CASTINGUL JUDEȚEAN AL PROIECTULUI ” FILON DE ROMÂNIA „

CASTINGUL JUDEȚEAN AL PROIECTULUI ” FILON DE ROMÂNIA „

Reîntâlnirea cu Filon De România, a fost pentru mine ca o revedere cu un prieten drag. Evenimentul a avut loc sâmbăta, 6 aprilie 2024, de la orele 11.00 la Art Elier – Atelierul fotografului Robert Gîrmencea.
Castingul Județean al proiectului Filon De România, este primul pas pentru participarea tinerelor sătmărence, la Faza Regională și Națională care are ca miză reprezentarea României la concursurile internaționale: Miss Supranațional 2025; Miss Intercontinental 2025; Top Model of the World 2025; The Miss Globe 2025; Miss Miss Tourism World 2025.
Anul acesta am avut deosebita onoare să fac parte din Juriul județului Satu Mare :
-Marius Seceleanu – organizatorul evenimentului,
-Anișoara Deak – prezentatoare Tv1Satu Mare
-Ana Macovei – profesoară de balet
-Alena Ignătescu – designer vestimentar
-Bianca Timiș – artistă și fostă câștigătoare Miss Tourism Queen 2013
-Dr. Iulian Pfau Sălăgeanu
-Robert Gîrmencea – fotograf
-Kariklea David- organizatoare de evenimente fashion / Trust models.

Criteriile de selecție la castingurile județene au fost următoarele:

adolescente – minim 14 ani împliniți la data de 01.02.2024 și maxim 18 ani împliniți la data de 30.06.2024;

tinere – minim 18 ani împliniți la data de 01.07.2024 și maxim 26 de ani împliniți la data de 01.09.2024.

aspect fizic plăcut;
înălțime: minim 1,64 m – maxim 1,83 m
conturi de socializare care să reflecte gust estetic,
fotogenie,
abilități în domeniul comunicării;
cunoașterea limbii engleze;
Nu au fost obligatorii, dar au fost apreciate excelența în diferite domenii și talentele artistice, cunoașterea tradițiilor, obiceiurilor și valorilor locale.
Organizatorul concursului „FILONUL”, este Asociația Clubul Rotary Valea Prahovei din Bușteni județul Prahova, reprezentată de D-l Marius Seceleanu, creatorul proiectului „FILONUL”, președintele juriului național și membru al Asociației. Așa cum ni se definește pe site-ul Proiectului : http://www.filonul.ro/ : „Filon de România este un concurs de căutare a frumuseții morale, spirituale, arhitecturale, naturale, tradiționale, lăsată nouă moștenire de ÎNTEMEIETORI și de CREATORI, păzită, promovată și îmbogățită de PĂSTRĂTORI, preluată în ștafeta generațiilor, de MOȘTENITORI, cei meniți să prezinte lumii momente de autenticitate românească, totul sub mantia proiectului „FILONUL”.
Numele Marius Seceleanu este garanția unui eveniment caracterizat prin eleganță și valoare, numele lui este o marcă, un brand al Concursurilor de frumusețe în România. Prima mea întâlnire cu Marius a fost în cadrul Festivalului Studențesc de Modă de la Galați – Gala Extravagance din 2009, unde am participat cu Colecția mea de Licență : „ Crăiasa Zăpezii”.

Sâmbăta, am avut ocazia să discutăm cu Marius despre acele prezentări celebre de modă care s-au derulat la Festivalele Studențești de la Galați și de la Pitești, despre situația modei pe plan național, despre Școlile de design din România, despre Facultatea de Artă de la Chișinău și despre calitatea absolvenților și a muncii lor în domeniul designul vestimentar.

Am trecut în revistă rezultatele de nivel internațional ale Facultății de Artă și Design din Cluj și moștenirea D-nei profesor Basso, care a format generații întregi de absolvenți, care s-au remarcat pe plan național și internațional. A fost o incursiune plăcută în lumea modei românești, cu atuurile și neajunsurile ei, cu spectacolele ei, alături de o personalitate care a adus frumusețea la nivel de diplomație.
În perspectiva atâtor ani, revederea celui mai mare nume din istoria concursurilor de frumusețe din România, a fost o bucurie. Dacă stai și asculți sfaturile, sugestiile, observațiile pertinente și de bun simț ale D-lui Seceleanu, în special cele adresate tinerelor care participă la aceste concursuri, înțelegi că este un profesionist desăvârșit, care are ani de experiență în spate, iar tot ce spune, vine din cele observate și trăite în domeniul concursurilor de frumusețe.
De ce să nu facem diplomație prin frumusețe, dacă această caracteristică a româncelor este un element de patrimoniu național, nu-i așa ? Este cunoscut pe plan mondial că româncele sunt unele dintre cele mai frumoase femei și acolo unde politica dă greș, de ce să nu ne reprezentăm țara, prin aceste fete superbe, care pe lângă calitățile lor fizice, trebuie să fie și pasionate de activitățile pe care le îndrăgesc, trebuie să stăpânească limba engleză, trebuie să aibă o viziune de viață și o imagine a viitorului lor și a profesiei pe care vor s-o îmbrățișeze.

Toate acestea le-am filtrat în urma discuțiilor pe care concurentele le-au avut cu D-l Marius Seceleanu și cu membri juriului. Am reținut un aspect pe care fotograful Robert Gîrmencea l-a formulat, spunând că frumusețea nu valorează nimic dacă nu este însoțită de atitudine.

Aceste fete frumoase care s-au prezentat în fața noastră în această zi, sunt reprezentantele județului și țării noastre, la cele mai cunoscute concursuri de frumusețe ale lumii. Robert Gîrmencea a pus la dispoziția evenimentului, atelierul său, care ne-a introdus în lumea magică a artei fotografice.
Pentru mine personal, Robert a reprezentat descoperirea zilei și sunt bucuroasă că am avut ocazia să-l cunosc, fiind colegi în juriu. Robert este artistul de o modestie rară, care își exprimă astfel profesiunea de credință : “ NU… NU SUNT FOTOGRAF !!! Sunt doar un om care am ales să mă exprim pe calea numită fotografie. Nici măcar nu știu dacă modul în care o fac se poate numi artă. Ce știu cu siguranță e că, vreau s-o fac în așa fel încât lumea mea exterioară să fie o oglindire fidelă a celei interioare . De a atinge acel nivel de armonie între ceea ce fac și ceea ce sunt…. de transparență.”
Se pare totuși, că Robert a dat definiția unui artist și urmărind fotografiile surprinse în studioul lui fotografic, chiar am avut senzația că acest tânăr vrea să ne transmită trăiri și sentimente profunde prin arta sa. Atunci când ești în fața unui talent, îți dai seama de finețea și eleganța cu care filtrează realitatea și eu în prezența lui Robert, am avut această senzație.
Fiecare dintre domnișoarele participante a trebuit să se prezinte, să vorbească despre activitățile sale, despre îndeletnicirile și hobby-urile pe care le are și despre dorințele sale în legătură cu viitorul personal. A trebuit deasemenea să știe să formuleze o scurtă prezentare a orașului și a județului nostru și să știe să-și exprime mândria că s-a născut și trăiește pe meleagurile sătmărene.
Kariklea David a fost organizatoarea etapei locale și așa cum ne-a obișnuit de la prezentările de modă și de această dată, am fost martorii unui eveniment reușit.
Colegii mei din juriu sunt oameni de specialitate, personalități care au ceva de spus în acest vast domeniu al frumuseții, profesioniști care prin munca lor promovează frumusețea, sau pur și simplu nu își pot desfășura activitatea fără să fie ajutați de aceste fete superbe.

Fiecare dintre membri juriului a trebuit să urmărească un criteriu, bineînțeles pe domeniul său de activitate și pe baza criteriului urmărit să formuleze întrebări participantelor, sau după caz să le ofere sfaturi în perspectiva activității lor.

Despre sfaturile D-lui Seceleanu am amintit mai sus, următorul membru în ordinea așezării noastre la masă a fost Dr. Pfau Sălăgeanu Iulian, medicul implicat în acțiunile umanitare cu donare de sânge, așa cum l-am prezentat de multe ori pe paginile jurnalului meu, o personalitate care prin dinamica sa, este un adevărat model de viață. Iulian a urmărit criteriile de sănătate, activitatea fizică a participantelor și acele activități care le fac plăcere la vârsta adolescenței.
Eu personal am încercat să le abordez din perspectiva feminității, a modului în care ele își exercită frumusețea asupra mediului lor înconjurător și modul în care ele vor fi ambasadoarele municipiului și județului nostru pe plan național și mai apoi mondial.

Kariklea David a urmărit abilitățile lor de model, acele trăsături și caracteristici care le pot propulsa într-o carieră de model internațional, aici intrând chiar și măsurătorile : înălțime, perimetrul bustului, perimetrul taliei și cel al șoldului, precum și atitudine și ținută.

Bianca Timiș – artistă și fostă câștigătoare Miss Tourism Queen 2013, a transmis sfaturi foarte importante despre culisele Concursurilor de Miss, despre concurența puternică care există la aceste concursuri și despre necesitatea de-a avea o încredere de sine foarte puternică, într-o lume în care nu este ușor să pătrunzi și în care trebuie să ai puterea să supraviețuiești.
Anișoara Deak- prezentatoare TV1 Satu Mare, a venit cu sfaturi foarte utile, în special în ce privește abilitățile de comunicare, capacitatea de-a formula o prezentare a propriei persoane, modul de exprimare, atitudine pe sticlă și le-a oferit ajutorul nemijlocit în toate activitățile specifice profesiei pe care o reprezintă, în special în ce privește redactarea filmulețelor de prezentare.

Juriul a hotărât în unanimitate clasamentul fetelor care trec la etapa următoare :

1. Viktoria Gyenes

2. Vanda Mike

3. Daria Matioca

4. Jenifer Dustina

Pentru mine personal, evenimentul de sâmbăta a fost o frumoasă călătorie în domeniul frumuseții și o plăcută reîntâlnire cu oameni dragi și deosebiți.
Abia aștept evenimentele viitoare !