24 ian. POSTUL INTERMITENT ȘI RISCURILE SALE ASUPRA SĂNĂTĂȚII
Astăzi mergând spre serviciu, ascultând Magic FM, în mașină, pentru prima dată mi-a fost dat să aud un comentariu foarte pertinent și realist, asupra acestui trend nebun, care s-a înrădăcinat în conștiința populară și anume ‘’ postul intermitent ‘’. Moderatoarea a explicat foarte clar, că postul intermitent practicat pe termen lung are efecte negative asupra sănătății și că nu resprezintă o metodă sănătoasă aplicabilă, pentru formarea unui stil de viață corect.
M-am mirat enorm, când am auzit cele spuse, mai ales că am avut demult această părere și în sfârșit cineva mi-a întărit convingerile. Singura cale cu adevărat corectă și care pentru mine a adus rezultate este alimentație care cuprinde trei mese principale și două gustări, cu monitorizarea corectă a caloriilor și însumarea lor într-un deficit caloric.
După ce te obișnuiești cu cantitățile, te deprinzi și cu numărul de calorii, iar alcătuirea unui meniu zilnic, devine o joacă. Postul intermitent reprezintă abținerea totală sau parțială, de la mâncare, pe o anumită perioadă de timp. Cel mai frecvent se practică în cursul a 24 de ore, o abstinență de 16 ore, iar în intervalul de 8 ore rămas, se poate mânca orice, fără să existe restricții la un anumit fel de aliment, sau la cantitate. În unele cazuri se practică 20 de ore de abstinență și doar 4 ore alocate pentru mese.
Postul intermitent a devenit peste noapte ’’copilul de aur’’ al wellness-ului, fiind promovat de către medici, bloggeri, instructori de fitness, care vorbesc despre efectele aparent miraculoase pe care le poate avea asupra sănătății. Aceste efecte includ potențialul său de-a ajuta oamenii să piardă în greutate, reduce riscul de cancer și boli, chiar îmbunătățește longevitatea, conform unui studiu publicat în Journal of Medicine.
Mulți dintre specialiști, în ciuda beneficiilor mai sus enumerate, s-au întrebat dacă avantajele dietelor de post și al postului intermitent, merită potențialele probleme și dezavantaje ale acestora ? Principiul de funcționare al postului intermitent constă în scăderea nivelului de insulină, datorită înfometării în curs de ore în șir, ceea ce duce la faptul că organismul va apela la energia stocată în celulele adipoase.
În plus, pe lângă arderea grăsimilor, duce și la scăderea zahărului din sânge, calmarea inflamațiilor și îmbunătățirea altor probleme de sănătate. Oricât de promițător pare, studiul s-a realizat în special pe șobolani, tot ce s-a studiat pe oameni a fost făcut pe grupuri mici, a durat un timp scurt și s-ar putea să nu fie reprezentativ pentru majoritatea oamenilor.
Siguranța postlui intermitent depinde de factorii de sănătate, vârstă, sexul, condițiile de sănătate, stilul de viață, bunăstarea generală, având efecte diferite de la om la om. Înainte de-a ne hazarda într-un regim drastic cum este postul intermitent, trebuie să ne consultăm medicul, pentru că sunt o serie de motive pentru care postul intermitent nu este metoda ideală de slăbit, pentru oricine:
1. Ești la menstruație, sau dorești să rămâi însărcinată
Postul intermitent cere să restrictionezi alimentele pe anumite perioade de timp, ceea ce poate duce la sensibilitatea la insulină a corpului. Acest lucru înseamnă că se reduce glicemia, care teoretic ar fi un lucru bun.
Dar pentru unii glicemia scăzută și foamea, înseamnă mai mult stres asupra organismului, ceea ce poate perturba activitatea hormonală și poate reduce drastic fertilitatea. Medicul Melissa Groves Azarro, dietetician de medicină integrativă și funcțională, specializată în sănătatea hormonală a femeilor, nu recomandă postul intermitent femeilor care au mult stres, nu dorm suficient, fac multă mișcare, încearcă să rămână însărcinate, au antecedente de obiceiuri alimentare greșite, dezechilibre hormonale, probleme tiroidiene sau suprarenale.
2. Sunteți în căutarea unei pierderi în greutate durabile
Pentru unii oameni, a sta fără mâncare perioade lungi de timp este foarte dificil și îi poate face să mănânce cantități foarte mari de alimente, odată ce perioada de post s-a încheiat. Deci, în condițiile în care în orele în care iți este permis să mănânci, depășești aportul de calorii pe care l-ai avea, dacă respecți un plan echilibrat de mese pe zi, înseamnă că nu a meritat efortul cu înfometarea. Unii oameni înțeleg prin post intermitent ore lungi de înfometare, după care mănâncă spărgând normele, orice fel de alimente.
Exact ca într-un regim alimentar echilibrat și în postul intermitent trebuie să ai grijă ce mănânci și mai ales cât mănânci, deci practic regula matematică cu numărul caloriilor pe care trebuie să le calculăm este aceeași.
Un studiu recent publicat în JAMA Internal Medicine arată că adulții supraponderali care au postit timp de 16 ore, nu au pierdut mult mai multă greutate, decât grupul de control care nu a postit, ci a avut un program echilibrat cu cinci mese pe zi, iar cea mai mare parte a greutății s-a pierdut din masa musculară.
Melissa Azarro susține că beneficiile postului intermitent gravitează în jurul longevității, îmbunătățirea sensibilității la insulină și tratarea unor afecțiuni intestinale și mai puțin ca o soluție în pierderea în greutate.
În cazul în care pierderea în greutate este scopul tău, trebuie să optezi pentru niște programe mai puțin restrictive sau extreme, pentru a putea face acest lucru un timp îndelungat, devenind un stil de viață.
3. Aveți anumite afecțiuni medicale cum ar fi diabetul
Există anumite grupuri de persoane, care nu ar trebui să încerce postul intermitent fără consultarea medicului lor, din cauza riscurilor reale și a pericolelor pentru sănătatea lor. Persoanele care au probleme cu glicemia, sau sunt supraponderali, ar putea fi deasemenea la risc. Oricine cu condiții medicale preexistente, ar trebui să-și consulte medicul, înainte de a-și schimba dieta.
4. Un STOP clar și răspicat noțiunii de FOAME. Cum să-ți organizezi dieta pentru a păstra un nivel echilibrat de zahăr în sânge ?
A avea un nivel echilibrat al glicemiei este important nu numai pentru bolnavii de diabet, dar și pentru persoanele absolut sănătoase. Asigurându-vă că glicemia nu este prea mare, sau prea mică, vă puteți simți cel mai bine și puteți asigura un nivel de energie constant pe parcursul zilei.
Echilibrarea glicemiei vă ajută să vă păstrați energia uniformă, să vă păstrați concentrația, vă echilibrează hormonii, previne foamea excesivă, ajută la pierderea în greutate.
5. Elementele de bază ale echilibrării glicemiei
Scopul tău este să păstrezi nivelul constant al glicemiei cât mai mult timp posibil, pe toată durata zilei. Dacă mănânci carbohidrați sau zahăr, glicemia crește. Odată ce glicemia noastră crește, se eliberează hormonul insulină, pentru a ajuta celulele organismului să preia zahărul din sânge și apoi a stoca energie în celule. Insulina este o modalitate a organismului de a ține zahărul sub control. Un rol important în controlul zahărului are și mișcarea, sportul în general.
6. Nutrienții cheie pentru echilibrarea zahărului în sânge
Aceștia sunt : proteinele, grăsimile sănătoase , fibrele. Doar pentru că carbohidrații și zahărul ridică glicemia, asta nu înseamnă că trebuie evitați cu totul. Secretul este combinare armonioasă a carbohidraților cu proteine, grăsimi sănătoase și în mod ideal, cu fibre. Atunci când asociezi carbohidrații cu proteinele și grăsimile sănătoase, rata de absorbție a carbohidraților sau a zahărului este încetinită, cea ce reduce nivelul glicemiei.
Mișcarea este o altă modalitate foarte bună de-a reduce zahărul din sânge, de multe ori se recomandă o plimbare după masă, efectul acesteia este garantat. Personal, nu am reușit să țin niciodată postul intermitent.
Datorită faptului că de la vârsta de 13 ani țin diete și m-am înfometat foarte mult de-alungul vieții, astăzi nu mă mai simt capabilă să fac foame. În schimb o alimentație echilibrată cu 5 mese pe zi: trei mese principale și două gustări, la mine a adus cele mai bune rezulate.
Postul intermitent poate produce următoarele :
1. Senzație de amețeală și gândire încețoșată, sau alte efecte cognitive.
2. Sentimente de frustrare sau senzația de eșec.
3. Se poate instaura hipoglicemia.
4. Poate dispărea plăcerea și bucuria de-a mânca.
5. Poate duce la supraalimentare în perioada când este permis să mănânci.
6. Pot apărea deficiențe nutritive.
7. Poate duce la tulburări de alimentație și tendințe alimentare dezordonate.
8. Postul poate fi în detrimentul sănătății unora, cu afecțiuni subiacente.
9. Poate apărea letargie și nivel scăzut de energie.
10. Poate fi greu de menținut pe termen lung.
Pe lângă controlul asupra cantităților și păstrarea aportului zilnic de calorii în deficit, eu am introdus 3 antrenamente de indoor-cycling pe săptămână. Pe lângă aceste antrenamente cardio intensive, încerc să mă plimb cât de mult posibil. Nu există minuni în procesul de slăbire.
Totul se reduce la CUMPĂTARE ȘI MĂSURĂ în alimentație și la MIȘCARE constantă în fiecare zi. Postul intermitent are numeroase beneficii, dar nu este pentru oricare dintre noi. Dacă vă simțiți suficient de echilibrat fizic și simțiți că aveți o sănătate de fier, puteți să-l încercați, dar numai cu aprobarea medicului.