CUM SĂ FII SINGURĂ

CUM SĂ FII SINGURĂ

Aseară am văzut filmul ‘’ Cum să fii singură ‘’- ‘’How To Be Single ‘’ și nu m-am putut abține să nu mă gândesc la acest subiect și să nu dezvolt ideea singurătății, într-o lume atât de bulversată, ca cea în care trăim în ziua de azi.
Nu vreau neapărat să fac o recenzie a filmului american, care a fost o modalitate foarte plăcută de a-mi petrece timpul, mai degrabă vreau să discut ideea singurătății în rândul tinerilor, ca un fenomen care căștigă amploare în zilele noastre, în special în rândul generației care are acum 30 +.
Comedia romantică regizată de Christian Ditter, scrisă de Abby Kohn, Mark Silverstein și Dana Fox, după nuvela cu aceeași nume a autoarei Liz Tuccillo, urmărește destinul a patru tinere femei din New York, care au abordări diferite față de statutul de-a fi singură. Cele patru femei, fiecare are nebunia ei, dar sunt construite ca personalități distincte și comicul prin care sunt redate într-o distribuție foarte reușită, ne face să înțelegem că, chiar dacă singurătatea este o dramă, nu trebuie s-o percepem ca atare, are părțile ei cu adevărat distractive, dar chiar benefice asupra noastră, în special prin faptul că atunci când ești singur, în sfârșit ai timp pentru tine și ajungi să te cunoști mai bine.

Prima eroină Alice, pare să fie personajul principal, fiind jucat de actrița Dakota Johnson. O tânără frumoasă cu ochi albaștri, cu un corp fin, care are un singur cusur, după ce se face singură knock-out de la băutură, se dăruiește într-un sex pasional, primului venit. E încă ancorată în relația cu Josh, marea ei iubire din liceu, de care se desparte temporar, făcând o pauză.

Alice face parte din acea categorie de femei, pentru care apartenența este un sentiment deosebit de important. În ea se regăsesc cele mai feminine trăsături de caracter, ea întruchipează femeia care are nevoie de un bărbat în dreptul ei, care aspiră la o relație, în care bărbatul să-i fie sprijin și ajutor. Alice cu colega ei de birou Robin, jucată cu deosebit talent și cu comicul consacrat pentru care este cunoscută, actrița Rebel Wilson, participă la parti-ul organizat cu ocazia sărbătorilor de iarnă de Josh, fosta mare iubire a lui Alice.
Însă Alice nu poate suporta să-l vadă pe Josh, cu noua lui prietenă și evadând de la petrecere, aleargă direct în brațele lui David, un tânăr superb de culoare, care în seara aceea îi oferă tinerei, o priveliște încântătoare asupra Bradului de Crăciun, de la Rockefeller Center, îndeplinindu-i astfel lui Alice, un vis din copilărie.

În seara aceea magică, începe relația lui Alice cu David, un bărbat văduv care are o fetiță. Alice se împrietenește cu fetița și când încearcă să cânte un cântecel îndrăgit de aceasta, David face o criză, reproșându-i femeii că este prea devreme după doi ani de la moartea soției, ca Phoebe să primească o mamă vitregă.

El încă nu se simte pregătit și ca urmare după trei luni, relația se destramă. Asistăm la neputința și deznădejdea unei femei care cu disperare se agață de fiecare relație pe care destinul i-o aduce în cale, asumându-și chiar și o legătură amoroasă cu un văduv, care are o fetiță. Doar că este respinsă, fără o explicație plauzibilă și nu i se oferă nicio șansă.
Alice reprezintă numărul acela mare de femei, care este în stare să se agațe de orice, ca să fie neapărat într-o relație. Își asuma orice compromis, accepta orice repercursiuni, doar să fie iubită și să aparțină de un bărbat. Ea încă nu accepta ideea că fericirea nu e legată de existența unui bărbat alături de tine, că împlinirea vieții noastre, izvorește din echilibrul și armonia propriei vieți și a ceea ce vine din interiorul nostru.
Al 2-lea personaj foarte apropiat de Alice, dar poziționat ca și caracter, exact la polul opus, este sora lui Alice, Meg jucată de actrița Leslie Mann. Meg este întruchiparea perfectă a femeii independente, care nici în ruptul capului, nu are nevoie de un bărbat în viața ei. Este decisă să facă totul singură, fără să ceară sprijin nimănui.

La un moment dat văzând imaginea unui bebeluș, Meg se decide să rămână însărcinată prin intermediul unui donor de spermă. Pentru că viața are ironia ei, cu puțin timp după ce rămâne însărcinată, Meg îl întâlnește pe bărbatul mai tânăr ca ea, Ken la petrecerea de Crăciun de la birou, a lui Alice. Personajul Ken, jucat de actorul Jake Lacy, este imaginea bărbatului bun, pe care l-ai unge pe pâine, familistul convins, omul care acceptă cu bucurie să stea acasă în concediu de paternitate cu copiii.

Cu toate că Meg, îl respinge și încearcă să rupă relația cu el, îl îndepărtează într-un mod destul de dur, Ken nu renunță la ea. Momentul în care la Meg începe travaliul, aflându-se în plină stradă, este un moment extrem de un comic, care nu poate fi descris în cuvinte, în special prin jocul la superlativ a lui Robin, actrița Rebel Wilson. Alice pornește de pe loc cu taxiul și o lovește pe Robin, care sare pe capota mașinii, încercând să oprească taxiul, pentru ca Meg să fie dusă la spital, să nască.
După ce iese cu fundul înainte prin geamul mașini și o scoate și pe Meg tot pe acolo, în condițiile în care portiera mașinii nu fusese închisă, Robin decide că ea nu poate participa la naștere, lăsând-o pe Alice să-și acompanieze sora. Meg naște o fetiță superbă și pentru ea finalul e fericit. Ken își face apariția, să le vadă pe mămica și pe fetița ei, ambele sănătoase și o asigură pe Meg că îi va fi mereu alături.
Din nou ne lămurim cât de ironică este soarta. Femeile care nu vor nici în ruptul capului să se îmbrobodească, găsesc bărbații buni, dispuși să le iubească necondiționat. Un personaj masculin care se conturează ca o tipologie masculină, este Tom ( jucat de actorul Anders Holm ), un barman local, care îmbrățișează stilul de viață a burlacului tipic, care agață mai multe femei, printre care și pe Alice.
Tom o întâlnește la barul său, pe Lucy, care folosește internetul gratuit din local, pentru a accesa diferite site-uri de matrimoniale, în căutarea ‘’sufletului pereche’’. Lucy este a treia eroină feminină a poveștii, o figură distinctă, cea veșnic în căutarea perechii ideale. Ea are un șir de întâlniri oribile, cu diferite personaje și între timp își dă seama că Tom nutrește sentimente de atracție pentru ea.
Când Lucy reușește în sfârșit să aibă o relație cu un bărbat pe nume Paul și relația lor durează deja de trei săptămâni, bărbatul își dă seama, că el defapt își dorește să se vadă și cu alte femei și îi propune prietenei sale, să facă același lucru, despărțindu-se de ea. Toate acestea vor avea un impact puternic asupra lui Lucy, care are un serviciu voluntar, să citească povești copiilor la o librărie.
Aflată sub influența ultimelor evenimente din viață ei, Lucy îi șochează pe copii, prin modul în care le răstălmăcește poveștile, supărată fiind de neșansa ei. Noroc cu George, care lucrează ca angajat la librărie și văzând starea în care se află tânăra, o calmează, o liniștește și încep o relație, care de data aceasta va fi de bun augur. Tom suferă din cauza relației care s-a înfiripat între Lucy și George și o invită pe Alice la el acasă la băut, se îmbată amândoi și fac sex, consolându-se reciproc.

Dar cel mai pitoresc personaj este Robin, colega de serviciu a lui Alice, personificată de actrița Rebel Wilson. Australiancă sălbatică, care se aventurează la petreceri și relații de o noapte, savurează viața din plin. Ea este o fată bogată, care locuiește într-un apartament imens, care ocupă un etaj întreg, în care ea se deplasează pe un skooter, dar cu toate acestea, ea întotdeauna o lasă pe Alice să plătească consumația când ieșeau în oraș.

Practic ea nu ar avea nevoie să lucreze, ținând cont de banii pe care îi are, dar își luase un serviciu din plictiseală. Între Robin și Alice există o prietenie cu năbădăi, dar fetele sunt foarte apropiate una de cealaltă. Alice se supără rău pe Robin, când aceasta îi invită la ziua de naștere a lui Alice, pe toți cei trei bărbați, care au avut de-a face cu ea : Josh, Tom și David. Robin reprezintă femeia singură care trăiește clipa, care nu își dorește neapărat o relație, dar vrea să se distreze și să trăiască viața la cote maxime.
Consumă bărbații pe bandă rulantă și nu își face nicio mustrare de conștiință pentru acest lucru. Corpolentă, dar cu trăsături frumoase, blondina plinuță nu ratează nicio șansă de-a se distra perfect. Filmul ne prezintă patru tipologii de femei singure :

Alice – femeia care are nevoie de apartenență și tânjește după sprijinul unui bărbat.

Robin – Femeia singură care savurează viața din plin, trăind de la o petrecere la alta, consumând bărbații pe bandă rulantă.

Meg – Femeia independentă care nici în ruptul capului nu vrea să se cupleze cu un bărbat și se întreține singură, nu are nevoie de ajutorul nimănui.

Lucy- Femeia care aspiră la o relație, dar nu are noroc la bărbați, experimentând eșec după eșec, până când viața îi oferă sufletul pereche.

În parallel cu cele patru tipologii de femei singure, comedia romantică ne oferă și tipuri de bărbați singuri:
Tom- burlacul incontestabil, care se bucură de libertatea lui, trăindu-și viața cum îi pică bine, savurând aventuri cu mai multe femei, fără nicio reținere.
Ken – Bărbatul familist, care își dorește din tot sufletul o femeie pe care s-o iubească și s-o respecte și o familie care să-i întregească viața, chiar dacă el ar rămâne acasă cu copiii.
Josh -Bărbatul dorit de femei, care ar vrea să mențină și relația cu fosta iubită, în timp ce el se logodește cu alta. Genul de bărbat indecis, care rămâne suspendat între trecut și viitor, cel care nu va fi niciodată stăpân cu adevărat asupra sentimentelor sale.
David – văduvul care mult timp nu va reuși să treacă peste tragedia care s-a abătut asupra lui. Acestea sunt cazurile cu adevărat complicate, situațiile la care femeile care vor să fie fericite trebuie să renunțe din start.
Filmul se încheie cu imaginea lui Alice reflectând la frumusețea timpului ei petrecut cu propria persoană, savurând singurătatea. Meg și Ken rămân împreună și vor fi fericiții părinți ai unei fetițe superbe, Robin își continuă vechile obiceiuri, Tom prezintă deschidere spre relațiile de durată, iar Lucy se mărită cu George.

În final o vedem pe Alice explorând Grand Canion, fiind martora unui răsărit de soare în Ajun de Anul Nou, experiență care fusese visul ei din copilărie.

Mesajul răsăritului de soare, într-un peisaj superb, este ideea că singurătatea poate să ne aducă fericirea și că în sfârșit avem timp pentru visele noastre încă nerealizate, pentru cunoașterea de sine și de ce nu, pentru armonie și împlinire, fără să fim legate de un bărbat sau de o relație.
Fericirea există în noi !


%d blogeri au apreciat: