04 iul. TRĂDAREA ÎN RELAȚII ȘI CUM TRECEM PESTE EA ?
Trădarea produce întotdeauna, o ruptură a relației și o emoție negativă persoanei înșelate. Unii dintre noi, nu putem prelucra aceste sentimente, o bună bucată de timp. Faptul că ești înșelat, de către omul în care ai avut, atâția ani de zile încredere, că el a fost implicat emoțional și fizic într-o relație extraconjugală, cu o persoană străină, trădând încrederea și fidelitatea așteptate în relație, poate să aibă repercursiuni devastatoare asupra vechii relații. În realitate sunt mai multe aspecte care produc mai devreme sau mai târziu ruptura dintre parteneri:
1. Partenerul tău ți-a trădat ireversibil încrederea
Înșelatul, este o formă de-a trăda încrederea partenerului tău. Ții foarte bine minte, cum îți spuneau prietenii, sau diferite persoane din familie că ești înșelată, că partenerul tău circulă pe căi ascunse, că te minte, te înșală și tu mereu i-ai găsit circumstanțe atenuante, luându-i apărarea. Îi confruntai cu vehemență pe cei care încercau să-ți deschidă ochii și chiar îi dușmăneai, pentru că aveau curajul să îți arate aceste lucruri pe față. Dar tu ai avut încredere în el !
Încrederea este fundamentul unui parteneriat sănătos, unei căsnicii funcționale, iar atunci când s-a rupt, este foarte dificil să se reconstruiască, uneori chiar imposibil.
Poate că vei fi în stare să îți ierți partenerul peste ani, dar nu vei mai avea încredere în el niciodată. Există căsnicii, care au continuat și după trădare, prin consimțământul comun al părților, dar întotdeauna la baza acestei continuări stă COMPROMISUL. Atunci când relația începe să se bazeze pe compromisuri, ea nu mai stă pe baze solide și nu va mai fi niciodată ce-a fost.
2. Furtuna emoțională care vă antrenează pe amândoi, provoacă durere, mustrări de conștiință și rușine
După actul trădării în dragoste, ambii parteneri suferă dureri emoționale semnificative, se resimte durerea, furia și nesiguranță, frustrarea și de multe ori neînțelegerea și autovinovăția. La un moment dat, nu vei mai fi în stare să comunici normal cu partenerul tău, nu vei mai fi în stare să ai rapoarte intime cu el, mereu te vei gândi la clipele pe care le-a petrecut în pat, cu o altă persoană.
Problema este că nu vei mai fi în stare să-l privești ca înainte. Umbra trădării se va lăsa pentru totdeauna peste relația voastră și în final, emoțiile negative și durerea, vor duce la ruperea ei.
3. Înșelatul, în realitate este un eșec al relației și provine din lipsa de comunicare, din frustrare produsă de nevoile nesatisfăcute ale partenerilor, sau din conflicte nerezolvate. Sunt mulți bărbați, care la un moment dat nu pot să mai comunice cu partenera lor, în ce privește nevoile lor sexuale.
După apariția copiilor, relația sexuală dintre parteneri, poate suferi schimbări radicale, femeia petrece mai mult timp cu copiii, se mută în camera copilului, sau preferă să stea separat de bărbatul său, iar acesta dintr-o dată devine marginalizat în propria familie.
Relațiile sexuale devin din ce în ce mai rare, nu mai sunt decât o rutină și bărbatul nu își mai poate spune doleanțele sexuale femeii sale, astfel căutând lucrurile care îi lipsesc în brațele altei femei. Singura șansă de-a salva relația este să se discute despre aceste probleme în mod deschis și onest, sinceritatea și comunicarea sunt singurele alternative fiabile.
4. Dar oare, este posibil să reconstruim încrederea pierdută ? Este posibil, doar dacă acest lucru se petrece cu angajamentul și voința ambilor parteneri. Partea înșelată trebuie să vrea acest lucru și trebuie să depună eforturi pentru a-l iertă pe celălalt, cel care a înșelat.
Acest lucru, va reprezenta o adevărată provocare în relație și din nou spun, că este nevoie de o comunicare deschisă și onestă, transparență și dorința de a înțelege și de a aborda cauzele profunde ale infidelității. În aceste situații este posibil să fie nevoie de ajutorul profesional, cum ar fi terapia cuplurilor, în orice caz îndrumarea din partea unui specialist.
5. Putem să prevenim, acțiunea de-a fi înșelați ? Putem să stabilim de comun accord niște limite care să ne asigure stabilitatea în relație ? În permanență trebuie să stați de vorbă, despre nevoile voastre, despre dorințele individuale, preocupările voastre, în așa fel încât micul vostru anturaj, să fie un spațiu sigur, în care fiecare îi poate împărtăși celuilalt problemele cu care se confruntă și emoțiile care îl încearcă.
Dacă sunteți capabili să vă împărtășiți reciproc, ce nu vă convine la celălalt, care comportament al lui, sau al ei nu vă place, deja sunteți câștigați pe jumătate.
6. Putem să transformăm trădarea în dragoste, într-un avantaj pentru relație ? Cu toate că este o experiență dureroasă, înșelatul, trădarea ar putea fi, cunoaștere de sine, de aprofundare a autoreflecției și ar putea duce la consolidarea relației, dacă partenerii vor înțelege motivele reale, care au dus la această situație. Așa cum fiecare relație este unică, așa și situațiile despre care vorbim aici sunt unice în felul lor, iar perspectivele individuale asupra trădării pot varia de la o persoană la alta.
Cauzele pe care le invocă partenerii care inșeală izvorăsc din diferite nemulțumiri din cadrul relației, dorința de noutate sau de aventură, lipsa împlinirii emoționale sau fizice sau probleme personale cum ar fi stima de sine scăzută sau teama de angajament. Înțelegerea motivațiilor care stau la baza trădării, poate ajuta la abordarea cauzelor profunde și la lucrul spre vindecare, dacă mai poate fi posibilă.
Problema este, că o asemenea acțiune, va avea întotdeauna un Impact asupra stimei de sine a persoanei înșelate. Aceasta își va pune în primul rând întrebări : ‘’Oare ce am greșit ?’’. La un moment dat va trăi un sentiment de vină, se va învinui pe sine, considerând că greșeala este de partea ei și că a determinat acțiunea celuilalt prin comportamentul său.
Pentru persoana înșelată, reconstruirea stimei de sine este crucială pentru vindecarea personală și pentru a merge mai departe într-o manieră sănătoasă, indiferent că va rămâne în vechea relație, sau o va lua de la capăt.
Putem fi capabili să iertăm trădarea ? Ne putem vindeca din această suferință? Ca în cazul oricărui fel de suferință și în acest caz este nevoie să recunoaștem durerea, s-o conștientizăm, iar mai apoi să vă procesați emoțiile.
Oamenii sunt diferiți și se comportă diferit în fața durerii: unii se exteriorizează, chiar spunându-și suferința pe rețelele de socializare, alții se închid în sine. Iertarea este o alegere personală și un proces complex. Vindecarea este grea, necesită timp și în unele cazuri, când depresia este foarte puternică este nevoie de ajutorul unui terapeut, sau psiholog.
Dacă totuși sunteți capabili să treceți mai departe, de comun acord sunteți dispuși să vă consolidați încrederea, atunci este nevoie de eforturi și acțiuni consecvente și comune din partea ambilor parteneri, în această direcție.
Persoana care a trădat, trebuie să-și ia angajamentul, că este capabil de schimbare. Măsurile de consolidare a încrederii pot ajuta la crearea unui sentiment de securitate și la reconstruirea fundației relației.
În timp ce înșelăciunea poate fi o experiență profund dureroasă, este posibil ca, cuplurile să meargă mai departe și să-și reconstruiască relația dacă ambii parteneri sunt dispuși să depună munca necesară.
Acest proces poate implica redefinirea relației, stabilirea de noi limite și lucrul activ la comunicare, intimitate și încredere
Este important să ne amintim că fiecare situație este unică, iar decizia de a rămâne sau de a părăsi o relație după înșelăciune este una profund personală.