista o grădină frumoasă amenajată în stil baroc.
În 1790, după construirea castelului nou, grădinarul Bode Gyorgy amenajează în jurul castelului o grădină engleză, care este dotată și cu o seră cu plante exotice.

Forma actuală a parcului, cu o suprafață de 12ha, datează din 1890. Mulțumită celor 208 specii și a numeroase subspecii arborifere , în 1982 este declarat parc dendrologic ocrotit.

Renumitul platan uriaș din fața castelului, a fost plantat în 1810 și are un diametru de 205 cm.
Planurile de restaurare ale castelului nu se termină aici. Tot prin finanțarea acordată de Programul Transfrontalier România- Ungaria se urmărește reabilitarea fostului manej al castelului, situat în parcul dendrologic, realizarea unui hotel și restaurant în fostele case ale personalului de serviciu, amenajarea unei crame pentru promovarea vinurilor din zonă, la subsol, precum și includerea castelului în circuitul turistic internațional.

Castelul și parcul te transpun fără să realizezi într-o lume a prințeselor, în orice moment asteptându-te să apară caleașca Cenușăresei, iar pe treptele castelului să găsești pantoful de cristal.

Ori de câte ori simt nevoia să evadez într-o zonă liniștită, chiar în mijlocul orașului am posibilitatea să ma plimb pe aleile parcului, să urmăresc copiii care au venit să facă cunoștiință cu căluții foarte blânzi și să ia primele ore de călărie.
Mi s-a întâmplat să petrec ore în parcul castelului, să contemplez și să mă relaxez, de parcă totul ar exista într-un univers paralel, într-o altă dimensiune, care îți conferă liniște și relaxare.


%d blogeri au apreciat: