
14 apr. UNDE SUNT FEMEILE DE ODINIOARĂ ?
Generații întregi de copii au crescut la bunici și chiar dacă acest lucru s-a petrecut la țară, pentru copilul respectiv a însemnat un Univers cald și primitor, unde mereu exista mâncare gătită în casă, unde joaca era liberă și căminul era locul pe care îl sfințea femeia.
Închid ochii și văd bucătăria bunicii cu podeaua de pământ bătătorit și sobă pe care tot timpul se pregătea mâncare, iar noi nepoții veniți de la oraș, eram alintați de ea prin diferite bunătăți pe care ni le pregătea separat după dorințe, pentru fiecare.
De regulă după o vacanță petrecută la bunica, veneam acasă mai grasă cu vreo 5 kilograme, pentru că, casa bunicii era un Univers culinar, cu gustul mâncării sănătoase și adevărate de altă dată. Mama este la fel de gospodină cum fusese bunica, poate și mai și. De la o vârstă fragedă muncea în casă, chiar dacă era micuță și pentru a spăla în covată trebuia să se suie pe un scăunel. Nu țin minte să-mi fi refuzat vreodată ceva din ce îi cerusem eu, că era vorba de mâncare, de ajutor la teme sau pur și simplu o rochiță nouă, pe care ea cu mâinile ei dibace o încropea la mașina de cusut electrică.

A învățat singură să brodeze, să tricoteze, să coase la mașină și orice făcea, ieșea rai din mâinile ei. dar cea mai impresionantă amintire este atitudinea ei față de tata, care fiind un om cu studii, mama nutrea un sentiment de admirație față de el. Dar el, oricât de aprig la mânie ar fi fost și oricât de imposibil, mama i se mula ca o mănușă, prin felul ei servil și docil de a fi, prin comportamentul ei pacifist cu care aplana conflictele. Și câte nu știe să facă ?
Trebăluiește prin grădină, deretică prin casă, face cea mai gustoasă mâncare, brodează, croșetează, croiește și coase și oricât de greu i-ar fi fost, nu s-a plâns niciodată. Mama nu se farda în tinerețe, dar zâmbetul ei cald și luminos era mai frumos decât orice machiaj profesionist și mai este și astăzi. Bunicile și mamele noastre probabil sunt ultima generație de femei ca niște dinozauri ai unei ere pe cale de dispariție, cu totul altă scară a valorilor, altă educație, mentalitate, conduită și atitudine față de munca, familie și partener de viață, decât doamnele și domnișoarele de astăzi.
Este adevărat că în ziua de azi multe femei își întrețin familiile, își cresc copiii, sau câștigă mai bine decât bărbații și asta inevitabil produce o dezechilibrare a balanței, o feminizare a bărbaților și o ”testosteronizare” a femeilor. Nu sunt feministă, sunt conștientă că și bărbaților le este greu să-și găsească și să-și stabilească rolul în societatea întoarsă cu susul în jos, unde respectul este doar un cuvânt lipsit de valoare, unde banul dictează și în care scopul scuză mijloacele murdare.
Mai deunăzi, spicuind pe net pe diverse bloguri, am găsit un articol publicat pe portalul WebCultura despre lista celor 14 sfaturi pentru femeile măritate, publicată în 1955 în revista Housekeeping Monthly. Când am început să citesc, inevitabil mi-am adus aminte de femeile care au reprezentat un exemplu pentru noi și care ne-au ghidat în dezvoltarea noastră, de la fetițe, adolescente și mai apoi femei și lista aceasta mi s-a părut ca o oglindă întoarsă și strâmbă a societății și femeii de astăzi.
– Primul sfat le îndrumă pe doamne să adune casa după copii lor, manualele școlare, jucăriile, hârtiile, să curețe praful de pe mese. Îmi imaginez doamnele zilelor noastre butonând telefonul, cu unghii lungi și ascuțite formate din gel după trendul vremii, plictisite de adunatul jucăriilor sau curățatul prafului, eventual cele care își permit, plătesc o menajeră, în timp ce ele schimbă canalele TV și urmăresc seriale pe Netflix, sau în cel mai bun caz se antrenează la sală. Vremurile se schimbă și transformările pe care le-a suferit femeia în esența ei, sunt rezultatul revoluției tehnologice și a digitalizării, precum și a egalizării dintre sexe și a emancipării.
– Sfatul nr.2 – cere o conduită specială și este o definiție a grijii pe care femeia trebuie s-o poarte față de soțul ei, în timpul lunilor reci din an, când trebuia să pregătească și să aprindă focul, pentru că soțul ei să se poată încălzi și pentru a simți că a ajuns într-un paradis de odihnă și ordine.Bărbatul pe de altă parte trebuia să-și facă soția să se simtă bine și ea. După ce s-a îngrijit de foc, ea trebuie să îi ofere de mâncat și de băut pentru că el să se simtă cât mai bine, iar el la rândul lui îi va oferi femeii o imensă satisfacție personală.
Surprinzător este faptul că femeia are o atitudine servilă față de bărbatul ei, în timp ce astăzi unele femei căștigă mai mulți bani decât soții lor și inevitabil rolurile se schimbă. Femeia are mai multă siguranță pe ea și este egală, poate și mai puternică decât bărbatul în unele situații. Dacă femeia înfruntă bărbatul, sau îl face să-și piardă nimbul de protector și cap al familiei, acesta își pierde esența, rolul și scopul existenței, devine frustrat și apar conflicte inevitabile în familie
– Sfatul nr.3 – se referă la pregătirea copiilor care trebuiesc spălați pe mâini și pe față ( dacă sunt mici ), pieptănați și dacă este necesar, trebuie schimbate hainele. Copiii sunt considerați mici comori, iar bărbatul și-ar dori să-i vadă jucandu-și rolul. femeia trebuie să aibă rolul de-a micșora toate zgomotele. În momentul în care el ajunge acasă , ea trebuie să elimine toate zgomotele provenite de la mașină de spălat, uscătorul de haine sau aspirator. Ea trebuie să-și educe și să-și încurajeze copiii să facă liniște. Citind acest sfat, am zâmbit, deoarece cunosc în anturajul care mă înconjoară, femei care pur și simplu nu sunt în stare să își țină gura și în loc să asigure liniștea căminului, ele prin atitudinea lor nevrotică și isterică sunt motivul certurilor și conflictelor în casă
– Sfatul nr.4 – mi s-a părut și mai drăguț- ” Fii fericită când îl vezi !”- în esență este exprimarea iubirii față de partenerul tău și ar trebui să fie un sentiment normal, dar ceea ce constat în zilele noastre este pierderea entuziasmului, căldurii și comunicării în relație și partenerii ajung să conviețuiască în aceeași locuință ca doi străini. relațiile se răcesc, atracția dispare și ajung să trăiască împreună doar din cauza motivelor financiare și al copiilor.
– Sfatul nr.5 – ”Întâmpină-l cu un zâmbet cald și arată-i că îți dorești sincer să îi mulțumești ”- și acest sfat se leagă strâns de cel dinainte, dar este și o caracteristică a femeii, care trebuie să fie echilibrată, liniștită, zâmbitoare și drăgăstoasă față de toți membri familiei, dar în special față de soțul ei. În ziua de azi, în schimb, foarte multe femei sunt reci, distante, abătute, nervoase și irascibile. În unele situații, după un timp, construind o barieră între ele și partenerii lor, urmând apoi deznodământul inevitabil: răcirea și ruperea relației.
– Sfatul nr.6 – este preferatul meu ! – ”Ascultă-l ! Poți avea o duzină de lucruri importante să îi spui, dar în momentulsosirii sale nu este timpul potrivit. Lasă-l pe el să vorbească mai întăi – și amintește-ți subiectele sale de conversație sunt mult mai importante decât ale tale.” Și aici am zâmbit din nou, pentru că acest sfat cere din nou modestie , servilism și cumințenie și un respect deosebit pentru partener. Dacă nu există respect între voi, sfatul 6 nu își are rostul, pentru că nu vei fi niciodată dispusă să-l asculți, în schimb îl vei bombarda cu problemele tale, cu ziua ta stresantă la serviciu, cu listele de cumpărături și nemulțumirea ta veșnică față de el.
– Sfatul nr.7 – este o adevărată dovadă de servitudine și atitudine umilă, de care astăzi femeile cu siguranță nu vor fi în stare intrun fel , pot să înțeleg acest lucru. ” A sigură-te că va fi seara lui.Niciodată nu te plânge dacă vine târziu acasă sau iese fără tine în oraș să cineze sau să se distreze. În schimb încearcă să înțelegi lumea lui plină de constrângeri și presiuni și nevoia sa foarte reală de a fi acasă și de a se relaxa.” În condițiile în care femeia are un job, având același program ca bărbatul, aducând atât beneficii materiale familiei, cât și deservindu-și atribuțiunile în familie, îngrijind de copii, efectuând teme cu ei și participând deosebit de intens la întreaga viață a familiei. faptul că bărbatul pleacă târziu în oraș, fără justificare și își lasă familia singură acasă, este lipsă de respect față de toți membri familiei.

– Sfatul nr.7 – este o adevărată dovadă de servitudine și atitudine umilă, de care astăzi femeile cu siguranță nu vor fi în stare intrun fel , pot să înțeleg acest lucru. ” A sigură-te că va fi seara lui.Niciodată nu te plânge dacă vine târziu acasă sau iese fără tine în oraș să cineze sau să se distreze. În schimb încearcă să înțelegi lumea lui plină de constrângeri și presiuni și nevoia sa foarte reală de a fi acasă și de a se relaxa.” În condițiile în care femeia are un job, având același program ca bărbatul, aducând atât beneficii materiale familiei, cât și deservindu-și atribuțiunile în familie, îngrijind de copii, efectuând teme cu ei și participând deosebit de intens la întreaga viață a familiei. faptul că bărbatul pleacă târziu în oraș, fără justificare și își lasă familia singură acasă, este lipsă de respect față de toți membri familiei.
– Sfatul nr.8 -”Scopul tău: încearcă să te asiguri că ai făcut din casa ta un loc plin de pace, ordine și liniște, în care soțul tău se poate reface trupește și spiritual ”. Cu acest sfat sunt perfect de acord și aș mai vrea să completez că femeia chiar este stâlpul familiei, chiar dacă acest lucru pare un clișeu. De temperamentul și atitudinea femeii depinde felul în care arată căminul, dacă este liniște și pace în el, dacă este mediul ideal pentru educarea și creșterea copiilor și dacă afecțiunea și căldura se regăsesc în fiecare eveniment sau sărbătoare.
– Sfatul nr.9 – ” Nu-l asalta cu plângeri și probleme.” Aici nu sunt perfect de acord. Până la urmă problemele comune îi solidarizează, îi apropie pe cei doi parteneri.Eu cred că este nevoie să discutăm problemele comune, să oferim soluții constructive pentru soluționarea lor, mai mult decât atât, consider că o femeie trebuie să primească ajutor din partea soțului ei, inclusiv în problemele familiei și cele cu care se confruntă femeia.
– Sfatul nr.11 – ” Fă-l să se simtă comfortabil. Determină-l să se așeze pe un scaun comfortabil sau să se întindă în dormitor. Pregătește o băutură rece sau caldă pentru el.”Esența acestui sfat este statutul bărbatului, de cap al familiei, pe care femeia îl înconjoară cu dragoste, afecțiune și admirație, rolul ei fiind să deservească bărbatul și toți membri familiei. În momentul în care femeia are la rândul ei un job, lucrurile trebuie să se echilibreze, în egală măsură trebuie să se răsfețe reciproc.
– Sfatul nr.12 – ”Aranjează-i perna și oferă-te să îi scoți pantofii. Vorbește-i cu voce joasă, liniștitoare și plăcuta.” Oare câte din femeile de astăzi au această căldură sufletească ? Bineînțeles fără interes. Câte înțeleg cu adevărat că femeia trebuie să fie un model de sensibilitate și afecțiune ?
– Sfatul nr.13 – ”Nu-i pune întrebări cu privire la acțiunile sale și nu-i pune la îndoială judecata sau integritatea. Amintește-ți că el este stăpânul casei și că, ca atare , își va exercita întotdeauna voința, cu corectitudine și sinceritate. Nu ai niciun drept să-l chestionezi. Acets sfat pare a fi total depășit în zilele noastre. Hai să fim serioși! Câte femei ar rezistă să nu pună întrebări și pe de altă parte, dacă și ele aduc bani în casă și chiar serioși, se pune problema : Cine este în realitate stăpânul casei ?

– Sfatul nr.14 – ”O soție bună își cunoaște intotdeuna locul ” Acest sfat este în schimb extrem de realist și sunt perfect de acord că o femeie mereu trebuie să știe unde îi este locul, trebuie să se comporte cu decență și modestie și să nu atragă atenția asupra ei.
De integritatea și seriozitatea femeii depinde soarta familiei. Dacă femeia este ancorată în realitate și consideră că familia este cea mai mare comoară a ei, atunci fiecare acțiune pe care o întreprinde va avea ca scop bunăstarea familiei.
În jurul meu , căsnicii de destramă. Oamenii cu greu mai au răbdarea să construiască și să rămână lângă partenerul ales, pe care l-au iubit odată. Tentațiile sunt foarte mari și de multe ori un partener cu care am trăit 20 de ani, ne părăsește pentru altcuneva mai tânăr.
Respectul nu mai există de nici o parte, dar și femeia zilelor noastre este o cu totul altă persoană decât mamele și bunicile noastre.