SPAȚIUL MEU PERSONAL ȘI CUM AM ÎNVĂȚAT SĂ-L APĂR

SPAȚIUL MEU PERSONAL ȘI CUM AM ÎNVĂȚAT SĂ-L APĂR

Majoritatea situațiilor neplăcute pe care le-am avut în relațiile interpersonale, s-au datorat faptului că nu am știut să-mi trasez clar limitele. Limitele au rolul de-a crea un spațiu, fie fizic, fie intelectual sau temporal, între propria persoană și toți cei din jur, indiferent că sunt iubiți, colegi, familie, oameni de pe stradă, sau străini.
Problemele mele veneau în general din faptul că nu eram în stare să îmi formulez clar și concis acele limite peste care să nu permit nimănui să treacă, indiferent dacă între mine și persoana respectivă există o relație de cuplu, familială, profesională, sau de prietenie.
Pentru că atunci când lucrurile funcționează normal și nu suntem lezați de acțiunile celorlalți asupra noastră, se spune că am reușit să ne trasăm niște limite sănătoase.

Dacă însă, nu am fost în stare să trasăm absolut nimic clar, așa cum am făcut-o eu, de foarte multe ori în viață, înseamnă că am trasat limite neclare, iar dacă suntem absurzi, se pare că limitele formulate sunt prea rigide.

M-am lovit de foarte multe ori de această problemă, dar pentru prima dată mi s-a clarificat totul, citind articolul ‘’ Cum să trasezi limite sănătoase în relațiile interpersonale ‘’, scris de Andreea Serpegean pe site-ul www.thriveglobal.ro.
Așa cum reiese din articol, limitele interpersonale pot fi fizice, materiale, cognitive, spirituale, sau legate de timp și întotdeauna au rolul de-a ne păstra echilibrul față de toate acele persoane care ar avea tendința să ne scoată din această stare de armonie.

De câte ori nu vi s-a întâmplat să stați în rând la supermarket, sau într-un mijloc de transport și cineva vă violează spațiul personal, în mod intenționat sau accidental ? În acest caz vorbim de încălcarea limitelor fizice și fiecare dintre noi avem dreptul să le impunem celor din jur să ne respecte spațiul intim.

Nu demult mi s-a întâmplat să stau la casă și persoanele aflate după mine în rând, mă înghionteau și se lipeau de mine, fără să intenționeze să păstreze distanța obligatorie.
Lucrul acesta se poate întâmpla și în mijloacele de transport, când unii indivizi libidinoși se apropie prea mult, de fetele tinere de exemplu, sau alți infractori cu scopul de-a-ți fura din buzunare sau din geantă, îți invadează spațiul intim.
Există persoane, indiferent că sunt femei sau bărbați, în momentul în care îți explică ceva, se apropie exagerat de mult de fața ta, de corpul tău. În orice moment poți face doi pași în spate și îi poți atenționa să păstreze distanța corectă și sănătoasă.

Limitele materiale se referă la tot ce ne aparține și ceilalți sunt obligați să respecte acest lucru. Am amintit mai sus un exemplu prin furtul din buzunare sau din geantă, act care este o încălcare a limitelor materiale ale persoanei. Fiecare dintre noi are dreptul să gândească liber, personal și obiectiv și să respecte modul de gândire al celuilalt și aici vorbim de limitele cognitive.

Credințele și valorile spirituale sunt apărate de limitele spirituale, iar în momentul în care sentimentele Credințele și valorile spirituale sunt apărate de limitele spirituale, iar în momentul în care sentimentele noastre trăirile de orice natură pozitive sau negative sunt călcate în picioare, vorbim de lezarea limitelor emoționale.
Limitele de timp sunt acelea care impun respectarea programului fiecărei persoane, a timpului acordat diferitelor activități, sau odihnei.
Am învățat din greșelile trecutului că modul cel mai corect trebuia să fie, comunicarea unor limite sănătoase prin care îi aduceam la cunoștiință celuilalt că nu mă compromit pentru interesele lui, că știu să spun ‘’ nu’’ unor acțiuni care îmi lezează echilibrul, sau mă aduc pe mine într-o situație sau ipostază proastă.
În orice situație pot să accept refuzul cuiva, să nu îl iau personal, dar mă cunosc suficient de bine, știu ce îmi este benefic și de ce am nevoie și reușesc să comunic acest lucru celorlalți.
Știu că în momentele în care nu am fost în stare să mă impun într-o relație toxică s-a datorat în primul rând fricii de-a fi abandonată, părăsită, nu aveam curajul să spun ‘’nu’’ și de frica singurătății acceptam anumite compromisuri.
În acest fel, limitele trasate de mine erau neclare și puteau fi oricând încălcate. Am cunoscut în schimb oameni rigizi, care trasau limite rigide față de ceilalți, evitând relațiile, ocoleau intimitatea, nu cereau ajutorul nimănui, niciodată, evitând astfel posibilele refuzuri.

După lungi perioade în care ai stabilit limite neclare, foarte ușor poți cădea în extrema limitelor rigide. Calea cea mai sigură spre limitele sănătoase în relațiile interumane este cea în care realizezi în ce punct te afli, conștientizezi în acest moment, ce limite te caracterizează.

Dacă acestea nu sunt sănătoase, adună-te și trasează-le pe cele corecte și vei vedea că situația se îmbunătățește radical. În momentul în care îți trasezi limitele sănătoase față de ceilalți, vei avea un sentiment deosebit de plăcut de intimitate, vei simți respectul celorlati și tu la rândul tău, vei fi capabil să-ți respecți semenii.
Vei fii capabil să fii sincer, deschis, vei avea capacitatea să comunici clar, ceea ce vrei, dar în special ce vrei să eviți într-o relație. Vei avea un sentiment de control și vei fi capabil să-ți gestionezi timpul personal în relație. În schimb, în momentul în care nu avem puterea să trasăm aceste limite, vom trăi o viață furată, în care întotdeuna ceilalți vor hotărî în locul nostru.

Nu vom avea control asupra destinului nostru, nu vom avea curajul să reacționăm când ne este călcat spațiul fizic și se abuzează de lucrurile noastre personale. În această situație avem un sentiment slab de identitate personală și avem tendința exagerată de a satisface nevoile celuilalt în detrimentul intereselor personale.

Pentru a stabili cu succes limite sănătoase trebuie în primul rând să realizezi că situația în care te afli îți face rău și să identifici sentimentele care te încearcă: vulnerabilitatea, sentimentul de sufocare, respingerea, rușinea de-a fii considerat invinzibil.
Următorul pas este să realizezi din ce motive ai ajuns aici, care sunt cauzele comportamentului toxic al celorlalți față de tine și din ce cauză ai permis acest lucru ? Ori te-ai temut să nu fii părăsit, sau să nu declanșezi un conflict.

Fiecare dintre noi ‘’avem dreptul să avem grijă de noi ‘’. Oricât de greu ar fi, prima soluție este să pui capăt relațiilor toxice din viața ta, apoi să înveți să îți exprimi clar și răspicat limitele sănătoase.

Aceste schimbări radicale pe care le vei aduce în viața ta te vor surprinde în primul rând pe tine, dar și pe cei din jur, obișnuiți fiind că le permiți anumite lucruri, pe care din acest moment le vei refuza.
Procesul de vindecare cere multă răbdare, apoi fermitate. Doar cu ajutorul acestor aptitudini vei reuși să rămâi sănătos fizic și emoțional !


%d blogeri au apreciat: