MĂRTURII ALE UNOR PROGRAME ERONATE DE SLĂBIRE, CE AM ÎNVĂȚAT DIN GREȘELILE TRECUTULUI

MĂRTURII ALE UNOR PROGRAME ERONATE DE SLĂBIRE, CE AM ÎNVĂȚAT DIN GREȘELILE TRECUTULUI

Cei care se hotărăsc că vor să slăbească trebuie să se înzestreze în primul rând cu multă răbdare vis-a-vis de propriul organism. Una dintre cele mai mari greșeli, pe care recunosc că și eu, la rândul meu le-am comis este dorința de a slăbi repede.
Organismul are nevoie de timp, să își schimbe deprinderile nesănătoase și să se replieze pe un mod de viață corect. Ce am învățat eu, în toți acești ani pe care i-am lăsat în urmă și în care am trăit urcări și coborâri repetate ale greutății mele, este faptul că nici un lucru dus la extreme nu face bine corpului nostru și că în general exagerările se plătesc scump.
Trebuie să ne obișnuim cu deprinderi sănătoase atât în ce privește alimentația cât și activitatea fizică în așa fel încât să putem continua cu acestea pe tot parcursul vieții, formându-ne un stil de viață. Toată viața am făcut sport, chiar și atunci când aveam o greutate mare și voi încerca să fac mișcare cât mai mult posibil, voi încerca să-mi păstrez sănătatea pentru a putea face sport până la o vârstă înaintată.

La vârsta de 45 de ani am trecut printr-un proces care mi-a șocat organismul și a produs foarte multe carențe și formarea unor deprinderi alimentare nesănătoase. Mi-am supus organismul unui program de slăbire bazat pe înfometare, cu o dietă zilnică care nu depășea 700 de kcal, în condițiile în care efectuam antrenamente de lungă durată, zilnic și în unele zile chiar și 3 ore pe zi.

Datorită adrenalinei și ambiției ieșite din comun cu care m-am lansat în acest program, un an am fost în stare să-l țin, slăbind cu o viteză incredibilă din ianuarie 2014, până în septembrie 2014, în total 40 de kilograme. Am continuat din septembrie până în februarie 2015, dar nu am mai fost capabilă să slăbesc, din contra organismul meu dădea semne că nu mai poate continua în acest mod.
Ce a urmat a fost cu adevărat devastator pentru mine. Înfometarea, restricțiile în ce privește mâncarea, antrenamentele istovitoare au adus o reacție naturală de împotrivire la tot ce s-a întâmplat până atunci. Îmi doream cu disperare să mănânc prăjituri și dulciuri, organismul meu cerea tot ce i-a fost interzis un an de zile. Pentru că antrenamentele se bazau în special pe sărituri și alergări pe bandă, am prins o aversiune și pentru acest mod de mișcare care îmi solicita enorm articulațiile.

În momentul în care nu am mai putut să țin dieta de înfometare de 700 de kcal, la care una dintre mese era aproape inexistentă, pentru că se permitea să mănânci un fruct: o portocală, un grafe, sau un măr sau pur și simplu nimic, adică apă, kilogramele au revenit cu o viteză de neimaginat și mai multe la număr, decât la început.

Aceasta este greșeala tipică pe care majoritatea acelora care vor să slăbească o fac. Vor să aibă rezultate rapide într-un timp scurt, iar consecințele sunt devastatoare. Pe termen lung nu se poate continua înfometarea, așa cum nici frustrarea organismului de anumiți macronutrienți nu este corectă. Organismul nostru are nevoie de proteine, carbohidrați, lipide, glucide, nu îl poți priva de cele necesare funcționării sale în condiții optime.
Toată viața am auzit sloganul că, carbohidrații sunt dăunători, că dieta noastră trebuie să conțină în special proteine și salate sau legume, ca să slăbești și să te menții în formă. Dar carbohidrații sunt cei care ne pompează energia în organism și ne conferă o stare de bine, de ce ar trebui să renunțăm la ei ?
Trecând prin numeroase experiențe și prin slăbiri și îngrășări repetate am înțeles câteva lucruri și mi-am format câteva principii:
1. Slăbirea trebuie să se producă în timp, acordă timp suficient organismului tău să se replieze noilor condiții sănătoase. O slăbire de 1 kg/săptămână, respectiv 4kg/lună este un ritm optim de slăbire care nu îți va produce carențe și nu va determina formarea unor obiceiuri alimentare incorecte.

2. Dieta ta zilnică trebuie să fie echilibrată, să conțină toți macronutrienții necesari organismului, nu ai voie să scoți carbohidrații din alimentație, rolul lor este esențial, reprezintă sursa principală de energie în organism și asigură buna funcționare a organelor.

3. Toate acele diete, care te restricționează în direcția unor anumite alimente sunt greșite.
Nu vorbim aici de dulciuri, prăjituri, ciocolată, alcool. Acestea se exclud din meniul unei persoane care vrea să slăbească. Meniul trebuie să fie echilibrat, trebuie să conțină: carne, pește, ouă, produse lactate, legume, fructe, pâine, cartofi, orez, paste, semințe, în cantitățile care permit slăbirea, adică cantitatea de calorii care se adună trebuie să fie mai puțin decât aportul tău zilnic de calorii. Cu alte cuvinte trebuie să fii în DEFICIT CALORIC ca să slăbești.
4. Secretul slăbirii este foarte simplu și se definește într-un singur cuvânt : MODERAȚIA !
Am înțeles acum, că greșeala mea cea mai mare de-alungul timpului a fost că sunt o ‘’mâncăcioasă’’. Îmi place să mănânc și nu am știut să mă frânez în momentul potrivit. Pentru că îmi este greu să îmi dau seama care este cantitatea care am voie s-o mănânc, astăzi îmi cântăresc porțiile.
Cu timpul am ajuns să mă obișnuiesc și sunt alimente pe care ochiometric le nimeresc din exercițiu. Cântarul de bucătărie este un ‘’must-have’’ în programul de slăbire. Atâta timp cât tu nu ești capabil să îți pui lacăt la gură, trebuie să îți cântărești mâncarea, pentru a nu depăși cantitatea permisă.
5. Ca să te poți bucura de rezultate bune în slăbire trebuie să înveți asocierea alimentelor, dar și unele caracteristici ale acestora.
Chiar dacă fructele sunt foarte sănătoase și sunt indicate în procesul de slăbire, ele trebuiesc consumate cu moderație pentru că au un conținut ridicat de zahăr. Fructele nu se consumă seara, pentru că în acest moment al zilei, metabolismul încetinește, glucidele adică zahărul din fructe nu mai este transformat rapid în energie, deoarece la sfârșitul zilei organismul nu de energie are nevoie și astfel fructele se vor transforma în țesut adipos.
Ele trebuiesc consumate cu moderație ziua, la distanțe mari de mesele principale, sub forma unor gustări. Una dintre greșelile mari pe care le-am comis a fost faptul că eu seara mâncam o cantitate considerabilă de fructe, care se depuneau fără echivoc, chiar dacă eu nu mâncam altceva.
Pe lângă faptul că fructele mâncate seara se depun, ele mai și fermentează în stomac, provocând balonarea și dereglarea somnului. Băiatul meu Denis, care este antrenor personal dar și nutriționist mi-a spus râzând : ‘’Mama, dacă tu mănânci 1 kg de cireșe seara, nu te aștepta să slăbești !’’

6. Pe de altă parte, trebuie să asociem corect alimentele. La o masă nu consumăm mai mult decât o proteină.

Adică nu mâncăm carne cu ouă și cu brânză, sau brânză cu ouă. La fel nu combinăm fructele cu proteine, cu brânză și iaurt de exemplu. O altă greșeală făcută de mine de-alungul anilor a fost combinarea ovăzului cu afine și cu iaurt. Acesta a fost micul meu dejun, ani de zile, fără să-mi dau seama că acest tip de aliment nu îmi favoriza slăbirea.

7. Sportul este foarte important dar trebuie să fii conștientă că importanța lui în reușită este doar 30%, 70 % o reprezintă dieta, adică modul în care mănânci.
Faptul că faci sport, are efectul de a accelera metabolismul, de a mări masa musculară care este cel mai puternic motor de ardere a grăsimilor. Dar dacă dieta ta nu este în deficit caloric, faptul că faci sport nu este suficient să slăbești. Beneficiile sportului sunt multiple, așa cum am spus mai sus, activează metabolismul, modelează corpul, tonifiază pielea, îți conferă un tonus muscular bun, dar are și efect asupra psihicului, creând o stare de bucurie, fericire, armonie și echilibru.
8. Nu este suficient să pierzi în kilograme, trebuie să fii atent și la compoziția corporală.
Trebuie să tinzi spre un nivel de grăsimi scăzut și spre o creștere a masei musculare. Cu toate că mușchii sunt mai grei decât grăsimea, volumul lor este mai mic, iar corpul cu o musculatură lucrată are un aspect mult mai plăcut decât cel cu colăcei de grăsime. Pe lângă asta, așa cum am precizat mai sus, mușchii sunt cele mai puternice motoare de ardere a grăsimilor. Corpul cu o masă musculară ridicată va arde mai rapid și mai eficient grăsimea.

9. Nu trebuie să exagerăm cu nimic.

Oricât de benefic ar fi sportul, nu trebuie făcut în exces. Supra-antrenamentele adică executarea exagerată a antrenamentelor poate duce la epuizare și la rezultate opuse decât cele scontate. Sportul trebuie să reprezinte o formă de mișcare care să îți facă plăcere și pe care îl poți practica mai mult timp și până la vârste mai înaintate.

Nu toată lumea își permite să meargă la sală, sau are condiția fizică necesară pentru acest lucru, dar mișcarea ne este la îndemână tuturor: o simplă plimbare, mersul cu bicicleta, înnotul. Chiar dacă avem probleme cu articulațiile sau cu spatele, înnotul de exemplu este un sport care menajează spatele și articulațiile, dar ne pune în mișcare.
10. Acțiunea combinată dintre dieta echilibrată în deficit caloric și mișcarea moderată sunt rețeta succesului în slăbire.
Cei care vor să aibă rezultate în timp și vor să le păstreze toată viața trebuie să respecte câteva principii. Odată însușite acestea te vor călăuzi toată viața și îți vor asigura sănătatea pe termen lung. De pe data de 8 august 2022 am început o schimbare radicală, prin adoptarea unei diete foarte echilibrate în deficit caloric, în timp ce de 3-4 ori pe săptămână fac indoor cycling, mișcare care îmi face deosebită plăcere.

Rezultatele sunt foarte bune, în două luni și jumătate am slăbit 10 kg și mă simt extraordinar. Succesul crează motivația și dorința de-a merge mai departe. Targetul constă în 40 de kg, dar drumul nu va fi ușor.

Am speranța că tot ce am învățat în ultimii ani și dieta echilibrată în combinație cu sportul vor duce la reușită.
În jurnalul meu voi scrie în continuare despre drumul meu în lupta cu kilogramele.


%d blogeri au apreciat: