26 aug. OGLINDA FALSĂ A REȚELELOR DE SOCIALIZARE
Viața noastră s-a mutat, odată cu apariția rețelelor de socializare, într-un mediu virtual care crează o imagine falsă sub două aspecte : fiecare profil al persoanelor prezente pe rețea, este doar imaginea idealistică a lor, cele mai bune poze, cele mai frumoase amintiri.
Pe de altă parte denumirea de ‘’rețea de socializare’’ este defapt o păcăleală de aprilie, oferind speranțe deșarte asupra socializării, mai degrabă realizarea unor prietenii false care sunt defapt, propuneri directe pentru sex.
În ce privește primul aspect, problema este că tot ce postăm este doar latura frumoasă a vieții noastre, sau mai precis, numai ceea ce dorim să arătăm, căci în spatele pozelor zâmbitoare de familie, în care toți ne bucurăm de un concediu într-un loc exotic, pentru care prietenii ne vor invidia, în realitate există conflicte serioase în familie, certuri și probleme îngrijorătoare, care trebuiesc rezolvate.
Noi zâmbim și creăm iluzia unei vieți ideale, inuman de perfecte, în care de la retușarea pozelor până la falsitatea vieții, totul este doar un miraj.
Fiecare profil pe care îl construim în lumea virtuală este defapt avatarul nostru, căci în lumea reală s-ar putea să fim oameni cu defecte, cu probleme, cu complexe și multe frustrări, dar în mediul virtual ne-au crescut picioarele, nu mai suntem oameni pe jumătate, imobilizați într-un scaun cu rotile, suntem modele și bărbați alfa, cu un corp atletic, aceastea fiind aspirațiile noastre și lumea perfectă și ideală la care visăm.
Pentru cei dependenți de rețelele de socializare, imaginea ideală devine un drog. Este mult mai simplu să trăiești într-o lume în care totul este perfect și strălucitor, decât să te confrunți zilnic cu trăsăturile tale reale de caracter, cu aspectul fizic care lasă de dorit și cu imaginea ta reală.
Profilul tău de pe social-media este paravanul tău, masca pe care o îmbraci și după care te ascunzi, la căldurica pe care mediul virtual ți-o oferă, aici nu trebuie să dai ochii cu nimeni și nu trebuie să înfrunți față în față pe cineva.
Băgăm filtrele care ne înfrumusețează trăsăturile, înlăturând defectele de care nu suntem mândri, iar dacă se întâmplă să ai câteva kilograme în plus, te limitezi la poze tip portret în care nu ți se văd colăceii.
Pe de altă parte există dorința puternică de validare. Oare câte ‘’like’’-uri am primit ? Oare câte persoane mă urmăresc, câți fani am ? Cine îmi vizitează profilul și cine mi-a citit ultima postare ? Trăim o isterie generală, în care dorința de validare a recunoașterii valorii noastre umane se limitează în verificarea numărului de apăsări pe butonul de ‘’like’’, din partea persoanelor care îți sunt, sau ți-au devenit fani.
Validarea devine după un timp dependență și nu vei mai putea exista fără să verifici din moment în moment câți te-au admirat. Am stat de multe ori și m-am gândit la denumirea acestor platforme: ‘’rețele de SOCIALIZARE’’. În realitate nu au nimic de-a face cu socializarea adevărată, reală, cu întâlnirea face to face dintre oameni, cu strângerile de mână, sau cu îmbrățișările amicale, cu ieșirea la o cafea, la un teatru, sau la cinema.
Mai mult decât atât nu îți crează posibilitatea de-a lega adevărate și profunde prietenii. Bazându-se în primul rând pe dorința de-a părea perfect, ascunzând defectele, precum și pe dorința de-a fi validat, niciodată nu va da posibilitatea celeilalte persoane să te iubească, sau să te accepte așa cum ești.
Tu vei vrea mereu să-ți areți partea frumoasă, iar el va crede mereu, că acea imagine ideală ești tu. La un moment dat am citit, poate chiar pe rețelele de socializare o descriere despre acestea: ‘’ ele au menirea să-i aducă aproape pe cei aflați departe, la distanțe mari unii de alții, dar îi îndepărtează pe cei care trăiesc în aceeași casă, într-o famile ‘’.
Absolut adevărat, fiecare membru al familiei, retras în colțișorul lui, sau în camera sa, este afundat pe telefon sau tabletă în lumea lui virtuală răspunzând la mesaje venite de la sute de kilometri depărtare, fără să socializeze deloc cu membri familiei aflați aproape.
Dar ceea ce mi se pare mie și mai trist este modul în care șansa de-a cunoaște o persoană de sex opus și de-a crea o relație adevărată, a devenit o imposibilitate prin trivializarea ecestei noțiuni.
Am înțeles perfect faptul că trăim în era vitezei, că suntem în secolul XXI, că Pământul se învârte mai rapid în jurul axei lui decât acum 50 de ani, dar am reușit să pierdem frumusețea relaționării dintre bărbați și femei reducând toată această acțiune , la o scurtă și pragmatică invitație la sex. Tot ceea ce au înțeles bărbații din posibilitățile pe care rețelele de socializare ni le oferă, este ușurința cu care pot lansa o invitație la o partidă de sex.
Nevoile femeilor între timp nu s-au schimbat radical, noi femeile nu am reușit să evoluăm atât de mult, încât să nu ne dorim o vorbă bună, un compliment, o întălnire și o plimbare în parc, un buchet superb de flori, sau doar un trandafir, o cafea băută în cea mai elegantă cafenea din oraș, lungi ședințe de povestiri și conversații despre subiecte comune.
De ce credeți că am vrea să renunțăm la aceste lucruri minunate, care au menirea să înfrumusețeze atât de mult relația dintre un bărbat și o femeie? De ce credeți că avem și noi dorința acerbă ca după 5 minute de conversație să acceptăm propunerea de-a face sex, cu înțelegerea de-a bea rapid o cafea, după care să ne vedem în parcare și să ne retragem la o cameră de hotel, pentru un sex fără obligații ?! Pentru aceasta există platforme reale pentru sex, unde intri, îți cauți partenerul dorit și faceți înțelegerea.
De ce nu ar putea fi rețelele de socializare reale platforme de a cunoaște pe cineva, de-a conversa pe anumite teme interesante, de-a a schimba experiențe și de-a te dezvolta pe plan personal și/sau profesional ? Da, știu, există și aceste grupuri care s-au format în jurul unui nucleu profesional sau de dragul unui hobby sau pasiuni comune, dar numărul lor este prea mic în comparație cu toate acele agasări și hărțuiri sexuale pe care femeile cu profile frumoase trebuie să le îndure.
Am avut perioade lungi, în care nu am răspuns la cereri de prietenie din partea bărbaților pentru că scenariul se derula după un șablon unic, care devenise un clișeu : răspundeam afirmativ cererii de prietenie, bărbatul respectiv îmi mulțumea pentru accept, începea să mă bombardeze cu complimente din care nu lipsea cuvântul ‘’sexy’’, și foarte rapid, se făcea propunerea să ne întâlnim, apoi aluzia subtilă sau chiar vehementă de-a face sex.
Dacă îl speriai că pe tine te interesează o relație serioasă, ori se retrăgeau, ori îți propuneau insistent din nou sex. Mai rău este, că unii își permit chiar să te agaseze, să te hârțuiască cu poze intime, de care sub nici un fel nu ești curioasă. Un amic de-al meu, mi-a explicat că bărbatul are obligația să încerce, că spiritul masculin este pragmatic și vânător, că toți încearcă marea cu degetul, de tine depinde dacă accepți sau nu acest mod de-a pune problema.
Este clar că bărbații vor numai sex, acele femei care au naivitatea să creadă că s-ar putea să ai șanse la o relație, le propun să-și de-a cu reveneală ! Nu mai fiți naive, adaptați-vă la lumea în care trăim, ori intrați în horă, ori dați block, este atât de simplu !
Lumea din jurul nostru evoluează și suntem nevoiți și noi să evoluăm cu ea, din moment ce ne rotim pe aceeași planetă, altfel ne-am pierde și am rămâne în urmă, în bula noastră izolată și ar fi păcat să nu trăim din plin.
Prin urmare, nu avem altceva de făcut decât să găsim partea frumoasă a lucrurilor și să profităm de avantajele rețelelor de socializare. Nu vă lăsați copleșiți de fenomenul rețelelor de socializare, învățați să profitați de ele, pentru a vă face reclamă gratuită în domeniile în care activați.
Întoarceți oglinda spre interesele voastre și transmiteți lumii ideile și convingerile voastre prin intermediul acestor rețele de socializare. Nu fiți victima lor, ci faceți-le să lucreze pentru voi, folosiți-vă de avantajele pe care le oferă !