25 mai SPORTUL – CEL MAI PUTERNIC ANTIDEPRESIV
În activitatea noastră zilnică suntem bombardați în continuu de stimuli care acționează negativ asupra sănătății noastre mintale. Atât în mass-media cât și pe rețelele de socializare aflăm despre studii asupra influenței stresului asupra stării noastre psihice și despre metode de combatere a acestuia.
Uneori mijloacele de apărare sunt mai aproape decât ne-am imagina și mult mai simple decât credem. Omul din cele mai vechi timpuri a fost nevoit să se miște, să-și procure hrana, să vâneze, să pescuiască, să cultive pământul.
Practic, existența lui depindea de mișcare, pe care o practica cu neincetare. Omul zilelor noastre în schimb, din păcate a devenit sedentar și acest mod de viață, împreună cu stresul existențial, au o influență nefastă asupra sănătății psihice și mentale.
Cel mai la îndemână antidepresiv, care nu ne costă nimic , dar are uriașe efecte asupra stării noastre generale este sportul. Nu am văzut vreodată, un sportiv care să sufere de anxietate sau să fie depresiv
Pe lângă faptul că ne educă pentru o anumită conduită, disciplinează și ne învață să luptăm, dar și să acceptăm înfrângerea, sportul are un efect benefic asupra psihicului nostru. Nu ați observat când vă pregătiți să mergeți la antrenamentul zilnic, că sunteți foarte obosit și trebuie să trageți de voi să vă mobilizați , dar pe urmă după ce ați început antrenamentul la doar 5 minute de mișcare, vă simțiți cu totul altfel și ați fi în stare să mutați și munții din loc ?
Pe de altă parte, după antrenament veți simți o oboseală plăcută, care vă cuprinde tot corpul și are un efect de calmare dar în acelaș timp de îmbunatățire a dispoziției. Efectele sportului asupra sănătății noastre psihice au fost studiate de numeroși cercetători de-alungul ultimelor decenii, însă acest lucru s-a știut încă din antichitate când romanii enunțau proverbul : ‘’minte sănătoasă în corp sănătos’’ intuind exact același lucru.
1.Antidepresiv- În urma numeroaselor studii efectuate s-a ajuns la concluzia că sportul practicat în mod regulat acționează ca un antidepresiv, având aceleași efecte ca și tratamentul medicamentos. Atâta timp cât ne mișcăm, în organism se eliberează serotonina, endorfine, dopamină și noreprinefrina din creier toți acești hormoni produc starea de bine și de fericire, ele acționează și ca analgezice naturale, contribuie la încărcarea cu energie și conferă o stare de optimism și bună dispoziție
S-a încercat tratamentul bolnavilor ușor depresivi cu ajutorul sportului și s-a observat că starea acestora s-a îmbunătățit considerabil și au devenit mai încrezători, având totodată un sentiment al realizării, al succesului. Alergatul zilnic, a avut efectul unor tratamente medicamentoase, fără să aibă efecte negative asupra organismului.
Dacă vrei să fii zâmbitor toată ziua, să debordezi de energie, să te simți bine în corpul tău și să ai o gândire sănătoasă, trebuie să te apuci de sport! Când vei constata câtă influență are asupra stării tale psihice de bine, nu vei mai renunța la el niciodată.
2. Neurogeneza – Până prin anii’ 80 s-a considerat că la vârsta maturității, pe măsură ce îmbătrânim, neuronii noștri mor și nu avem posibilitatea să producem alții, deci nu există șanse de înlocuire.
Dar acest lucru este totuși posibil prin practicarea sportului chiar și 10 minute pe zi, lucru care vă produce neurogeneza, formarea de noi neuroni la nivelul unui centru al creierului răspunzător de memorie și învățare, prin urmare capacitatea de învățare și memorare vor fi puternic îmbunătățite prin sport.
3. Acționează împotriva stresului și anxietății – Stresul a devenit în ziua de azi principalul factor declanșator al bolilor fizice și psihice, indiferent că vorbim despre : cancer, boli cardiovasculare, obezitate, anxietate sau depresie.
Așa cum are acțiuni asupra depresiei, sportul reduce în mod considerabil efectele nefaste ale stresului. Cei care practică sportul în mod regulat, sunt oameni echilibrați aflați în armonie cu mediul lor înconjurător, au o alimentație echilibrată și se bucură în general de o stare de bine. Pe lângă faptul că este un antidot al stresului, sportul regulat reduce tensiunea arterială, dar și producția de hormoni ai stresului : cortizolul și adrenalina.
4. Antidot împotriva îmbătrânirii fizice și mentale – în ultimul timp am constatat răspândirea accentuată a bolii Alzheimer, care constituie o formă de demență incurabilă. Exercițiile fizice au rolul de-a îmbunătăți memoria și capacitatea de învățare atât la persoanele sănătoase cât și la persoane bolnave.
Chiar dacă boala nu este vindecabilă, sportul va încetini degradarea cognitivă și ajută la îmbunătățirea unor funcții. Acest lucru se realizează prin neurogeneză , producerea de neuroni noi și de conexiuni neuronale noi, angiogeneza ( formarea de vase sanguine noi ) , prin plasticitatea sinapselor.
Aceste acțiuni au rolul de-a îmbunătăți activitatea hipocampului, prima regiune a creierului afectată de boala Alzheimer.
5. Îmbunătățirea stimei de sine și implicit a activității sexuale- sportul îmbunătățește în mod radical stima de sine, în primul rând prin faptul, că odată cu practicarea exercițiilor fizice, corpul se transformă , se îmbunătățește aspectul fizic.
Pe lângă acest lucru, el are și un rol important pentru a îmbunătății capacitatea de revenire la normal a unei persoane care a suferit un șoc emoțional. Faptul că sportul ne îmbunătățește circulația, ne ajută în controlul greutății și determină o stare generală de bine, implicit ne va îmbunătății viața sexuală.
Dar aceste lucru se întâmplă și datorită producției de endorfine și testosteron, hormoni care influențează libidoul. Un nivel scăzut al testosteronului scade libidoul la femei, produce infertilitate și probleme de erecție la bărbați.
La bărbați , obezitatea este un factor care reduce nivelul de testosteron în organism și acest lucru poate duce la disfuncții de erecție. Sportul este un aliat împotriva obezității. În cazul femeilor, sportul are rol de a crește apetitul sexual prin creșterea stimei de sine, unele exerciții îmbunătățesc flexibilitatea și elasticitatea corpului, astfel veți fi capabili să acceptați noi provocări în dormitor.
6. Responsabil pentru un somn liniștit și odihnitor- zilele în care nu reușiți să faceți sport sunt cumplite din punct de vedere al somnului, în sensul că adormiți foarte greu și somnul nu este de calitate.
În schimb după o zi cu antrenament, oboseala plăcută odată instalată, te îmbie la somn și garantat vei dormi neîntors.
Că este Pilates, sau Yoga, indoor cycling, alergare, înnot, exerciții de aerobick sau ridicări de greutăți, mișcarea pe lângă efectele benefice asupra sănătății fizice are rolul de-a ne echilibra psihic și mental.
Mișcarea este un aliat important al sănătății noastre mentale asigurandu-ne asupra faptului că vom avea o stare de bine, pe tot parcursul zilei, vom răspunde mai bine provocărilor, stresului , depresiei și anxietății, dar ne vom îmbunătății și relația de cuplu, devenind un catalizator al activității sexuale.