16 aug. TRASAREA LIMITELOR ÎNTR-O RELAȚIE, ȘANSĂ SIGURĂ DE SUCCES
Am trăit cu toții, pe pielea noastă, faptul că în momentul în care nu am trasat niște limite clare în relațiile pe care le-am avut de-alungul vieții, lucrurile nu au funcționat corect.
Limitele sunt esențiale pentru menținerea individualității într-o relație, cu ajutorul lor asigurăm acele bariere care ne pot asigura o anumită integritate, neinvadarea spațiului nostru intim și personal, chiar dacă trăim într-o relație.
Unele persoane sesizează aceste limite în funcție de propriile nevoi și de dorințele personale, fără a ține cont de preferințele celeilalte persoane. Tocmai datorită acestui fapt, este foarte important să-I comunicăm partenerului nostru, ce îi permitem și ce nu și care sunt granițele sănătoase până la care se poate duce în legătură cu persoana noastră.
Fiecare persoană, are dreptul la o zonă absolut personală, proprie, cea asigurată de niște limite sănătoase în relație, încurajând totodată intimitatea și înțelegerea.
Limitele pe care le trasăm în relație au o importanță deosebită în ce privește dinamica relației, acțiunea lor fiind cu atât mai benefică cu cât comunicarea este mai sinceră și mai deschisă și se pot clasifica în mai multe categorii, în funcție de zona la care se referă :
1. Limitele fizice : aceste limite definesc spațiul personal și preferințele în ce privește atingerile și intimitatea sexuală. Acestea implică stabilirea unor limite privind contactul fizic, cum ar fi îmbrățișarea, sărutul sau ținerea mâinilor, dar mult mai mult de atât, se referă la acele jocuri și favoruri sexuale pe care partenerii sunt dispuși să le practice împreună.
Este foarte important să stabilești de la început, ce ești dispus să experimentezi împreună cu partenerul tău. Unii s-ar putea să fie mai deschiși din punct de vedere al experimentării pe plan sexual, alții dimpotrivă sunt mai reticenți.
Aceste limite fizice, vor avea rolul să stabilească de la început, ce ești dispus să permiți și care sunt granițele tale, în ce privește viața sexuală. Unii s-ar putea să fie deschiși chiar și pentru o căsnicie deschisă sau pentru swing, schimbarea partenerilor, în schimb ce alții sunt adepții căsătoriei clasice, după regulile absolut tradiționale.
2. Limitele emoționale : implică protejarea sentimentelor și a bunăstării emoționale. Aceasta include stabilirea limitelor privind cantitatea de informații personale partajate și asigurarea faptului că emoțiile și vulnerabilitățile sunt respectate și nu exploatate.
Există în viața fiecărei persoane, anumite subiecte care îți aduc aminte de momente din trecut, nu tocmai plăcute. Dacă partenerul tâu, știe de ele, dar se folosește de acest capitol al vieții tale să te șantajeze emoțional, atunci îți încalcă această limită emoțională.
Totodată, dacă cineva îți încredințează un secret al său și tu te apuci să împărtășești tuturor, aceste lucruri, din nou ai încălcat o limită emoțională. Pe de altă parte fiecare dintre noi, avem dreptul să ne păstrăm intime, lucrurile personale, toate acele informații despre noi, care ne privesc personal.
3. Limitele de timp și independența : acestea implică gestionarea și respectarea reciprocă a timpului, incluzând alocarea de timp pentru hobby-uri personale, auto-îngrijire sau activități sociale în afara relației. Trebuie să stabiliți un echilibru între a fi împreună și a avea timp pentru propria persoană.
Dacă stabiliți de la început limitele timpului petrecut împreună, singur sau cu prietenii și familia, veți evita sentimentul de sufocare, dar în același timp și cel de neglijare. Dacă tu înainte de-a intra într-o relație practicai un sport, într-un mod consecvent de mai multe ori pe săptămână, nu renunța.
Cu siguranță că și partenerul tău a avut anumite hobby-uri pe care le practica, înainte să te cunoască și lasă acest timp să rămână pentru activitățile voastre personale.
Permite-i să petreacă timp cu băieții, cu colegii lui, iar tu la rândul tău, organizează ieșiri la cofetărie sau la cafenea cu prietenele. Acest timp petrecut în afara casei pe care o împărțiți și cu oameni diferiți, va avea un efect benefic nemijlocit, asupra relației.
4. Limite de comunicare : acestea se concentrează asupra modului în care informațiile sunt comunicate în cadrul relației. Aceasta implică stabilirea unor linii directoare pentru o comunicare respectuoasă și eficientă, cum ar fi acordarea reciprocă a spațiului pentru a vorbi, ascultarea activă și abordarea constructivă a conflictelor.
Stabilirea acestor limite, poate eradica neînțelegerile și conflictele. De exemplu, se pot stabili limite cu privire la ridicarea vocii, țipătul, agresiunea verbală, înjurăturile, etc.
5. Limitele personale de încredere și confidențialitate : se referă la valorile, credințele și preferințele individuale. Aceasta implică stabilirea limitelor comportamentului care face pe cineva să se simtă inconfortabil sau compromite valorile personale.
În afară de asta, fiecare persoană are dreptul la propriile gânduri personale, prietenii și intimitate, atâta timp cât nu încalcă limitele relației. Fiecare are dreptul la ideile sale, la preferințele sale, la practicarea religiei și a convingerilor personale, fără constrângeri și fără să fie judecat. Până la urmă acest lucru se referă la drepturile fiecărui individ în parte.
6. Limitele digitale : în era digitală de astăzi, este esential să se stabilească limite în jurul utilizării tehnologiei. Aceasta include decizii privind confidențialitatea, utilizarea rețelelor sociale și interacțiunile online, asupra cărora ambii parteneri pot conveni.
Până la urmă chiar și conversațiile pe mesagerie cu o persoană străină, conversații care la un moment dat pot avea rolul de flirt, sau poate chiar tentă sexuală, pot fi considerate o formă de a-ți înșela partenerul.
Este important să stabilești o limită în acest sens, ca să nu rămâi surprins apoi când descoperi, că partenerul sau partenera ta, pe ascuns s-a întâlnit cu o persoană necunoscută și s-au plăcut, infiripându-se o relație nouă deasupra capului tău, fără să știi.
7. Limitele financiare : granițele financiare implică discutarea și stabilirea limitelor de cheltuieli, economii și responsabilități financiare în cadrul relației. Ajută la asigurarea transparenței, încrederii și responsabilității partajate în chestiuni de natură financiară.
Trebuiesc discutate neapărat cheltuielile comune, cele care se asigură împreună, apoi care sunt cheltuielile personale. Fiecare trebuie să dispună și de banii proprii, dar trebuie asigurat și un buget comun.