CUM SĂ SCAPI DE OAMENII TOXICI DIN VIAȚA TA ?

CUM SĂ SCAPI DE OAMENII TOXICI DIN VIAȚA TA ?

Fiecare dintre noi, am avut măcar odată în viață, de lucru cu oameni imposibili, așa numiții ‘’oameni toxici’’, pe care nu ați reușit să-i satisfaceți niciodată, erau mereu nemulțumiți de voi, sau pur și simplu vă răpeau energia.
Acest tip de oameni îi puteți întâlni la locul de muncă, poate fi cineva din familie, poate chiar soacra, sau pur și simplu un iubit care câțiva ani de zile, v-a făcut să suferiți fără să aveți puterea să vă desprindeți de el.
Oamenii afectuoși, calmi, sinceri și deschiși sunt cei, pe care aceste persoane toxice îi vânează, se hrănesc din energia lor pozitivă și vor căuta mereu să fie în jurul vostru, pentru a se alimenta din naivitatea voastră, din bunul vostru simț cu care sunteți înzestrați și în general se vor folosi de bunătatea voastră pentru a-și duce la bun sfârșit comportamentul toxic.

CUM PUTEȚI SĂ RECUNOAȘTEȚI O PERSOANĂ TOXICĂ ?

Oamenii toxici sunt veșnic nemulțumiți de ceva, sau de cineva, singurele lor subiecte sunt denigrarea cuiva, sau bârfirea unei alte persoane, sublinierea continuă a neajunsurilor celorlalți și discuția despre o altă persoană, cu care ei sunt în general în conflict.

Ei au o părere falsă despre propria persoană, se consideră singurii care procedează și se comportă corect și îi consideră pe toți ceilalți dușmani, de parcă ar conspira împotriva lor. În fața unei persoane toxice, nu vei avea niciodată câștig de cauză.
Dreptatea ta, nu va avea niciodată vreo valoare în fața lor, ei mereu îți vor demonstra că au argumente mai puternice, că ei au procedat corect și tu ai greșit. Ei își justifică mereu comportamentul, făcându-te pe tine vinovat.

Persoana toxică se pune pe sine pe un piedestal, deasupra tuturor, privind în jos cu desconsideratie și îngâmfare, manipulând și înscenând tot felul de acțiuni false, pentru a se pune mereu într-o lumină favorabilă.

Ei au impresia că sunt superiori față de toți ceilalți, sunt cei mai frumoși, cei mai deștepți, cei mai de succes oameni și toți ceilalți sunt niște nulități pe lângă ei. În general au o imagine distorsionată a lumii în care trăiesc, sunt anumite aspecte ale realității pe care nu vor să le vadă, mai ales cele care subliniază defectele și neajunsurile lor ca persoană.
Toxicul va vedea dintre toate aspectele doar ce este pe interesul lui, restul le va neglija cu nesimțire. Dacă ai făcut un lucru bun, nu îl va recunoaște niciodată, iar dacă va greși el, va încerca să dea vina pe tine.
Va manipula mereu lucrurile în așa fel încât tu vei pierde mereu în fața lui, iar el va ieși întotdeauna victorios din orice înfruntare.

ÎN CE IPOSTAZE, POȚI ÎNTÂLNI O PERSOANĂ TOXICĂ ?

Persoana despre care am vorbit mai sus, poate să fie un coleg de serviciu și atunci lucrurile se complică, pentru că trebuie să ții cont de ierarhia care există între voi, dar și de conduita pe care trebuie să o aveți fiecare la locul de muncă.

 

Poți întâlni o persoană toxică în familie, poate să fie Doamne ferește soacra ta și atunci va trebui să fii foarte diplomat să păstrezi liniștea și buna înțelegere în familie. Cel mai trist este, când omul toxic este chiar persoana pe care o iubești și atunci, o perioadă de timp destul de îndelingat, nici măcar nu vei înțelege ce se întâmplă?
Vei primi reproșuri, iubitul sau iubita se va comporta urât cu tine și tu nu vei putea înțelege ce ai greșit ? Orice vei face, sau oricum te vei comporta nimic nu va fi bine !
Îți va atribui cuvinte de ocară, te va jigni în legătură cu aspectul tău fizic, vârstă, kilogramele sau orice altceva ce îi va sta la îndemână să te jignească și o va face fără oprire. Singura șansă să scapi din această situație, este să te îndepărtezi de o asemenea persoană.
EXISTĂ ȘANSE SĂ ÎNDEPĂRTEZI PERSOANELE TOXICE DIN VIAȚA TA ? – CARE ESTE METODA?
În realitate nu poți elimina toți oamenii toxici din viața ta, dar măcar pe cei care există poți să îi ții sub control. Psihologul Nadene van der Linden scrie pe blogul ei Unshakeable Calm despre o metoda pe care o întitulează ‘’metoda pietrei neclintite’’.
Oamenii toxici funcționează pentru că tu le dai atenție, reacționezi față de ei și ei acest lucru îl așteaptă. Abia așteaptă să afle ceva negativ despre viața ta, sau abia așteaptă să arunce asupra ta energia lor negativă prin toate acele informații de nemulțumire și ocară la adresa celorlalți.
Singura armă care funcționează împotriva lor este dezinteresul, nepăsarea, răspunsurile monosilabice, lipsa de reacție, plictiseala. Nu trebuie să faci nimic deosebit, trebuie să fii o ființă plictisită și plictisitoare, inodoră, incoloră și insipidă și toxicul te va lăsa în pace.

Psiholoaga spune : ‘’Cea mai bună variantă de a obține un rezultat sănătos din interacțiunea cu o persoană toxică este prin schimbarea răspunsului pe care îl avem față de comportamentul său’’- citat de purewow.com.

Când te întâlnești cu o persoana toxică și aplici metoda pietrei neclintite, utilizezi o tonalitate neutră a vocii, abordează subiecte plictisitoare, ocolește întâmplările vieții tale : problemele de familie, promovările de la serviciu, sau problemele de sănătate ale membrilor familiei tale.
Răspunde scurt la întrebări, în general monosilabic și cât se poate de banal. Oamenii toxici se hrănesc cu întâmplările negative din viața altora, cu dramele vieții de zi cu zi.

Cele care declanșează energiile negative și atâta timp cât tu vei furniza în direcția lor adevărate comori de exploatat, ei vor continua să vină la tine să se alimenteze. Această metodă poate părea dificilă la început și necesită puțin exercițiu, mai ales pentru persoanele calde, prietenoase și sociabile, dar cu timpul și această atitudine prin care poți neutraliza persoanele toxice, se poate învăța.

Este deosebit de dificil să aplici această metodă într-o relație de serviciu. Se poate întâmpla că în cazul unui coleg de serviciu ‘’metoda pietrei neclintite’’ să nu fie destul de eficientă și comportamentul celui toxic să determine un mediu de lucru deosebit de periculos.
În aceste situații, trebuie să informezi șefii, pe cei care conduc departamentul respectiv, să raportezi neajunsurile și dacă este necesar să-l înfrunți în mod direct, dacă nu există altă cale.

Fiind o persoană pozitivă, toată viața am încercat să evit conflictele și în momentul în care am constatat că există o persoană toxică în apropierea mea, în primul rând am încercat s-o evit.

Dacă mi-a fost imposibil s-o evit, am făcut în așa fel încât să am cât mai puțină tangență cu ea. Încercați să căutați pe cât puteți anturajul oamenilor pozitivi, cei care vă dau aripi și în prezența cărora simțiți o căldură în jurul inimii, ei sunt cei care vă aduc bucuria în suflet.
Învățați să vă comportați cu oamenii toxici și apărați-vă mereu de ei, nu le creați condiții de-a vă face rău, sau de-a vă exploata bunătatea și pozitivitatea !


%d blogeri au apreciat: