6 MOTIVE PENTRU CARE, NU AM FOST O SOȚIE BUNĂ

6 MOTIVE PENTRU CARE, NU AM FOST O SOȚIE BUNĂ

Chestia asta cu căsnicia este precum postările de pe Facebook cu ‘’Așteptări’’ vs. ‘’Realitate’’. Toate fetițele visează la ziua nunții ca la o validare supremă a valorii proprii și mereu așteptările sunt rupte din filmele de Hollywood cu final fericit.
Dar viața nu e turnată în studiourile americane, mai degrabă imită sarcasmul lui Kusturica. Pe de altă parte nimeni nu te pregătește să devii o soție ideală. Sau măcar să-ți definească cineva ce înseamnă acest lucru ? Știe cineva cum ar trebui să fie o soție perfectă ? Sau măcar una de nota 10 ? Cred că și un 7 ar fi bun.
Ești tânăr, te îndrăgostești, ești idealist și naiv, habar n-ai ce îți va rezerva viața și crezi că totul va rămâne în diferite nuanțe de roz. Societatea îți atribuie niște sarcini, pe care le dobândești odată cu genul pe care ți-l introduce în certificatul de naștere : feminin.

Asta înseamnă că societatea în care te-ai născut are niște așteptări de la tine și oricât de frumos și perfect ar fi visul tău cu măritișul, la un moment dat vei înțelege că de fapt e o farsă. Tu vei fi cea care trage partea mai nasoală a problemei, deși vei avea școli superioare, vei munci cot la cot cu bărbații și vei gândi la fel de limpede, poate chiar mai bine decât ei, dar partea care se va alege cu latura umbrită a medaliei, ești tu.

Cât de frumos este să fii mamă ! Întradevar este cel mai frumos lucru care ți s-a întâmplat în viață, dar nimeni nu îți va povesti despre nopțile nedormite când alăptezi și puiul tău se trezește din oră în oră să mănânce, iar tu ești buimacă de somn întreaga zi. Nu îți va spune că te vei chinui, pentru că el încă nu știe cum să prindă sfârcul și trebuie să vă obișnuiți unul cu celălalt.
Nu îți va vorbi nimeni despre nopți nedormite când copilul tău e bolnav și are temperatură. Nu vei experimenta decât atunci când îl ai, cum te vei stresa pentru el în diferitele etape ale vieții sale și cum nu vei putea adormi, doar când îl vei știi în siguranță acasă.

Dar pe lângă rolul de mamă, statutul tău de soție necesită un ‘’om orchestră’’ care știe să se împartă în multe direcții, încercând să le deservească cu iscusință pe toate. În codul tău genetic s-a tipărit datoria de-a-ți hrăni familia, de-a asigura căldura căminului, de-a deservi membri ei.

Acolo ți s-a hotărât soarta și orice meserie sau profesie ți-ai ales la toate skill-urile tale se adaugă : bucătăreasă, menajeră, bonă, învățătoare, profesoară, pentru că urmează perioadele în care va trebui să faci teme cu puiuțul și tu vei fi cea mai simplă variantă și cel mai la îndemână ajutor.
În momentul în care visezi ca Ileana Cosânzeana la prințul care vine pe calul alb, habar nu ai cât te vei speti să îți deservești toate atribuțiunile. În tot acest timp soțul tău, trebuie să asigure bunăstarea familiei și siguranța ei materială.
Dar și tu lucrezi 8 ore pe zi și aduci și tu o sumă frumoasă în bugetul familiei. Doar că indiferent cât de bine ai câștiga tu, rolul de multilateral dezvoltată, oricum îți revine ție, asta să-ți fie clar din primul moment.

1. NU AM ȘTIUT SĂ-MI RESPONSABILIZEZ SOȚUL ÎN ROLUL DE TATĂ

Tatăl copilului meu nu a participat la nicio băiță, a schimbat un număr de scutece pe care pot să-l cuantific pe o mână și nu a petrecut nici o noapte albă lângă copil, când a fost bolnav.

Îl duceam la doctorița pediatră cu șoferul soțului meu. La un moment dat femeia m-a întrebat, ce rol are în viața mea tânărul care mă ajuta de fiecare dată să-l îmbrac, sau să-l țin pe băiatul meu, când primea injecții ?
Eu cred totuși că a fost primă greșeală pe care am săvârșit-o în cariera mea de soție și de asta nu am fost eu una bună, pentru că nu am știut să-l fac pe soțul meu să simtă pe pielea lui, responsabilitatea lui de tătic în creșterea copilului- first mistake !
 2. NU L-AM CONTROLAT, VERIFICAT ȘI STRESAT NICIODATĂ
Am asistat la o discuție telefonică dintre o prietenă și soțul ei. Ea îl întreba unde este și ce face și de ce nu s-a dus să rezolve ce i-a cerut ?! Tonul era arțăgos și iscoditor, moment în care mi-am amintit că niciodată nu mi-am sunat soțul să-l întreb unde este și ce face?
Sau măcar să-l iau la rost de ce nu face un lucru anume ? – Second mistake. Omul trebuie controlat, verificat, luat la răspundere, stresat și dominat, să știe cine-i stăpâna în casă. Uite că eu, nu am fost în stare să procedez așa, prin urmare, m-a părăsit .
Astăzi, pe fluxul charmei, care se produce circular : ‘’what goes around, comes around’’, actuala, îl urmărește la tot pasul, nelăsându-i nici măcar un moment de respiro. Femeia știe ce si-a luat. Omul înnebunește de prea mult bine, dar eu nu am fost șotia ideală nici la acest punct.
3. NU AM ȘTIUT SĂ MĂ CERT
Third mistake – Certurile în căsnicie au rolul de-a duce lucrurile mai departe, de-a iniția conflicte constructive, sau cum ar zice copilul meu ‘’conflict management’’. Dar eu, nu am știut să mă cert. Sau mai bine zis, toată viața am ocolit conflictele.

Am preferat să las de la mine, să înghit și să tac, în loc să mă fi bătut pentru adevărul meu și pentru interesul meu, așa am demonstrat că nu am știut să fiu o soție bună.

4. MEREU I-AM CĂUTAT CIRCUMSTANȚE ATENUANTE ȘI I-AM CREZUT MINCIUNILE
Au existat unii prieteni, rude, care au încercat să-mi arate realitatea, mi-au expus adevărul, dar eu l-am negat cu încăpățânare. I-am luat mereu apărarea, aveam încredere în el și îl iubeam necondiționat. Reacționam vehement față de toți cei care isi exprimau părerea negativă despre el.
Am vrut să-i cred minciunile, deși eram conștientă că încearcă să-mi arate exact varianta care mi-ar fi convenit, ascunzându-mi realitatea. Nu am fost o soție bună, pentru că i-am găsit mii de scuze !

5. NU M-A DURUT NICIODATĂ CAPUL

După divorț am avut ocazia să cunosc bărbați, care trăiau în căsnicii nefericite, sau erau divorțați și singuri. Multe motive de neînțelegere în căsnicii se nasc din lipsa vieții sexuale în cuplu, din neconcordanțe și nepotrivire în materie de sex, sau pur și simplu deoarece majoritatea femeilor refuză anumite favoruri sexuale partenerilor lor, pe care pe urmă bărbații respectivi le primesc de la altele.

Spre deosebire de ele, pe mine niciodată nu m-a durut capul și am considerat că tot ce oferă plăcere ambilor parteneri trebuie experimentat și încercat, mai mult decât atât, trebuie să te străduiești să-ți satisfaci partenerul prin toate mijloacele de care ești în stare. Dar eu nu am știut să fiu soția ideală, pentru că niciodată nu m-a durut capul !
6. NU AM AVUT PRETENȚII ȘI AȘTEPTĂRI MATERIALE
Un alt măr al discordiei în majoritatea căsniciilor este ‘banul’’. Lipsa banilor într-o căsnicie este un motiv primordial al certurilor zilnice, pentru că femeia trebuie să asigure toate cele necesare membrilor familiei de la hrană, îmbrăcăminte, condiții, iar teoretic baza materială necesară trebuie asigurată de bărbat.

Din acest punct de vedere nu am avut motive să mă plâng cât timp am fost împreună, dar și eu câștigam destul de bine, stăteam în apartamentul propriu și cheltuielile nu erau ieșite din comun. În schimb, când am divorțat aș fi putut să cer si mai mult din ce mi s-ar fi cuvenit, dar nu am făcut-o.

Cât am fost căsătoriți nu am avut pretenții și nu i-am cerut niciodată nimic. Poate că sunt un caz izolat, dar nu am fost materialistă niciodată. De asta nu am fost o soție bună, pentru că nu am avut niciodată pretenții. Astăzi privind în urmă realizez că toate acestea au fost greșelile mele fatale și incapacitatea mea de-a fi o soție ideală.
Unele se nasc pentru acest statut, altele nu se vor plia niciodată pe acest rol : una dintre ele am fost eu !


%d blogeri au apreciat: