MAGIA ANILOR ’80, CARE AU MARCAT ADOLESCENȚA NOASTRĂ

MAGIA ANILOR ’80, CARE AU MARCAT ADOLESCENȚA NOASTRĂ

Certitudinea că perioada adolescenței mele a fost una încărcată de magie și un farmec aparte, străbătând deceniile ce ne despart de ea, mi-a venit atunci când am descoperit că băiatul meu ascultă aceeași muzică pe care noi o savuram la chefurile organizate în acele vremuri.
Dar nu numai muzica a fost specială ci mai ales modul în care noi adolescenții acelor vremuri ne petreceam timpul alături de prieteni și acea bucurie pe care o trăiam fiind împreună, la școală, acasă în curte, cu copiii vecini, sau pur și simplu povestind unii cu alții.
Privesc în urmă și realizez cât preț avea libertatea noastră atunci, deși în acele momente noi nu ne credeam cu adevărat liberi, datorită sistemului comunist , dar comparând cu cotidianul existenței noastre de astăzi , acele vremuri par de poveste .

Un caiet cu pătrățele îngălbenit de vreme, pe care îl păstrez cu sfințenie și astăzi , a fost jurnalul meu în care îmi răstălmăceam experiențele de copil și micile aventuri ale unor iubiri puerile și platonice, care astăzi mă amuză teribil.

Ocheade și priviri aruncate cu timiditate între gene, atingeri de mână sau glumite copilărești îmi umpleau întreg Universul , în timp ce astăzi fetele de 14 ani își consultă ginecologul în căutarea anticoncepționalului ideal.
Noi completam oracole, pe care le desenam și pictam cu flori și inimioare și scriam majusculele iubiților noștri secreți , sperând să nu se afle, cine sunt.

Aveam pe atunci cei mai buni prieteni, cea mai bună prietenă, aceeași și astăzi, cea care îmi cunoștea sufletul și tot zbuciumul meu adolescentin, așa cum o cunoșteam și eu , ca pe o carte deschisă. Ore întregi ne afundam în povești și ne confesam trăirile, fără a percepe timpul și spațiul material în care ne aflăm.

Era destul să pregătești câteva sandwich-uri, să pui pe masă câteva sucuri, să dai drumul magnetofonului cu muzica preferată și în câteva minute se încărca atmosfera, se umplea ringul de dans cu perechi îmbrățișate care dansau o noapte întreagă fără să simtă oboseala.
Nu aveam acces la atâta amar de informație, cum au copiii astăzi, dar cu toate acestea prin toate mijloacele posibile, în special prin revistele de specialitate de muzică din străinătate ne urmăream idolii și eram la curent cu tot ce era nou în lumea muzicală
La fel se întâmpla și cu moda, jachete cu umeri exagerat de lați, pantaloni gatsby cu pliuri în talie și betelii înalte, care marcau talia și alături de umerii largi creau senzația unei clepsidre. Părul voluminos, exagerat de tapat , ne făcea pe toți să părem mult mai maturi decât eram. Purtam accesorii, zeci de insigne și lanțuri, cercei imenși care ne întregeau stilul ușor exagerat.

Școala reprezenta atât mediul nostru educațional cât și modalitatea cea mai simplă de socializare. Acolo se derulau micile noastre idile adolescentine, primele semne ale maturizării, primele conflicte dintre noi ca membri ai societății, precum și cu profesorii, dintre care unii erau adevărate modele, alții personaje de pamflet și satiră.

Nu veneam la școală cu mașinile propri, eventual aduși de părinți, dar majoritatea eram ”copiii cu cheia la gât”. Munceam la școală și luam în serios temele interminabile și dificile, iar profesorii erau severi și nanduratori. Concurența la admiterile la facultate era acerbă și un procent mare din totalul clasei lua examenele de admitere dificile la facultăți de prestigiu din țară.
Mi-au rămas amintiri frumoase din acea perioadă, cu colegii mei șezând pe covor în timp ce urmăream clipul ”We are the world” și cântam cu star-urile americane vers cu vers, strofă de strofă, apoi ”Forever young” și ”Big in Japan” de la Alphaville și camera mea avea toți pereții acoperiți cu afisele-ele starurilor din acea perioadă: Modern Talking, CC Catch, Sandra, NENA , WHAM, DURAN DURAN și multe alte nume ale muzicii anilor 80 .
Muzica dăinuiește și astăzi, oferind tineretului venit din urmă o cu totul altă linie melodică și ritm decât piesele de astăzi. De ce este muzica anilor 80 atrăgătoare tineretului de astăzi ? Pentru că este melodioasă, ritmată, emană energie și dragoste de viață !!!
Într-o vacanță,un grup de prieteni ne adunam la una dintre colegele noastre acasă, pentru că părinții ei lucrau și ea era mereu singură acasă. Obișnuiam să jucăm ”sticluța” pe sărutate, joc îndrăgit de noi în acea vreme.
Învârteai sticla și cele două persoane aflate la polii opuși ai sticlei după ce aceasta se oprea, trebuiau să se sărute. Nu ne-am gândit niciodată să depășim limitele morale ale acțiunii. Nu ne-am dorit niciodată mai mult și acțiunea în sine ne provoca enorm de multe emoții.
Tot ce făceam pe vremea aceea avea mult mai multă umanitate și empatie decât acum, relațiile dintre oameni erau importante și strânse , iubirea era mai spirituală și încărcată de emoție și un soi de magie, pe care nu o mai întâlnim astăzi.

Noi ne-am format în anii 80 și incontestabil această perioadă și-a lăsat amprenta asupra personalității noastre. Ceea ce reprezentam noi astăzi ca oameni, ținuta noastră, comportamentul, obiceiurile, trăirile și gusturile noastre toate sunt legate de farmecul acelei perioade.

Mă gândesc mereu cu nostalgie și emoție la acele vremuri , care vor reprezenta întotdeauna un izvor nesecat de inspirație și bucurie, un reper la care mă voi întoarce ori de câte ori voi avea nevoie de-o energie debordantă, proaspătă și reală și amintirea unei normalități apuse.


%d blogeri au apreciat: