
29 ian. ETAPELE UMILINȚEI : ‘’ EȘTI OBEZĂ !!! ‘’
Povestea tragică a Ștefaniei, adolescenta de 15 ani din localitatea Doba, care după ce s-a perindat câteva zile pe la medici, inclusiv cel de familie, a fost trimisă acasă, apoi când starea ei s-a agravat, a ajuns în final la UPU Satu Mare, ne-a cutremurat și revoltat pe toți sătmărenii. Adolescenta a avut ghinionul fatal, să ajungă pe mâna călăului Spitalului Județean Satu Mare, prost famatul și controversatul medic, Raul Pop.
Pe lângă starea în care s-a aflat, datorită unei pneumonii, fata a trebuit să îndure umilințele, agresiunile verbale, dar și hărțuirea sexuală a libidinosului medic, care îi ordonă să-și dea jos sutienul, apoi când fata se împotrivește, urlă la ea : ‘’ Ești obeză și isterică ! ‘’. Nu sunt medic, dar cu siguranță că aceste ultime clipe din viața adolescentei, au fost hotărâtoare în ce privește deznodământul : moartea Ștefaniei.
Părinții fetei cu lacrimi în ochi, sfâșiați de durere, au povestit unui post de televiziune, cum că și-au dus fata la Urgență, zâmbind și au adus-o acasă în sicriu. În câteva ore, destinul unui copil care a avut tot viitorul în față, s-a frânt, rămânând doar deznădejdea și neputința. După ani de zile de umilințe, sute de cazuri în care, călăul Raul Pop își face de cap fără repercursiuni serioase asupra lui, cuțitul ajunge la os și sătmărenii ies în stradă, indignați și revoltați, cerând dreptate și aducând în lumina reflectoarelor un sistem corupt, un spital în care de ani buni, lucrurile se petrec la fel și nimeni nu întreprinde nimic, pentru a stopa corupția.

Medicul a umilit-o pe adolescentă în mod intenționat, a obligat-o să se dezbrace de sutien, obicei denaturat și bolnăvicios care îi devenise un mod caracteristic de acționare și umilire a pacientelor, pe care le lăsa dezbrăcate în văzul tuturor. După toate acestea a continuat umilirea răstindu-se la ea, făcând-o obeză și isterică.
Foarte multe femei, au început să scrie pe rețelele de socializare, povestind pățaniile lor neplăcute cu acest libidinos care, chiar dacă ele se plângeau că au dureri în partea de jos a corpului, în abdomenul inferior, el le punea să se dezbrace în pielea goală, simțind o satisfacție bolnavă, să le umilească și să le lase despuiate în văzul tuturor.
Comportamentul acestuia denotă afecțiuni psihice, lucru care s-a vehiculat apoi, că ne aflăm în fața unui psihopat, care își satisface plăcerile bolnave într-o Instituție în care viața, sănătatea și demnitatea pacienților ar trebui să fie scopul primordial.
Vreau să citez din Codul de deontologie medicală :
‘’ CAPITOLUL I
Principiile fundamentale ale exercitării profesiei de medic
ARTICOLUL 1 Scopul și rolul profesiei medicale – Întreaga activitate profesională a medicului este dedicată exclusiv apărării vieții, sănătății și integrității fizice și psihice a ființei umane.
ARTICOLUL 2 Nediscriminarea – Actul profesional și întreaga activitate a medicului se vor exercita, respectiv desfășura fără niciun fel de discriminare, inclusiv în ceea ce privește starea de sănătate sau șansele de vindecare ale pacientului.
ARTICOLUL 3 Respectarea demnității ființei umane – În toate situațiile actul profesional, în oricare formă sau modalitate s-ar desfășura, se va face cu respectarea strictă a demnității umane, ca valoare fundamentală a corpului profesional.’’
Medicul Raul Pop a încălcat grav Codul de deontologie medicală, toate cele trei articole citate, dar și Art.72 din Codul civil : ‘’ Orice persoană are dreptul la demnitate ‘’. Sper din tot sufletul, că, Colegiul Medicilor se autosesizeaza.
Faptul că suntem atât de revoltați și indignați, că empatizăm cu familia fetei, că ne simțim neputincioși și nu ne rămâne altceva decât să ne țipăm durerea, se datorează faptului că fiecare ne identificăm într-un fel cu victima. Pare un deja-vu, o secvență cunoscută și repetată la nesfârșit din pelicula vieții noastre, prin faptul că, au existat momente în viață, ori că e vorba de copilărie, sau adolescență, chiar la vârsta matură, când am fost umiliți de anumite persoane : colegi de școală, profesori, prieteni, de un șef, sau un coleg de muncă, fiind într-o situație în care nu am avut puterea să ripostăm și ne-am simțit umiliți, cu demnitatea călcată în picioare.
Americanii au găsit o expresie care descrie această acțiune de umilire, hartuire, agresiune, pe care într-un cuvânt au denumit-o ‘’bulling’’. Cu toate că această expresie s-a înrădăcinat în conștiința colectivă ca o descriere a fenomenului de umilire, agresare și hărțuire a anumitor colegi în școală, care sunt victimele, de către alți colegi, care sunt agresorii. Noțiunea de bulling este mult mai vastă, cuprinzând multe sfere ale existenței noastre: de la locul de muncă până la relațiile personale.
Bulling există nu numai în copilărie, chiar și la vârsta matură, la tot pasul. Conform Wikipedia bullingul ‘’ este un comportament ostil / de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire’’. Din păcate așa cum am spus mai sus, bulling-ul nu se restrânge doar la școală ci poate apărea și la : locul de muncă, familie, în cartiere, in biserică, în mass-media, chiar și între țări. Fiecare dintre noi, a fost măcar odată în viață prins în vâltoarea unei asemenea acțiuni, ori că a fost victima unor umilințe, ori că a făcut parte din rândul agresorilor.
Pentru copiii care ies din tiparele obișnuite : sunt ciudați, au deficiențe fizice, sunt grăsuți, ochelariști, tocilari, sunt prea înalți, sau prea slabi, viața la școală este de multe ori, un calvar fără sfârșit. Conform unui articol de pe site-ul : www.mindinstitute.ro/bullying, bulling-ul se manifestă sub următoarele forme :
1.Agresiune fizică-violentă, loviri, împingeri, tras de păr, amenințarea cu pumnul, pus piedică, gesturi obscene, atingeri, încălcarea spațiului personal, violul conjugal, violența domestică, hărțuirea sexuală la locul de muncă.
2.Bulling verbal-jigniri, umiliri verbale, tracasare, înjurături, adresarea de cuvinte obscene, amenințări, șicanări, folosirea de comentarii sexuale ne la locul lor.
3. Bulling social-lezarea reputației unei persoane, luarea în derâdere și șicanarea unei persoane care are o stare materială precară.
4. Răspândirea de zvonuri false, punerea unei persoane într-o situație rușinoasă, stânjenitoare, sabotarea intenționată a bunăstării și fericirii unei persoane, folosirea sarcasmului, utilizarea poziției superioare la locul de muncă pentru a umili un subaltern.
5. Cyberbulling-implică cea mai nouă formă de bulling, cea de umilire și hărțuire prin intermediul internetului. Există persoane care în mod constant hărțuiesc alte persoane pe internet prin intermediul rețelelor de socializare.
Printr-o formă sau alta toți am trăit bulling-ul pe pielea noastră, sau am avut colegi, sau prieteni care au fost hărțuiți și umiliți în mod repetat în școală, la locul de muncă, sau în familie. Ani de zile am fost ‘’grăsună’’, am avut colegi care nu m-au scos din această poreclă, sau pur și simplu strigau după mine pe stradă, deși eram doar grăsuță, nici pe departe obeză.

Am avut un coleg de clasă care fusese bătut cu pumnii și lovit cu picioarele, i s-au aruncat mizerii în geantă și a fost nevoit ani de zile să suporte această agresiune, doar pentru că era slăbuț și urâțel și o fire blândă și suporta cu lacrimi în ochi zilnic umilințele. A devenit preot catolic și astăzi lucrează la Vatican.
Acestea sunt cazurile fericite, care în ciuda umilințelor, agresiunii și hărțuirii au reușit să lase trecutul în urmă și să se ridice deasupra unei sorți nemiloase. Dar din păcate bullingul are efecte devastatoare asupra victimelor sale prin instalarea sentimentului de rușine, scăderea stimei de sine, tulburări de somn, anxietate, depresie, apariția durerilor de cap, de stomac, în general aceste persoane devin introvertite, se izolează social și în cele mai tragice situații recurg la suicid.
Cea mai nouă formă de bulling însă este cel lansat pe internet și pe rețelele de socializare. Am citit mai deunăzi un articol de pe site-ul : www.siblondelegandesc.ro/2022/12/19/ce-mult-mai-frumos-ar-fi-internetul-dacă-ai-da-unfollow-în-loc-de-hate, în care se scrie exact despre acest fenomen.
Unii blogeri, pentru că ajung să fie în centrul atenției trebuie să suporte cuvinte de ocară, injurii de la adresa unor persoane care în loc să dea block sau unfollow pur și simplu, preferă să hărțuiască și să agreseze prin mesaje pline de venin și ură.
Profilele personale, bloggurile personale sunt forme de prezentare personale ale celui care le realizează, cuprinzând opiniile proprii și părerile personale despre anumite subiecte, de asta se numesc ‘’personale’’.

Dacă cineva nu savurează, sau pur și simplu nu-i place ce scrie un blogger, e foarte simplu : NU INTRA PE BLOG !!!! Hărțuirea din mediul online se poate simplu reduce la block. Nimeni nu este obligat să suporte bulling-ul repetat, obraznic și nerușinat, al anumitor persoane.
Indiferent sub ce formă s-ar manifesta bulling-ul, acesta trebuie combătut cu vehemență. Părinții trebuie să-și monitorizeze copiii, să-i urmărească și dacă observă răni inexplicabile, sau un comportament schimbat, trebuie să investigheze cauzele. Cadrele didactice trebuie să monitorizeze foarte atent copiii și să intervină în conflicte, pedepsindu-i pe agresori și trimițând copiii agresati la consiliere psihologică.
Dacă victimele abuzurilor sunt oameni maturi, ei trebuie să înțeleagă în principal cauzele care au dus la această umilire și hărțuire și trebuie să primească ajutor de specialitate, pentru a putea trece peste eventualele traume fizice sau psihice trăite. Sper din tot sufletul că acest medic Raul Pop va dispărea de pe scena sistemului medical sătmărean, că i se va interzice să mai profeseze ca medic.
Am citit Jurământul lui Hipocrate și comportamentul, trăsăturile de caracter, modul de manifestare, sunt la ani lumină depărtare de această profesie onorabilă, care cere în primul rând empatie.