03 apr. CELE 7 ETAPE ALE RELAȚIILOR ROMANTICE
Indiferent cât de mult ne-am dori să ne distanțăm de dorința de-a avea o relație romantică, în adâncul sufletului, fiecare ne dorim acea senzație plăcută, pe care doar iubirea ne-o poate da. Până la urmă scopul nostru primordial în viață este să dăruim iubire, să oferim celor din jur afecțiunea și dragostea noastră.
O relație romantică pornește de la o scânteie, de la o atracție pe care cei doi parteneri nu o pot controla și uneori arde că o văpaie până când se stinge, dar alteori își păstrează căldura pentru o viață. Relațiile romantice dealungul desfășurării lor, au etape de existență distincte și fiecare etapă are rolul ei în dezvoltarea relației.
ÎNTÂLNIREA
Momentul întâlnirii este ca o scânteie pentru amândoi partenerii. În momentul în care cei doi parteneri se întâlnesc, întregul lor Univers se răstoarnă cu susul în jos și cu josul în sus. Este ca o aruncare în gol, ca un salt în necunoscut și amândoi trăiesc o atracție nebună instantanee, imposibil de controlat.
Aceasta este perioada cea mai incitantă, este momentul care declanșează pasiuni arzătoare și o dorință sexuală puternică care îi îmbie pe cei doi să se contopească unul în brațele celuilalt.
LUNA DE MIERE
Perioada care urmează întâlnirii este ca o lună de miere, care poate dura chiar și câțiva ani, depinde de natura cuplului. Partenerii implicați în relație, trăiesc acel moment în care își doresc în permanență să fie împreună, să aibă un contact fizic continuu, chiar dacă e doar o atingere sau o ținere de mână.
Această perioadă a relației este cea mai frumoasă, este încărcată cu iubire și patimă, este o lună de miere care se întinde pe câțiva ani, în cele mai bune cazuri. Este timpul explorării reciproce și a descoperirii celeilalte persoane, este ca o călătorie incitantă și fiecare are impresia că nu poate respira fără existența celuilalt.
TESTUL
Deoarece viața nu poate decurge fără probleme, sosește și momentul în care dragostea protagoniștilor noștri, este pusă la încercare. Urmează perioada testului, când din diferite motive care pot fi deopotrivă obiective dar și subiective, iubirea care până în acest moment părea indistructibilă va trebui să treacă testul provocărilor.
Poate că familiile celor doi îndrăgostiți nu sunt de acord cu relația, poate că unul dintre ei este nevoit să plece departe de celălalt într-o altă localitate și ei se văd nevoiți să trăiască o relație la distanță. Poate că situația lor financiară nu permite să se întâlnească foarte des și câte și mai câte alte situații nu pot interveni.
PERIOADA PROVOCĂRILOR
După ce le-a fost testată iubirea, cei doi îndrăgostiți trebuie să țină piept cu provocările care le vin în cale. În acest moment trebuie să lupte fiecare cu demonii săi proprii. În această etapă nu este vorba de îmbunătățirea relației, sau nevoia de îmbunătățire. În această etapă este vorba de faptul că fiecare dintre ei, trebuie să-și vindece rănile trecutului.
Fiecare dintre ei poate aduce cu sine, răni din trecut, pe care nu a avut ocazia să le vindece, sau pur și simplu a trecut mai departe, fără să se fi vindecat cu adevărat. În aceste condiții, când dragostea lor este testată, rănile trecutului se vor reînnoi și vor ieși din nou la iveală. Nu poți crea o relație armonioasă și echilibrată cu persoana iubită, dacă tu ca individ, nu ți-ai încheiat socotelile cu trecutul.
Aici este nevoie ca, fiecare dintre parteneri să încerce să se însănătoșească de rănile trecutului, punând capăt suferințelor pe care le aduce cu sine din relațiile trecute și eșuate. Aici pot apărea geloziile, datorate unuia sau ambilor parteneri, iar gelozia este capabilă să otrăvească relația, în totalitate.
Dacă este nevoie de ajutor de specialitate, de consiliere sau ajutorul unui terapeut, pentru gelozia exagerată, de exemplu, în lipsa unei alte soluții obiective, ajutorul exterior este mreu bine venit.
URMĂRIREA
Urmărirea este etapa hotărâtoare, care poate duce la scindarea relației. Această etapă poate duce la plecarea definitivă a unuia dintre parteneri. Când provocările la care este supusă relația sunt prea puternice și nu există cale de întoarcere sau consiliere, unul dintre parteneri alege să părăsească cuplul.
Se poate întâmpla să își găsească o altă persoană cu care să dorească să-și întemeieze o nouă familie și chiar poate să-și dorească să aibă copii în noua relație. Celălalt partener poate să lupte pentru salvarea relației, poate să depună eforturi susținute pentru a-l întoarce înapoi pe celălalt.
Există și cazuri în care după o perioadă în care sunt despărțiți, fiecare dintre ei să-și reevalueze poziția și cel care a părăsit cuplul să se întoarcă la perechea lui.
Este discutabil și depinde de fiecare cuplu în parte, cât de ușor pot trece peste o perioadă în care au fost despărțiți. Unii chiar au nevoie de o perioadă de separare, pentru a ajunge să vadă mai impede unele lucruri și pentru a înțelege cât de important este să rămână împreună.
CAPITULAREA
Sosește și un moment în relație, când nu îți mai dorești nimic altceva decât liniște și pace. Perioada conflictelor, a geloziilor absurde, a luptelor de putere a trecut și ce îți dorești defapt este armonia și echilibrul. Dacă cuplul a rezistat perioadei de provocare și urmărire și a rămas împreună, de acum își vor petrece anii bătrâneții împreună.
Nu mai există orgolii, niciunul nu mai vrea să schimbe dinamica relației și nu vrea să-i demonstreze nimic celuilalt. Relațiile necesită dăruire și acceptare reciprocă.
A fi dispus să faci compromisuri și să găsești soluții reciproc satisfăcătoare la dezacorduri sau conflicte este esențial pentru un parteneriat de durată.
Compromisul arată că ambii parteneri sunt dispuși să lucreze împreună pentru a găsi un teren comun și pentru a menține armonia în relație. Acest lucru se realizează în etapa capitulării. Dacă cei doi parteneri au valori, obiective și viziuni comune, se crează un sentiment de scop și unitate în relație.
Având interese și aspirații împărtășite, în această etapă se poate crea un sentiment de conexiune și aliniere care poate ajuta la susținerea relației în timp și la definitivarea ei.
SOSIREA ACASĂ
Dacă protagoniștii noștri au reușit să parcurgă cele 6 etape mai sus amintite, sosește și venirea acasă. Este momentul în care realizează cine sunt și ce își doresc de la relația lor. Este un moment total de liniște și de armonie. În acest moment vor fi la fel de apropiați ca și la începuturile relației și vor dori să petreacă timp de calitate împreună.
Vor dori să aibă activități comune, experiențe minunate împreună sau pur și simplu vor fi prezenți și atenți unul față de celălalt. A face timp unul pentru celălalt și a prioritiza relația poate ajuta la susținerea romantismului și întărirea conexiunii emoționale. Viața este plină de suișuri și coborâșuri, schimbări și provocări.
Acest cuplu a demonstrat că este capabil să se adapteze la schimbările inevitabile care au venit odată cu timpul și circumstanțele complexe cu care s-au confruntat. Au demonstrat flexibilitate și rezistență și au devenit mai puternici împreună. În etapa de venire acasă ei sunt capabili să-și ofere reciproc, sprijin emoțional, încurajare și validare, ceea ce crează un sentiment de armonie și siguranță deplină.