CUPOLA LUMII – Colecția omagiu dedicată Tibetului, cel mai înalt ținut al lumii

CUPOLA LUMII – Colecția omagiu dedicată Tibetului, cel mai înalt ținut al lumii

Aflat la o altitude de 4900 m, Tibetul reprezintă cel mai înalt ținut al lumii, de aici i se trage și denumirea de ‘’cupola lumii’’. Cu toate că ținutul este întins pe o suprafață suficient de mare, totuși datorită condițiilor grele și austere, populația Tibetului nu numără mai mult de 5-6 milioane de locuitori.
Acești oameni care au îmbrățișat religia budhistă, depun adevărate eforturi să-și păstreze nealterată cultura și tradițiile nepermițând pătrunderea culturii occidentale și influențele ei în bogăția și autenticitatea obiceiurilor locale și a portului popular.
Festivalurile organizate de tibetani sunt adevărate prezentări de moda ale costumului popular, care preia deopotrivă elemente din costumul popular chinezesc dar și mongol, populație care are influențe asupra culturii tibetane. Costumul tibetan este de o frumusețe unică, strălucește în culori vii și combinații de culori pline de viață : roșu, albastru, verde, galben, portocaliu combinații care iți încântă privirea.
O caracteristică a portului popular tibetan este bogăția elementelor decorative, a mărgelelor viu colorate de dimensiuni foarte mari, care împodobesc atât vestimentația cât și capul.
Șuvițele împletite ale doamnelor și domnișoarelor din Tibet formează o compoziție unitară cu podoabele capilare de o frumusețe și bogăție ieșite din comun. Podoabele capilare la rândul lor se realizează din mărgele foarte colorate și supradimensionate încadrând fața, dar și partea din spate a capului. 

Șiragurile de mărgele împodobesc și sarafanele costumului atât pe față cât și pe spate. Capul este ornat și cu pălării cu boruri din blană, sau panglici colorate care atârnă pe spate până la călcâie.

Acuratețea nealterată a tibetanilor, bogăția tradițiilor, a costumului popular și al tradițiilor originale, m-au inspirat în realizarea unei colecții pe care o dedic ca omagiu acestui tărâm care iți taie răsuflarea.

Cromatica colecției este una vie, combinații puternice de culoare: beleumarin, roșu, turcoaz, violet,  galben și verde. Mărgele colorate în auriu și sidefiu și în culori aprinse : coral și turcoaz împodobesc elementele vestimentare.

Broderiile, aplicațiile și elementele decorative de pe costumul tibetan le-am transpus în aplicații de croșet realizat din ață de bumbac in culori stralucitoare, prin  care am încercat să redau cât mai autentic posibil simbolurile religioase budhiste.

Unele piese vestimentare sunt ornate pe față, altele au decupaje generoase pe spate și aplicațiile au rolul să contureze decupajele.

Elemente specifice costumului popular le-am transpus direct în vestimentația de zi cu zi, realizând construcții variate : rochii lungi, sau mini, salopete și pantaloni in combinație cu tunici,acele piese specifice costumelor chinezești. 

Materialele utilizate sunt cele caracteristice costumului chinezesc, dar și materiale specifice vestimentației de ocazie : taftaua, satinul, mătasea naturală, mătasea artificiala dar și muslina. Am folosit mărgele de mari dimensiuni pe care le-am atârnat în șiraguri sau pur și simplu le-am cusut pe diferite elemente ale pieselor vestimentare.

Cupola lumii urmărește să aducă în vestimentația actuală, elemente autentice de o originalitate și prospețime aparte, care provin din Asia de mijloc, dintr-o zonă folclorică nealterată de civilizația occidentală.

 %d blogeri au apreciat: