24 iul. FEMEILE ȘI ECHILIBRUL LOR INTERIOR
Câți dintre voi v-ați întâlnit la locul de muncă, în familie, sau printre cunostiinte și prieteni cu femei care își exteriorizează frustrarea și neajunsurile, sau nemulțumirile prin crize de isterie?
De câte ori vi s-a întâmplat în viața de zi cu zi, să aveți o șefă isterică ? De câte ori v-ați întrebat cum de își poate permite să vă numească ‘’idioți’’ și de unde vine ura aceasta pe care o aruncă fără discernământ asupra voastră ?
Poate ați fost martori la situații în care o colegă isterică a atacat și hărțuit subalterni prin cuvinte de ocară și voi ați stat neputincioși, în timp ce în gândul vostru ați fi fost în stare s-o sugrumați pentru cuvintele rostite și pentru comportamentul total deplasat ?
Mi-a fost dat de multe ori să asist la asemenea scene, chiar dacă nu aveam amestec în conflictul respectiv, dar instinctul meu justițiar mereu îmi încorda pumnul încleștat și aș fi putut lovi de furie și totuși m-am abținut, asta înseamnă că am control.
Fiind o ființă, liniștită prin definiție, nu am înțeles niciodată cum ajung oamenii, în special femeile să se comporte isteric ?
Este acest comportament o boală, sau pur și simplu nevoia de-a atrage atenția, chiar teatru într-o anumită măsură ?
O persoană poate fi considerată ‘’isterică’’, când reacționează disproporțional din punct de vedere emoțional într-un anumit context. La polul opus al isteriei se află echilibrul interior, starea de normalitate a psihicului, atitudinea corectă și sănătoasă a minții, în orice situație de stres sau conflict.
Noțiunea de echilibru interior, este capacitatea de-a te controla atât în mediul de lucru la birou, cât și acasă în familie, chiar și atunci când situația este tensionată și ești nevoită să soluționezi conflictele în care ești implicată.
Echilibrul interior este o stare de armonie, cu propria persoană, este stima de sine și iubirea pentru propria persoană, este starea în care tot ce este legat de persoana ta este într-o armonie totală : job, carieră, familie, viață personală.
CONȘTIENTIZAREA MOMENTELOR DE DEZECHILIBRU
Acele persoane pe care noi ceilalți le numim ‘’isterice’’, în general nici măcar nu realizează că atitudinea lor în momentele de dezechilibru emoțional nu sunt normale și au o acțiune nefastă asupra mediului lor înconjurător.
Primul pas spre eliberare și însănătoșire este conștientizarea, faptul că persoana respectivă înțelege că, comportamentul ei este deplasat și trebuie să facă ceva să schimbe acest lucru.
Pentru a ajunge să faci pași spre însănătoșire, trebuie să înțelegi care sunt cauzele momentelor de criză în viața ta. Ce a declanșat crizele de isterie și care sunt momentele de dezechilibru emoțional din viața ta.
MOMENTELE DE DEZECHILIBRU ȘI CAUZELE LOR
Cel mai important lucru este să-ți amintești care au fost senzațiile pe care le-ai trăit în momentele de criză : deznădejde, frică, agresiune, stres, nervozitate, irascibilitate, panică, stare de rău, greață, presiune.
Următorul pas este să îți reamintești unde s-a petrecut dezechilibrul, și care au fost cauzele : s-a produs un conflict la locul de muncă, sau o ceartă în famile ? Dacă s-a produs la locul de muncă, ce a declanșat starea ?
O discuție cu șeful direct, nesupunerea unui angajat, greșeala unui coleg, nerespectarea unor termene, presiunea care se lasă pe umerii tăi din partea șefilor, greșeli tehnice cauzate de neatenție, munca este copleșitoare, nu mai faci față?
Dacă s-a produs în familie, ce s-a întâmplat? Probleme cauzate de lipsa banilor, neînțelegeri dintre copii? O vorbă aruncată cu răutate de partener? Neînțelegeri cauzate de diferențele de mentalitate în ce privește educația copiilor ?
După ce ți-ai clarificat comportamentul în momente de criză, acum gândește-te cum te comporți în momentele de echilibru, când ești în armonie cu tine însuți, care sunt senzațiile pe care le trăiești ?
Simți o mulțumire de sine, care înseamnă și iubire și înțelegere pentru propria persoană, ești capabil să soluționezi cu calm situații de criză, îți privești semenii cu empatie și ai răbdare chiar și cu cele mai ciudate personalități, nu te deranjează întrebările agasante, faci față cu calm stresului și presiunilor, fiind conștient că totul poate fi finalizat cu calm și înțelegere.
Știi că lucrurile se pot face doar pe rând fără să te isterizezi și lasă acțiunile să curgă natural, fără să te crizezi. Nu trebuie să fii mereu PERFECȚIONISTĂ. Sunt situații în care nu se poate să le faci pe toate perfect, nu poți să fii mereu de 10 cu steluță, lasă uneori să mai scape și câte un 7 în palmaresul tău.
Poate că nu ești de 10, dar ești mult mai fericită dacă lași limitele să se deplaseze în granițe mai lejere. Singura persoană care te poate vindeca de aceste stări, este propria ta persoană.
Chiar dacă nu poți influența întotdeauna cursul evenimentelor, chiar dacă nu de tine depind anumite circumstanțe, ce depinde de tine însă este modul în care reacționezi la stres și la situațiile de conflict și impactul momentelor de criză asupra ta.
Încearcă să te detașezi, oricât de greu ți-ar fi, să privești lucrurile de la o distanță considerabilă, de parcă ai fi într-un film al vieții tale, cu protagoniști pe care îi cunoști. Oricât de greu ți-ar fi trebuie să te concentrezi în primul rând asupra soluțiilor care există pentru a ieși din impas.
Dacă ai vizualizat soluțiile trebuie să te concentrezi cu toată puterea asupra lor, pentru a ieși din criză. Este adevărat că există situații în care nu există soluții, în care pare că ești într-un moment disperat al vieții tale, fără cale de ieșire, dar trebuie să crezi și în acel moment că există SPERANȚĂ.
Dacă starea mentală a unei persoane nu mai permite posibilitatea de concentrare, când persoana respectivă nu mai găsește calea spre echilibrul ei mental și implicit interior, nemijlocit trebuie apelat la ajutorul unui specialist. Ajutorul de specialitate nu este rușinos și în anumite situații poate fi singura cale spre însănătoșire.