MOLESTAREA SEXUALĂ ȘI NEPUTINȚA VICTIMELOR DE A SE APĂRA

MOLESTAREA SEXUALĂ ȘI NEPUTINȚA VICTIMELOR DE A SE APĂRA

Suntem foarte multe femei, care am trăit diverse experiențe neplăcute și aici nu vreau să vorbesc despre cele care sunt foarte grave. Chiar dacă nu s-au soldat cu repercursiuni tragice, există acte de agresiune și molestare sexuală care te marchează pe viață, pe care le porți ca pe-o piatră de moară, atârnată ani de zile de gâtul tău, fără să reușești să le prelucrezi, sau să treci cu ușurință peste ele.
Adolescența mea s-a petrecut în anii de tristă amintire, despre care unii consideră că au fost mai siguri decât timpurile de astăzi, însă eu pot să afirm că nu este deloc așa. Și în acea perioadă existau violuri, adolescentele și tinerele erau agresate sexual zilnic pe stradă, ne mai vorbind de exhibiționiștii cu care ne întâlneam în drum spre școală în fiecare dimineață.
Am avut personal câteva experiențe șocante, dar am ascultat și poveștile unor prietene, care mi-au relatat întâmplări și mai grave, decât cele trăite de mine. Toate aceste situații pe care le voi relata în cele ce urmează pot trece sub incidența faptelor neînsemnate, nu se consideră agresiune sexuală sau viol, dar pot avea o influență foarte puternică asupra victimei, care ani la rândul se va simți stigmatizată de experiența trăită.

Multe dintre colegele mele, cele cu prezență de spirit au reacționat vehement și s-au împotrivit unor situații în care au fost agresate sexual, sau li s-a întâmplat să trăiască momente fierbinți foarte aproape de viol, dar majoritatea femeilor nu știu cum să reacționeze, de cele mai multe ori rămân șocate de ce li se întâmplă.

Primele experiențe le-am avut în adolescență, eu fiind o fată care s-a dezvoltat foarte rapid, precoce sexual pentru vârsta pe care o aveam 14-15 ani, atrăgeam privirile bărbaților pe stradă și datorită sânilor mari și a alurii de femeie tânără, eram expusă multor situații de acest gen din partea bărbaților. Primele întâmplări le-am avut la orele particulare de matematică, pe care le luam la diverși profesori.
Profesorul la care mi s-a întâmplat primul incident, nu mi-a inspirat încredere de la început, mi se părea libidinos și predispus din start spre pedofilie, dar am fost nevoită să iau ore în privat, pentru că mă descurcam cam greu la matematică. Perioada regretată era împânzită de seri în care în toiul toamnei târzii și a iernii, când se întuneca deja, se lua curentul. Așa s-a întâmplat și la această oră de matematică în particular, la care în afară de mine mai era prezent un băiat, așezat vis-a-vis de mine, la masă.

În momentul în care s-a luat curentul, s-a făcut întuneric beznă, iar profesorul care era un bărbat libidinos, cu niște trăsături neplăcute, în jur de 40 de ani, s-a ridicat de pe scaun și a venit direct în spatele meu, luându-mă de umeri. Gestul a vrut să pară unul de protecție, ca să nu mă sperii, dar mâinile i-au alunecat încet în jos de pe umeri pe sânii mei. Când am realizat ce se întâmplă, am sărit ca arsă de pe scaun și în următorul moment s-a aprins lumina.

I-am spus tatălui meu că profesorul respectiv nu îmi inspiră încredere și nu am mai continuat să merg la ore la acesta. Nu știu ce a înțeles tata din explicațiile mele, dar nu a insistat, probabil că și el a observat ceva îndoielnic în comportamentul individului. Dar nu toate adolescentele au avut norocul meu.
În perioada în care am fost eu adolescentă, profesorii de matematică erau la mare căutare și pentru a ajunge cu siguranță la o prestigioasă facultate de politehnică, trebuia să fii un bun matematician. Noi făceam zilnic ore de matematică, iar după–amiaza mergeam la ore particulare, practic ni se turna matematica cu pâlnia în cap.
Una dintre vecinele mele, o fată brunețică drăguță foc, fiind la secția maghiară a făcut matematica cu cel mai prestigios profesor din acea perioadă, care preda la secția maghiară. Clasele lui de matematică – fizică erau foarte bune, renumite pentru numărul mare al absolvenților care intrau la facultăți și universități de prestigiu. Existau clase care intrau în corpore la facultate. Profesorul respectiv se bucura de o faimă indistructibilă, astfel cuvântul unei biete adolescente nu valora nimic în fața cuvântului unui profesor de matematică de prestigiu.

Ei bine, individul cu pricina, a închis-o pe vecina mea în clasă, cu cheia pe dinăuntru și sub amenințarea că o lasă repetentă la matematică, a agresat-o sexual, pipăind-o peste tot, pe sâni, chiar și în zonele intime. Din acel moment pentru vecina mea a început un coșmar.

Ședințele de molestare sexuală se repetau zilnic la școală și se continuau și la domiciliul profesorului, la orele în particular. În particular, după ce plecau ceilalți cursanți, fata trebuia să mai rămână, profesorul încuia ușa camerei cu cheia și o dezbrăca pe vecina mea în pielea goală, în timp ce soția lui era în camera învecinată.
Ani de-a rândul s-au petrecut aceste lucruri, cu diferite generații de adolescente și nimeni nu a făcut nimic. Nimeni nu s-a plâns, nimeni nu s-a dus la Poliție, nimeni nu l-a reclamat pe faimosul profesor. Vecina mea, mi-a povestit totul cu lux de amănunte plângând, chinuită fiind de experiențele trăite care se repetau la nesfârșit. Avea niște părinți încuiați la minte, care oricum nu ar fi înțeles-o, din contra ar fi spus că fabulează sau că are o fantezie prea activă.
Se pare că perioada respectivă a fost cea marcată de imaginea profesorilor de matematică pedofili, care abuzau fetele tinere și naive, folosindu-și poziția și autoritatea și importanța artificial creată a materiei fără de care, pe vremea aceea nu erai considerat OM.
Următorul incident pe care îl voi relata, s-a întâmplat tot la orele particulare de matematică, a unui alt profesor prestigios, de data aceasta, care preda la secția română. Tocmai se terminase ora, deja eram în clasa a XII-a deci, undeva la 17 ani, nu aveam încă 18 ani împliniți. Profesorul își luă rămas bun de la noi, pe vremea aceea, avea undeva peste 50 de ani și ne-a condus până în hol.
Acolo s-a apropiat de mine și fără să se sfiască față de colegii mei, m-a întrebat cum mă descurc și între timp m-a prins de un sân. Bineînțeles că și de această dată, aceea a fost ultima oră la care am mai participat. Tot în perioada adolescenței, de nenumărate ori mi s-a întâmplat ca un individ aflat pe bicicletă, care a trecut pe lângă mine din spate m-a pipăit pe fund, practic și-a plimbat mâna peste spatele, talia și fundul meu, fiind în trecere pe lângă mine pe stradă.
De ordinea zilei au devenit și întâlnirile cu exhibiționistul care își făcuse veacul în apropierea liceului, care în fiecare dimineață își arăta penisul, adolescentelor care se grăbeau la școală. Mai șocantă a fost experiența trăită imediat după ce am născut și eram lăuză.

După cele șase săptămâni pe care le-am petrecut închisă în casă, am ieșit și eu într-o după-amiază puțin la plimbare, să-mi aerisesc capul, după lunga perioadă de carantină. Era ziua în amiaza mare, în plin centru al orașului, un boschetar a trecut pe lângă mine. În general sunt foarte circumspectă cu acești indivizi și de această dată am încercat să mă feresc, dar acesta s-a îndreptat direct spre sânul meu pe care l-a pipăit cu putere, provocându-mi durere.

M-am smucit și am grăbit pasul, neputincioasă și șocată. În asemenea momente nici nu știi cum să procedezi ? Pe de o parte ești șocată și speriată, pe de altă parte ești conștientă că dacă reacționezi s-ar putea să fii agresată fizic, lovită sau cine știe, poate și mai rău, tăiată cu cuțitul. M-a întristat reacția fostului meu soț, căruia plângând i-am povestit experiența mea și nu m-a consolat cu nimic, a ascultat cu nepăsare, ridicând din umeri.
Astăzi avem tendința să dăm vina pe libertatea indusă de Internet, pe lumea ciudată, bulversată și anormală în care trăim, dar din toate timpurile, femeile au fost expuse acestui tip de comportament din partea unor bărbați, care consideră în orice moment că femeia neajutorată, slabă, poate să fie o pradă ușoară.

Azi dimineață am văzut o știre cum că un individ la o sală de jocuri, a tâlhărit sala și a violat-o pe fata care deservea aparatele și ținea casa. Locul a fost împânzit de camere de luat vederi și bărbatul a fost rapid identificat de Poliție. Dar ce se va întâmpla mai departe cu femeia aceea tânără, care nu a fost în siguranță la locul ei de muncă? De ce nu are o sală de jocuri un agent de pază ? Cum e posibil ca în România de azi, o femeie să fie expusă la așa ceva, chiar la locul ei de muncă ?

Cazurile mai sus prezentate, nu sunt cazuri penale, dar cu siguranță că pedofilia și agresiunea sexuală, hărțuirea sexuală sunt cazuri penale. Faptul că nu ești în siguranță pe stradă ca femeie, că orice individ te poate molesta sexual după bunul lui plac, incălcându-ți intimitatea și integritatea fizică, nu este normal. Fiecare doamnă sau domnișoară care a trecut prin asemenea experiențe, cu siguranță nu va uita niciodată trauma prin care a trecut.
Trăim într-o societate în care, bărbații consideră că femeia a provocat incidentul și ea este de vină că s-a produs violul sau agresiunea, încă trăim într-o lume mediocră și prea indulgentă cu aceste fapte și din păcate unele copile sau adolescente nici în familie nu găsesc sprijin împotriva molestării și agresiunii sexuale.

Cel mai trist fapt este neputința victimelor, care în orice moment sunt expuse din nou tuturor acestor fapte, într-o societate bolnavă unde pedofilia este la ea acasă.

Pot fi criticată, crucificată, dar cred că fiecare femeie ar trebui să poarte un instrument de autoapărare în geantă, sau să învețe câteva lovituri de autoapărare. În condițiile în care societatea te lasă pe cont propriu, nu îți rămâne altceva decât să-ți faci singur dreptate.
Toate acele femei care au trecut prin asemenea incidente, au obligatoriu nevoie de consiliere de specialitate și de sprijinul familiei și al persoanelor apropiate.


%d blogeri au apreciat: