VÂRSTA E DOAR O CIFRĂ PE CARE O SFIDEZ !

VÂRSTA E DOAR O CIFRĂ PE CARE O SFIDEZ !

Mă trezesc în fiecare dimineața într-un corp, care ca un joc LEGO se reasambleaza în fiecare zi. Că resimt câte un junghi în spate, sau mai scapă câte un genunchi, nu e mare scofală, în curs de câteva minute reușesc să mă transform într-o persoană funcțională.
Eu sunt conștientă că ar trebui să mă vaiet, să mă plâng de șale, de migrene și de toate cele, aparținătoare crizei vârstei femeii trecute de 5 decenii, dar mă apucă câteodată un dor nebun de sex păcătos și de bucuriile tinereții, în ciuda numărului din buletin și a opiniei colective că femeia trecută de vârsta ‘’X ‘’este babă.
Văd la televizor că ar trebui să iau niște medicamente să-mi stopez manifestările de menopauză și aștept cu înfrigurare când voi asuda și transpira, mai apoi zgribuli de frig, că deh asta trebuie să fie, că am ajuns la acea vârstă, când trebuie să se întâmple asta…dar nimic.

Nu am nici puseuri de căldură, nici frisoane, nici dureri de cap, nici transpirații nocturne, doar vise erotice și o poftă nebună de viață, incurabilă și sănătoasă, ca un refuz clar și răspicat de-a capitula. Ce aveți cu mine, măi ?!

Toate informațiile pe care le primim din jur , încearcă să ne inoculeze faptul că trebuie să amorțim încet, că vine vremea să te abonezi la farmacii și să lași zbenguiala, că vin nopți nedormite, artrită și migrene, ce tot sport și viață sănătoasă !
„ Ahhhhhh și mai vrei și bărbați tineri ? Nu ți-a scăzut libido-ul ? Păi, nu mai ai hormoni, ce te tot uiți după bărbații frumoși pe stradă? „

Oi fi eu atipică, sau nu știu, cu ce se mănâncă vârsta asta, la care ar trebui să mă mai cumințesc nițel ?! Noroc că sunt mai obezută de fel, că altfel, m-aș îmbrăca doar în fuste mini și cu decolteuri din care să mi se răsfrângă sânii prelucrați de gravitație. Și știți ce?….nici nu-mi pasă !

Poate că acum se eliberează energiile tinereții, că dacă am fost o adolescentă și-o tânără complexată și timidă, de ce n-aș fi o babă curajoasă, tupeistă, obraznică și miserupistă ? Mai deunăzi, la antrenamentul de cycling, explodase în mine toată energia refulată, lipsa sexului s-a transformat în viteză fotonică de pedalare și mai nu mi-am luat zborul de pe bicicletă.
Și ce este un adevărat delir e energia cu care îmi trăiesc zilele, fiind în stare după câte un antrenament să mut munții din loc. În general seara când ajung acasă după sport, îmi pregătesc mâncarea pentru a doua zi, apoi, nu mai sunt în stare să adorm până la o bucată de noapte.
O văd pe maică-mea la 84 de ani, urcată pe cea mai înaltă treaptă a scării de menaj, uitându-se indignată la mine, că de ce îi fac semn să coboare, doar se ține bine pe picioare și are treabă. Poate că unii dintre noi refuzăm să ne lăsăm afectați de trecerea timpului și asemeni eroilor din ‘’ The Expendables’’ încă ne mai ținem tare pe poziții, demonstrând că tinerețea ne mai curge în vine.

Cred că tocmai acesta este secretul acestei încăpățânări : refuzul mentalității noastre balcanice despre îmbătrânire și corectarea convingerilor că trecerea timpului trebuie să ne dărâme. Ambiția de-a rămâne tânăr cât mai mult timp, este primul pas în a stopa efectele trecerii timpului peste noi.

Întâlnirea de 35 de ani de liceu a fost o experiență educativă în această direcție, în sensul că mi-am contemplat colegii, care prin modul în care se manifestau la cheful din seara întâlnirii, ofereau dovezi clare asupra modului în care fiecare dintre noi, știe să gestioneze efectele trecerii timpului.
Până la urmă totul este un exercițiu al inteligenței, rațiunii și al înțelepciunii cu care ne raportăm noi înșine la toate schimbările care au loc în timp, în jurul nostru. Știu că teoria pare simplă, iar practica ne omoară dar procesul de îmbătrânire poate fi încetinit doar printr-o gândire tinerească și atitudinea îndârjită de-a nu te lăsa pradă acestui proces.
Fiecare dintre noi a ales să petreacă într-un alt mod seara cu colegii: unii au preferat să stea doar la masă să consume porțiile de mâncare, pe care chelnerii ageri le aduceau pe rând, alții nu s-au dezlipit de ringul de dans, într-un consum maxim și nebun de energie, fără să le pese de mâncare.
Personal abia am mâncat ceva în noaptea cu pricina, am dansat până la epuizare până când, m-am ales cu câteva bășici în tălpi și în ciuda antrenamentelor consecvente, cu febră musculară.
Dar ce ne deosebește pe cei care ne-am dat și sufletul pe ringul de dans, de ceilalți care au preferat să stea la taclale fumând câte o țigară ? Ce era evident și se observa la prima vedere era faptul că, colegii noștri cu burtică ședeau la masă, subțireii săreau și își dădeau suflul într-un delir continuu.
Aici mă refer la bărbați, iar la femei poate chiar invers. Noi cele cu kilogramute în plus ne dădeam de ceasul morții să mai asudăm câteva kilograme.

Lucrurile se petrec natural : unii aleg să lupte împotriva timpului, alții se lasă duși de val. Cât preț are sănătatea și respectul față de propriul corp și cât de consecvenți suntem în a ne face controale medicale la intervale regulate, sau să adoptăm un mod de viață cumpătat în care, mișcarea de intensitate moderată să aibă un rol important ? Recunosc că, nici eu nu respect mereu cu constinciozitate aceste reguli.

Prețul îl cunoaștem doar în momentul când ne îmbolnăvim, pentru că mâncăm prea mult și prea gras, sau prea dulce, suntem sedentari, consumăm prea mult alcool și fumăm prea mult, ne enervăm și ne stresăm zilnic. Cu toate că sportul este un antidepresant puternic, prea puțini dintre noi facem sport.
Faptul că rămâi activ din punct de vedere fizic până la o vârstă innaintată este cheia unei vieți plăcute într-o stare fizică și psihică bune. Dar toate acestea necesită o disciplină. Să mănânci cumpătat, fără să te ghiftuiești, este secretul menținerii unei greutăți normale, dar și al longevității.

Cel mai bun exemplu sunt cetățenii Japoniei care au o dietă săracă în calorii și trăiesc 100 de ani. Secretul tinereții fără bătrânețe este în primul rând mintea tânără și dorința să experimentezi ceva nou, păstrându-ți efervescența, curiozitatea pentru lucrurile noi, pofta debordantă de viață și vitalitatea.

Dacă faci tot timpul lucruri noi, ele îți vor pune sângele în mișcare, chiar dacă există o rutină cu care te-ai obișnuit și aceasta te păstrează în zona ta de comfort, trebuie să ieși de acolo învățând și acceptând că lumea este în mișcare și transformare continuă, chiar dacă tu nu participi la această schimbare.
Armonia cu sinele tău interior și cu tot ce te înconjoară, echilibrul emoțional și ordinea în viața ta, îți vor conferi o stare care te va păstra tânăr și vei putea avea o viață de calitate în prezent și perspective pentru viitor.

Bătrânii trăiesc doar din amintiri, tânjind cu nostalgie la acea perioadă a vieții când erau în putere și aveau o energie debordantă.

Planurile de viitor îți vor oferi mereu motivația de-a merge mai departe și de-a te păstra tânăr. Mulți au încercat să dezlege taina tinereții fără bătrânețe și a vieții fără de moarte, dar nu au reușit s-o deslușească, un lucru însă este clar, așa cum și-a formulat Ana Aslan propria filosofie în legătură cu acest subiect.
Secretul păstrării tinereții mult timp alături de noi, este : ‘’o bătrânețe activă și dorința de a trăi mult și în folosul celorlalți’’.


%d blogeri au apreciat: