28 apr. FRICA DE ABANDON ȘI RELAȚIILE TOXICE
Primul semn, că te afli într-o relație toxică, este faptul că ești cu cineva care îți provoacă durere, te face să suferi, te abuzează în mod continuu, dar tu te împaci la nesfârșit cu această situație, pentru a evita abandonul, pentru a nu ajunge să te desparți de acea persoană, pentru a nu te confrunta cu despărțirea.
Acest lucru se întâmplă pentru că, pentru foarte mulți dintre noi, cel mai dureros sentiment pe care îl putem experimenta este abandonul, cu alte cuvinte conștientizarea faptului că persoana pe care o iubești cu ardoare, te va părăsi, plecând de lângă tine pentru totdeauna.
Cu toate compromisurile pe care ești dispus să le accepți, din păcate deznodământul, indiferent ce ai face, va fi acesta, în 99% din cazuri se întâmplă, persoana respectivă oricum te va părăsi într-o zi.
Este mai bine să accepți și să înfrunți durerea despărțirii decât să accepți abuzul nesfârșit, care poate fi la un moment dat fatal pentru tine. Există o varietate de motive pentru care cineva ar putea rămâne într-o relație abuzivă, mai degrabă decât să riște să fie abandonat de partenerul toxic :
1. Frica de a rămâne singur : Ideea de a fi singur și de a fi nevoit să înfrunți viața fără partener, poate fi o senzație terifiantă pentru unele persoane, mai ales acelea care sunt dependente sentimental de partenerul lor. S-ar putea să se teamă că nu vor putea găsi pe altcineva care să-i iubească, sau că nu vor putea face față singurătății.
2. Stima de sine scăzută : Abuzatorii în general își aleg victimele din rândul persoanelor cu o stimă de sine scăzută, facându-i să se simtă recunoscători că există cineva, care să-i iubească, deși ei nu merită acest lucru. În aceste condiții, persoana respectivă, cu greu își va vedea valoarea, în afara relației.
3. Dependența de abuzator : Persoanele toxice știu să-și aleagă victimele și la fel de bine știu să le înlănțuiască de propria persoană. În unele cazuri, partenerul abuziv poate controla finanțele sau alte aspecte ale vieții victimei sale, ceea ce face dificilă plecarea acesteia fără consecințe semnificative.
Această dependență poate menține persoana abuzată, prinsă în relație, chiar dacă aceasta realizează că relația este toxică. Oricum, abuzatorul va manipula lucrurile în asemenea manieră încât victima să fie cu totul dependentă și aservită lui.
4. Credința că abuzul este meritat : Și mai ciudat decât dependența totală, este acel sentiment de vinovăție, pe care persoana abuzată îl are și potrivit căruia, se simte cumva responsabilă pentru abuz sau că merită să fie tratată abuziv.
Sentimentul continuu de vinovăție, va face dificilă eliberarea de abuzator și ieșirea din această relație, pentru că, aceste persoane sunt convinse că nu merită nimic mai bun.
5. Speranța de schimbare : Multe persoane aflate în relații abuzive își păstrează speranța că partenerul lor se va schimba și că abuzul se va opri.
Ele pot crede că dacă își dau și mai mult silința, sau fac lucrurile diferit, relația se va îmbunătăți. Această speranță îi menține în relație mai mult decât ar trebui să fie.
De fiecare dată când vorbesc despre relațiile toxice îmi aduc aminte de experimentul cu brosca din oala cu apa pusă la fiert. Broasca se obișnuiește treptat cu căldura apei și nu simte că în timp ce acceptă situația critică pentru ea și nu sare din oală, viață ei se stinge. La fel se întâmplă și cu persoanele abuzate, aflate în relații toxice.
Ele încearcă să facă față durerii, pentru a nu fi abandonate, așteaptă schimbarea, sperând la nesfârșit până când la un moment dat pentru ele, va fi prea târziu.
Ce este defapt frica de abandon ? De ce acceptăm până și cele mai negre scenarii, doar ca să nu fim părăsiți ?
Sentimentul de abandon este o emoție profund dureroasă, care apare atunci când cineva se simte părăsit, neglijat sau respins de persoana de care depinde pentru sprijin, dragoste sau companie.
Acest lucru se poate întâmpla în diferite relații, cum ar fi cu un partener, părinte, prieten sau chiar un animal de companie. Sentimentul de abandon poate fi declanșat de un anumit eveniment, cum ar fi o despărțire sau o trădare, sau poate rezulta din probleme nerezolvate sau traume din trecut.
Când cineva se simte abandonat, poate experimenta o serie de emoții : tristețe, anxietate, furie, vinovăție, chiar și rușine. Persoanele care experimentează aceste trăiri, au senzația că au fost lăsați singuri, sau să se descurce singuri, că sunt nedemni de dragoste și grijă, sau că sunt fundamental defecți într-un fel.
Acest lucru poate duce la un sentiment de gol, nesiguranță și o teamă profundă de respingere. Sentimentul de abandon se poate manifesta în două moduri : emoțional și comportamental.
Din punct de vedere emoțional, o persoană care a fost în trecut abandonată, se poate detașa de ceilalți, poate deveni neîncrezătoare, poate îndepărta oamenii, ca o modalitate de a se proteja de rănire din nou.
Această persoană, se poate lupta, de asemenea, cu sentimente de nevrednicie, îndoială de sine și stimă de sine scăzută. Comportamental, persoana abandonată, se poate angaja în comportamente autodistructive, cum ar fi abuzul de substanțe, tulburările de alimentație sau comportamentul nesăbuit, ca o modalitate de a face față durerii.
Toate acestea sunt mecanisme de coping, pentru a putea face față suferinței. Ea poate avea, de asemenea, dificultăți în formarea și menținerea unor relații sănătoase, deoarece poate avea dificultăți în a avea încredere în ceilalți sau în a se lăsa vulnerabilă.
Ea are senzația că cedând iubirii, se expune din nou eșecului, abandonului și suferinței. În general, este important ca persoanele aflate în relații abuzive să recunoască faptul că merită să fie tratate cu respect și bunătate.
Căutarea unui ajutor din partea unui terapeut, a unui grup de sprijin sau a unei linii telefonice de asistență poate fi un prim pas crucial în eliberarea de ciclul abuzului și găsirea unei relații sănătoase și împlinite.