MOTIVAȚIA, PUTEREA CARE ÎNVÂRTE PLANETA

MOTIVAȚIA, PUTEREA CARE ÎNVÂRTE PLANETA

Ai ajuns într-un punct al vieții în care majoritatea lucrurilor se petrec din inerție. Ești la vârsta la care nu mai vrei să impresionezi pe nimeni, perioada marilor conflicte interioare a trecut și constați că ai ajuns la plafonare în mai toate aspectele vieții tale: privat, carieră, sănătate.
În subconștient realizezi că lucrurile nu se îndreaptă spre o direcție corectă, dar accepți această situație de cufundare adâncă în zona de confort care îți oferă căldurică necesară și o ușoară stare de letargie care nu te îmbie la nimic. Ai putea să îți dormi așa somnul de ‘’frumoasă din pădurea adormită’’ dar viața te va faulta în fiecare moment pentru inacțiune.
Cursul normal al lucrurilor este faptul că se petrec, că dacă suntem în viață trebuie să și acționăm, să dăm curs dorințelor și aspirațiilor noastre, care se realizează doar prin muncă acerbă, ambiție și foarte multă sudoare. Îmi amintesc cum tinerețea a fost împânzită de zile în care munceam practic de dimineața până noaptea târziu, fără să simt oboseala, în special pentru că munceam din pasiune. Nu am realizat nimic în viață, atâta timp cât nu am avut o MOTIVAȚIE puternică în acest sens.

S-au perindat diferite perioade în viață, unele au fost încărcate de motivație și puterea aceea interioară este atât de puternică încât poți muta cu ea munții, iar alteori abia găseam puterea să merg mai departe. Dar viața nu te lasă: trebuie să faci ceva !!! Un prieten drag mi-a atras atenția asupra unui podcast cu Cezar Ionașcu, cel pe care l-am mai citat în articolele mele.

Cezar Ionașcu inițiază un slogan care m-a inspirat și mi-a creat acea dorință acerbă să acționez: ‘’ Fă ceva !!!!’’. Încercând să pătrund esența îndrumării lansate de Ionașcu, înțeleg starea aceea de nemișcare și stagnare în care trăiesc de ani de zile. Îmi aduc aminte de perioadele din viață când am avut puterea să slăbesc 55 de kilograme, să termin a doua facultate, să îmi conduc propriul atelier și să organizez la fiecare jumătate de an câte o prezentare de modă.
Ce este MOTIVAȚIA și cum reușim să o captăm în viața noastră? MOTIVAȚIA este puterea ta interioară, dorința imensă să realizezi un țel propus, este energia pe care o vei investi pentru realizarea visului tău, determinându-te să treci la acțiune : ‘’ Fă ceva!!!’’- este imboldul spre acțiune, parola care va declanșa dorința de realizare.

Dacă există motivația, vei avea energia să te trezești în fiecare dimineață cu o bucurie de viață imensă, vei fi gata în fiecare zi cu ajutorul ambiției să mai pui o cărămidă la edificiul tău, visul tău pe care îl urmărești cu ardoare și muncești pentru el zi de zi.

Poți să fii un sportiv de performanță, care se pregătește de un concurs, își organizează întreaga viață pentru a obține rezultatul scontat: mai multe antrenamente pe zi, chiar dacă acestea îl duc la epuizare, o alimentație care să îi permită să atingă performanța visată. L-am urmărit pe băiatul meu, medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale de Culturism și Fitness din 2020, cum își urmărea scopul cu o ambiție fără margini, cu o disciplină de care, fără motivație nu cred că am fi în stare.
A contat fiecare oră de antrenament, fiecare gram de aliment consumat, fiecare oră de somn. Pentru mine el este modelul de ambiție si voință, îl respect și îl admir pentru aceasta putere și pentru tot ceea ce a realizat ! Motivația poate fi aplicată oricărei acțiuni și oricărui obiectiv, indiferent că ești un sportiv sau un specialist care vrea să obțină rezultate remarcabile în carieră, dar și dacă ești un om simplu, care pur și simplu vrea să slăbească câteva zeci de kilograme.
Motivația este susținută foarte puternic de viziunea ta asupra realizării tale, cu cât reușești s-o vizualizezi mai bine cu atât motivația devine mai puternică și succesul este mai aproape. În 2014, am reușit să slăbesc 55 de kilograme în șase luni, cu un efort ieșit din comun. Pe lângă o dietă hipocalorică, programul meu de slăbire consta în ore lungi de antrenamente zilnice.

Nu a fost corect față de organismul meu, tot ce s-a petrecut cu el : înfometarea, antrenamentele istovitoare, dar ceea ce vreau să subliniez era MOTIVAȚIA deosebit de puternică de a slăbi. Din păcate nu am reușit să mențin rezultatul, tocmai pentru că efortul a fost mult prea mare pentru organism, dar acele șase luni au fost o demonstrație de forță, ambiție și putere interioară, cum nu am mai demonstrat niciodată dealungul vieții mele.

Deși eram înfometată mai mereu, continuam să petrec 3 ore pe zi în sala de fitness, făcând mișcare, chiar dacă articulațiile mele suprasolicitate îmi provocau dureri de nesuportat, ajunsesem să șchiopătez din cauza durerilor de genunchi și totuși strângeam din dinți și mergeam mai departe.
Problema apare apoi, în momentul în care dispare motivația, pentru că și acele momente intervin și trebuie să fii pregătit sufletește să le învingi și să îți restabilești puterea interioară. Din eșecuri și experiențe negative dealungul vieții, am învățat câteva principii care te ajută să păstrezi vie flacăra MOTIVAȚIEI:
1. FĂ PAȘI MICI SPRE REALIZAREA ȚELURILOR PROPUSE
Greșeala mea, în programul de slăbire de care am povestit a fost nerăbdarea, timpul scurt în care am slăbit și, efortul imens la care mi-am supus organismul. Ca să-ți păstrezi dorința interioară puternică, să permiți motivației să te însoțească permanent trebuie să îți realizezi visul în etape, cu pași mici, mici realizări care te bucură , te motivează și te stimulează în continuare.
În cazul programelor de slăbire, în special când ai de dat jos 30-40 de kilograme, împarte parcursul în tranșe de câte 5 kilograme, și scapă de ele pe rând, în etape, permițând organismului să se acomodeze cu kilogramele pierdute și să se replieze noilor condiții hormonale. Vei vedea că fiecare din cele 5 kilograme pierdute îți vor aduce noi și noi bucurii și cu timpul, prin micile realizări îți vei mări motivația în continuare.
2. ÎNCONJOARĂ-TE DE OAMENI REALIZAȚI, DE SUCCES, CARE AU PARCURS DRUMUL REUȘITEI
Încearcă să te înscrii într-un grup, socializează cu oameni care au trecut prin etapele reușitei și te pot sfătui cum să procedezi în momentele de cumpănă. Înconjoară-te de prieteni pozitivi, oameni de acțiune, care la rândul lor apreciază toate a ele persoane care își iau viața în mâini și intreprind ceva pentru o calitate a vieții lor mai bună.
Prietenii care te susțin în a duce la bun sfârșit un plan menit să-ți îmbunătățească viața, pot avea un rol foarte important în reușita ta. Uneori, este suficient să ai doar un singur prieten care te ține de mână și te ascultă în momentele dificile, care îți va întări mereu dorința de realizare și de a duce la bun sfârșit ce ai început.

3. CITEȘTE TEXTE MOTIVAȚIONALE, INSPIRĂ-TE DIN POVESTEA OAMENILOR DE SUCCES

Lumea din jurul nostru a explodat de numărul mare al speaker-ilor motivaționali și al cărților de dezvoltare personală aruncate pe piață. Fiecare dintre ei vine cu o poveste de succes, care începe cu un eșec sau o poveste tristă, de neputință , sărăcie, lipsă de reușite, după care printr-o minune, se produce o schimbare radicală, ca o ILUMINARE și lucrurile pornesc pe un alt făgaș, de data aceasta de succes și împlinire !

De regulă nu cred o iotă din poveștile acestea, dar energia pe care o transmit poate să fie benefică acțiunilor tale și pentru a întări motivația. Ce trebuie să extragi din aceste texte, este îndemnul de a nu-ți pierde puterea interioară, oricât de greu ți-ar fi. Nu ai voie să cazi într-o groapă de potențial și trebuie să îți spui mereu : Voi reuși, pentru că sunt puternic și motivat !!!!
4. FII CONSECVENT, INSISTENT ȘI PUTERNIC AXAT SPRE A DUCE LA BUN SFÂRȘIT CE ȚI-AI PROPUS
Majoritatea oamenilor eșuează pentru că nu au consecvența și perseverența necesară să ducă la bun sfârșit planul propus. In general încep cu entuziasm, care dispare încet în momentul în care dau de greutățile care apar pe parcurs , apoi entuziasmul dispare cu desăvârșire.

Nu trebuie să permiți acest lucru și aici te ajută perseverența. Trebuie să-ți urmărești scopul zi de zi, săptămână, de săptămână, lună de lună și uneori rezultatele programelor de slăbire de exemplu se văd doar după un an de zile, în care tu zi de zi ai făcut ceva pentru reușita programului respectiv.

Un alt cuvânt magic, de care nu ne place să ținem cont este RĂBDAREA. Lucrurile valoroase și importante în viață se realizează în timp.Lucrurile durabile, rezultatele permanente cele de care te vei bucura toată viața, se realizează numai în timp. Deci iată trei cuvinte magice care vor reprezenta mereu un suport al MOTIVAȚIEI : PERSEVERENȚA, CONSECVENȚA, RĂBDAREA.
5. CREAZĂ O IMAGINE A VISULUI TĂU, VIZUALIZEAZĂ-L !
Crează-ți în minte o imagine a obiectivelor tale. Nimic nu poate fi mai motivant decât imaginea țelului tău atins și bucuria, împlinirea de sine pe care le simți când te uiți la imaginea respectivă.

Am o fotografie cu o rochie roșie mulată pe corp pe care am purtat-o după ce am slăbit un număr mare de kilograme. Fotografia respectivă a fost cea mai vizualizată imagine a mea, a adunat sute de like-uri pe rețelele de socielizare și astăzi mi-a oferit baza motivației de a schimba stilul de viață, de a controla alimentația zilnică pentru o dietă echilibrată în deficit caloric, dar și puterea de-a duce la bun sfârșit țelul propus.

Indiferent ce ți-ai propus să realizezi : că este vorba de-a obține un nou job, că vrei să câștigi mai mulți bani, vrei să găsești o relație serioasă cu un nou partener, vrei să slăbești sau vrei să atingi o performanță sportivă, puterea interioară care te va ajuta este MOTIVAȚIA.
Fă tot posibilul să îți păstrezi mereu motivația și găsește aliați care o vor întări și sprijini pe tot parcursul drumului spre reușită !


%d blogeri au apreciat: