CE SĂ FAC SĂ NU MĂ ÎNGRAȘ DE SĂRBĂTORI ?!

CE SĂ FAC SĂ NU MĂ ÎNGRAȘ DE SĂRBĂTORI ?!

Bine mersi, am reușit să dau jos 14 kg. Sunt mândră de asta, dar am un singur coșmar: sărbătorile ! În această perioadă, oriunde te-ai duce și orice ai face, vei fi întâmpinată cu mâncare.
Este ca și cum te-ai muta în Țara făgăduinței, unde câinii umblă cu covrigii în coadă și gardurile sunt împletite din cârnați și cartaboși și oriunde îți vei arunca privirea, se vor întinde mese, se vor etala prăjituri, care mai de care mai delicioase și vei înghiți în sec, de frică să nu pui înapoi kilogramele, de care scăpaseși cu mare trudă.
Crăciunul durează două zile, Revelionul la fel, dar în fiecare casă se mănâncă non-stop trei săptămâni, una în pregătirea sărbătorilor, una în timp ce se derulează și a treia după, că deh a mai rămas mâncare și nu avem voie s-o aruncăm.

Cireașa de pe tort, e faptul că în aceste zile, nu prea ne mișcăm, butonăm televizorul și mâncărica consistentă o stropim cu vin bun și pălincă, ca să meargă unsă.

Degeaba ai încerca să te scuzi, să refuzi mâncarea la moment de sărbătoare este, ca și cum i-ai jigni pe toți ai casei și ai săvârși un mare păcat.
Și totuși trebuie să existe sănătate și după sărbători și mă gândesc cu tărie să mă țin de programul meu, chiar dacă nu va fi ușor.

Poți oare să împaci și capra și varza, în așa fel încât capra să nu acumuleze kilograme și să-și păstreze greutatea obținută prin sacrificii, dar în același timp și varza și să fie gustată și savurată? Cu siguranță că nu va fi deloc ușor, dar sunt convinsă că nu e nici imposibil.

Mă gândesc să aplic câteva trucuri, sau soluții care s-ar putea să fie adevărați suporți ai programului de slăbire, chiar și în această perioadă atât de bogată în alimente gustoase și bogate în calorii.
1. În primul rând voi reduce cantitatea de mâncare pregătită acasă și voi îmbunătăți calitatea acesteia.
Greșeala pe care o comitem fiecare, este că pregătim cantități industriale de mâncare acasă, în ideea că, cu siguranță vom avea musafiri și trebuie să avem ce pune pe masă.
Se întâmplă însă, să nu vină musafirii, sau numărul lor să fie mult mai mic, decât ai proiectat și rămâi cu cantități considerabile de mâncare, cu care ai putea hrăni un sat mai mic din Africa.

Ca să nu arunci mâncarea, vei avea tendința să mănânci fără oprire în zilele libere și odată trecut Crăciunul vei constata că ești mai grea cu cel puțin 4 kg.

Anul acesta voi pregăti o listă, pe care voi trece mâncăruri gustoase, dar foarte ușoare, gătite în special din carne de curcan, pui, pește și carne slabă de porc. Voi face mai multe salate și voi pune mai multe fructe pe masă.
Salatele le voi pregăti cu iaurt și voi elimina complet maioneza și în loc de cartofi voi pregăti legume la cuptor sau gătite scăzut, ca și garnitură lângă friptură. Voi gusta puțin din cârnați și cartaboși dacă ajung să fiu musafir, dar voi gusta doar și nu mă voi înfrupta din bunătățile puse pe masă.
Până la urmă, putem să dăm gust mâncării chiar dacă ea nu este atât de consistentă grasă sau dulce, cum o făceam în anii trecuți. În ce privește prăjiturile, voi încerca să caut variante raw vegane cu miere sau cu îndulcitori naturali care nu vor abunda atât de mult în calorii.
2. Când știu că mă duc în vizită la rude sau prieteni sar peste o masă.
Dacă rămân în deficit caloric, chiar dacă am gustat din cârnați, sau prăjituri, nu am cum să acumulez kilograme nedorite. Cel mai greu va fi de luptat cu pofta de dulce și de prăjituri.
Dar în ce privește prăjiturile pregătite acasă, trebuie alese acelea care au calorii mai puține, cu creme ușoare, de preferabil cu fructe și trebuie redus numărul felurilor de prăjituri pregătite. Fiecare dintre noi cunoaște tradiția cu câte 3-4 de feluri de prăjituri pregătite de Crăciun, în special în Ardeal, unde gospodinele se întrec care mai de care, cu rețete minune care te lasă pe spate. Pe bune, e concurs !
Nu ai cum să reziști la minunățiile dulci care se pun pe masa de Crăciun și cu siguranță, cel mai greu lucru va fi să mă abțin de la aceste capodopere culinare.

Dar trebuie, pentru că cel mai mare dușman al omului este zahărul și dacă vreau să păstrez rezultatele pentru care m-am chinuit atât de mult va trebui să consum cât se poate de puțin dulce. M-am înnarmat ! Știu că nu voi rezista tentației să nu le gust, dar o voi face cu măsură și cu foarte mult control.

Antrenoarea mea de cycling mi-a sugerat o metodă, zic eu foarte bună de a rămâne în deficit caloric, chiar dacă servești bunătăți, când te duci în vizită la rude sau prieteni : să sari o masă. În contul acelei mese, pe care nu ai servit-o, vei putea consuma, bineînțeles limitat, câteva prăjituri de exemplu, dar tot vei avea nevoie de control.
În toată perioada sărbătorilor se poate aplica această metodă, cei care sunt antrenați pentru postul intermitent, sunt și mai favorizați. Ei vor face pauze de câte 16 ore și vor servi doar în fereastra de 8 ore destinată meselor.

3. Am să fac mișcare de câte ori am ocazia.

Sala pe care o frecventez peste an, va fi deschisă și de sărbători, oferindu-ne ocazia să ardem caloriile cu care ne-am încărcat organismul.

Pe lângă acest lucru, antrenamentele de cycling se vor continua și între sărbători, iar în zilele libere voi putea introduce și câte un antrenament cu greutăți în sala de fitness.
Și din nou urmărind sfatul antrenoarei mele de fitness, dacă avem ocazia să ne deplasăm pe jos la familiile pe care le vom colinda, avem astfel o ocazie foarte bună de-a face mișcare.

Dacă am urmărit cu voință și ambiție un program de slăbire, respectarea unor mici trucuri care să ne ajute să păstrăm rezultatele obținute, nu trebuie să fie complicat.

Nu trebuie să renunțăm la gustul mâncării de acasă, la bucuria de-a servi și pregăti bucatele alese de sărbătoare, doar trebuie să acordăm mai multă atenție consumului moderat, în așa fel încât festinul să nu fie dăunător sănătății noastre și nici rezultatului obținut prin atâta trudă.
 În definitiv, aceasta este cea mai frumoasă perioadă din an și trebuie să ne bucurăm de toate beneficiile pe care ni le oferă !