01 iun. COLECȚIA ETNOGLAM BY INEDIT, REPREZINTĂ SUCCESUL MUNCII UNEI ECHIPE DE PROFESIONIȘTI
La invitația Sorinei Tulan, joi seara 30 mai 2024, am avut deosebita onoare să particip la evenimentul ‘’ Fashion Show ’’ cu tema ‘’ Forme și Simboluri ”, eveniment aflat la a 2-a ediție, un proiect al Rotary Club Baia Mare în parteneriat cu Rotaract Baia Mare. Evenimentul de modă a avut loc la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, într-un cadru inedit, care a creat canvaua perfectă pentru un eveniment de fashion, inspirat din folclor.
Pe podium s-au prezentat colecțiile : INEDIT, Ramona Năprădean, Karra Launi, Anna Eliza Pop, Crina Florentina Petruț, precum și tinerii elevi ai Colegiului de Arte Baia Mare. Între colecții, tânăra Mihaela Hotea a interpretat o serie de arii celebre. Spectacolul a avut un scop caritabil, fondurile strânse în decursul evenimentului, vor merge spre reabilitarea sălii Rotary din cadrul Colegiului de Arte Baia Mare.
Invitația Sorinei, a venit ca un răspuns pozitiv, la dorința mea arzătoare de-a viziona Colecția specială ‘’Etnoglam’’, cea care a dus prestigiul industriei ușoare sătmărene, a unei echipe de profesioniști și oameni talentați, Echipa Inedit Satu Mare, tocmai în îndepărtata China.
Am știut de acest proiect chiar de la începuturi și colaborarea Echipei Inedit cu talentatul designer Zsolt Popa, mi-a încântat sufletul, asigurându-mă totodată că mă aflu în fața unui proiect îndrăzneț, care va aduce sub același numitor : managementul de înaltă clasă, creativitatea, talentul și profesionalismul desăvârșit.
Alegerea Sorinei, în direcția designerului Zsolt Popa pentru conceperea colecției, nu a fost deloc întâmplătoare, ținând cont de inspirația colecției, de talentul unic al designerului și de interesul său, pentru portul popular din Țara Oașului și elementele folclorice specifice acestui ținut.
Zsolt s-a născut și a crescut pe aceste meleaguri, este pasionat de etnografie și de culegerea elementelor de folclor, este un specialist și un cunoscător în detaliu al portului popular din această zonă și nu numai, este pasionat de arta populară, cunoscând toate etapele de realizare a acestor veșminte, care poartă o bogăție culturală atât de vastă. Munca designerului a fost susținută, completată și desăvârșită cu măiestrie, de întreaga echipă Inedit.
Faptul că rezultatul muncii unei echipe de profesioniști din industria ușoară sătmăreană, a reprezentat țara noastră, județul, orașul și oamenii talentați ai urbei, într-o țară atât de îndepărtată, cunoscută tocmai pentru tenacitatea ei, a fost o nouă demonstrație a faptului că orice proiect pe care Sorina Tulan și-l propune, va fi dus la bun sfârșit și va fi încununat de succes.
În decursul carierei mele de inginer textilist, mai apoi ca designer, organizatoare de evenimente de modă, Echipa Inedit și Sorina Tulan, au fost mereu, un partener de încredere și un exemplu pe care l-am admirat și l-am urmărit cu respect și considerație : pentru tot ceea ce a construit această femeie de afaceri puternică, pentru ambiția sa, pentru munca sa susținută, curajul, tenacitatea și consecvența sa, chiar și în momentele cele mai grele ale activității de creație, pentru că industria textilă sătmăreană a cunoscut și numeroase provocări.
Prezentările de modă organizate de Echipa Inedit, întotdeauna au fost un moment de referință pentru Moda sătmăreană și prezentarea colecțiilor Inedit, de primăvară-vară și toamnă-iarnă, reprezentau spectacole așteptate cu interes și nerăbdare, de publicul sătmărean.
Spectacolele de modă organizate de Inedit aveau întotdeauna o tematică, se inspirau dintr-o poveste și ne călăuzeau pe toți privitorii în lumea stilului desăvârșit, al eleganței, reprezentând un reper important, al modei sătmărene. Joi seara am avut un sentiment de deja-vu, parcă spectacolele de altădată ar fi prins viață și catwalk-ul din sala de muzeu, a devenit un caleidoscop al colecțiilor de ieri, de azi, de mâine, de parcă acolo, atunci tot conceptul Inedit s-ar fi redefinit prin Colecția Etnoglam, ca printr-o profesiune de credință.
Sorina este omul ambițios, profesionist până în pânzele albe, un manager care știe să-și susțină echipa și știe și poate să ducă lucrurile la bun sfârșit, încununând orice proiect cu succes. Am fost perfect conștientă de faptul că și de această dată lucrurile se vor derula după acest curs și așteptările nu mi-au fost înșelate.
Meritele Sorinei Tulan ca antreprenor de succes, au fost recunoscute pe plan local, atunci când la finalul lunii februarie, Prefectul Radu Roca i-a oferit o diplomă de excelență, pentru faptul că a reprezentat cu firma pe care o conduce, România dar și județul și municipiul Satu Mare, în cadrul unui eveniment special în China. Aș vrea să citez cuvintele D-lui Prefect : ‘’Felicitări nu doar pentru ce ați făcut pentru România și pentru județul Satu Mare în China la sfârșitul lui februarie… felicitări pentru că ați demonstrat că ați dus la un nivel mondial tradiția industriei textile cu care Satu Mare se mândrește de zeci de ani.”
Colecția Etnoglam a fost foarte bine primită de publicul prezent la Beijing, în cadrul evenimentului monden, organizat de Institutul Cultural Român, la care au mai participat îndrăgiții artiști Gheorghe Turda, Dan Helciug și Georgiana Pană și a fost moderat de realizatoarea TVR, Marina Almășan.
Când s-a derulat Colecția Etnoglam în fața ochilor mei, am văzut în spatele ei Echipa Inedit, dar și familia Tulan : munca de decenii a Lilianei Lupașcu sora Sorinei, ajutorul nemijlocit al lui George, soțul ei și al fiecărui membru al familiei, care s-au pus în spatele Sorinei, ca o structură puternică de rezistență, fără de care edificiul construit de câteva decenii, nu ar sta azi semeț și trainic în picioare.
Colecția este cu atât mai valoroasă cu cât, se recunoaște în ea, creativitatea și talentul nemărginit al designerului, profesionalismul și experiența tehnicianului și a inginerului textilist, cunoștiințele tehnicianului de tipare, care a făcut transpunerea schiței pe material, măiestria croitoreselor care au dat viață prototipului, al muncitoarelor care au executat cu grijă broderiile și al tuturor membrilor echipei, care și-au adus aportul la realizarea acestei colecții.
Prin munca Echipei Inedit, Colecția Etnoglam este un tot unitar, inspirat din costumul popular din Țara Oașului, disecat până la elementele sale de bază, care au devenit simboluri și elemente ritmice, pe care le recunoști în piesele colecției : volanele fustei oșenești cu cloșul lor amplu, pantalonii largi ai oșanului, brâul lat care marchează talia, mânecile bufante sau largi și supradimensionate, șiragurile de mărgele, broderiile cu pietre cu străluciri fine, benzi de dantele lucrate manual, utilizate ca elemente decorative, care revin ca un lait motiv în piesele colecției.
Cașmirul înflorat a devenit un centru de interes, combinat prin detalii și decupaje îndrăznețe cu elementele uni în alb sau negru, neutralizând bogăția de culori a țesăturii baticurilor, cele mai de preț poadoabe capilare ale oșencelor. Colecția este pret-a-porter, purtabilă și versatilă, tocmai pentru a se adresa unui public larg, care știe să aprecieze măiestria rafinată, eleganța și un stil elaborat.
Colecția debutează cu rochii scurte în linii minimaliste, accesorizate doar cu benzile de dantelă aplicate dealungul cusăturilor montante, la tivuri, precum și a elementelor de organza în benzi plisate manual, pe mânecile supradimensionate. Dinamismul combinațiilor este susținut de contrastul alb-negru și de eleganța atemporală a veșmintelor de cromatică neutră.
Elemente de contrast se regăsesc și în construcție : linia verticală a rochiei, contrastează cu construcția tridimensională a mânecii, care devine intrinsec, punctul de atracție al piesei. În timp ce priveam, am făcut un exercițiu de imaginație și mi-a apărut în fața ochilor, dansul oșenesc, cu vitalitatea și bucuria pe care o emană, explodând în culori vii și exuberante prin trandafirii cașmirului colorat.
Designerul a căutat să ne echilibreze privirea, combinând elementele viu colorate în galben auriu, verde țipător și ciclame, cu elemente neutre uni, în alb și negru. Apoi, din nou facem o incursiune în elementele de bază ale veșmântului popular : pantalonii largi ai oșanului, transpusi în pantaloni fluizi și eleganți, construiți din benzi de material colorat combinat cu material uni, într-un joc transparent-opac, fusta oșencelor largă, în cloșul cu volane ample, risipă mare de material, căci oșanul nu ‘’ șoinălește ’’ materialul, când vrea să se dichisească.
Transparent-opac, strălucitor și mat, negru și alb, colorat și uni, jocul se continuă și din nou vârtejul dansului popular oșenesc prinde viață în decupaje îndrăznețe pe care designerul le-a gândit pentru a aduce elemente cosmopolite, în acuratețea spiritului folcloric brut și crud de esență, al portului popular.
Fustele mini cu volane, elementele cămeșii oșenești și transpunerea perfectă a elementelor populare într-o ținută cotidiană, face ușor trecerea spre piesele glamour ale colecției : compleul format din sacoul negru cu mâneci transparente și platcă la umeri brodată manual, cu pietre, de femeile ținutului oșenesc și pantalonii largi, fluizi și transparenți, crăpați într-un șliț îndrăzneț pe un picior, rochia albă cambrată pe corp, unde accentul cade pe mânecile bufante terminate în funde de organza neagră, ca elemente decorative de sine stătătoare și rochia de mireasă în contrast alb-negru care închide colecția.
Din acest moment colecția transcede într-o altă dimensiune și pornind de la aceste piese glamour de o eleganță incontestabilă, în fața ochilor mei, se deschide o altă perspectivă, care poate crea fundamentul unei noi colecții.
Ultima piesă a colecției, care reprezintă rochia de mireasă Etnoglam, mă duce cu gândul la perioada de glorie a studiourilor Hollywoodiene cu Katharine Hepburn, Greta Garbo, Bette Davis și Ingrid Bergmann. Este o piesă de eleganță fină, sofisticată, restrânsă cromatic la contrastul alb negru. Constructiv se caracterizează printr-o rochie lungă cu terminație amplă, cu talia accentuată printr-un brâu de dantelă neagră. Brâul este în corespondență cromatică cu detaliul care formează umerii și platca față-spate a rochiei.