01 apr. CASTINGUL JUDEȚEAN AL PROIECTULUI FILON DE ROMÂNIA LA SATU MARE- 1 aprilie 2023
Astăzi am avut ocazia, onoarea și deosebita plăcere să particip la un eveniment care pentru mine personal, a fost o abordare inedită și specială a frumuseții. Vorbesc despre Castingul Județean, la prima ediție a proiectului Filon De România, pentru participarea tinerelor sătmărence, la Faza Regională și Națională care are ca miza reprezentarea României la concursurile internaționale: Miss Supranațional 2024; Miss Intercontinental 2023; Top Model of the World 2023; The Miss Globe 2023; Miss Aura International 2024.
Organizatorul concursului „FILONUL”, este Asociația Clubul Rotary Valea Prahovei din Bușteni județul Prahova, reprezentată de D-l Marius Seceleanu, creatorul proiectului „FILONUL”, președintele juriului național și membru al Asociației. Așa cum ni se definește pe site-ul Proiectului : http://www.filonul.ro/ : „Filon de România este un concurs de căutare a frumuseții morale, spirituale, arhitecturale, naturale, tradiționale, lăsată nouă moștenire de ÎNTEMEIETORI și de CREATORI, păzită, promovată și îmbogățită de PĂSTRĂTORI, preluată în ștafeta generațiilor, de MOȘTENITORI, cei meniți să prezinte lumii momente de autenticitate românească, totul sub mantia proiectului „FILONUL”, derulat pe parcursul anului 2023 la nivel județean, zonal și național, dedicat descoperirii tinerelor reprezentante ale României : Miss Supranațional România, Miss Intercontinental România, The Miss Globe România, Top Model of the World România, Miss Aura România, Miss Tourism World România, s.a.,la evenimentele mondiale, prin intermediul infofashion.ro Romania.”
Când am văzut invitația lansată pe rețelele de socializare de către Kariklea David, a fost important pentru mine să înțeleg definiția acestui proiect, modul de abordare și în special faptul că aceste fete minunate vor deveni adevărate ambasadoare ale județului, zonei, regiunii, iar mai apoi ale României la concursurile internaționale.
De ce să nu facem diplomație prin frumusețe, dacă această caracteristică a româncelor este un element de patrimoniu național, nu-i așa ? Este cunoscut pe plan mondial că româncele sunt unele dintre cele mai frumoase femei și acolo unde politica dă greș, de ce să nu ne reprezentăm țara, prin aceste fete superbe, care pe lângă calitățile lor fizice, trebuie să fie și pasionate de activitățile pe care le îndrăgesc, trebuie să stăpânească limba engleză, trebuie să aibă o viziune de viață și o imagine a viitorului lor și a profesiei pe care vor s-o îmbrățișeze.
Toate acestea le-am filtrat în urma discuțiilor pe care concurentele le-au avut cu D-l Seceleanu și cu membri juriului. Dar, hai să începem cu începutul . Castingul a avut loc azi, 1 aprilie, la Restaurantul Capricci Satu Mare, într-un cadru foarte plăcut, cu adevărat familiar. Când am văzut postarea Karikleei, văzând că evenimentul va avea loc la un restaurant, mă gândeam în sinea mea, oare se va opri activitatea de deservire a restaurantului, adică acesta va fi închis accesului publicului, va fi rezervat cu alte cuvinte ?
Restaurantul și-a continuat foarte frumos activitatea, doar spațiul din centrul acestuia a fost rezervat participantelor și bineînțeles tot în acest spațiu s-a aflat masa destinată juriului. Nici clienții fideli ai restaurantului nu au deranjat concursul, dar nici Castingul nu a reprezentat un motiv de deranj pentru activitatea restaurantului. Mi-a plăcut această latură foarte inspirată a organizării, în realitate clienții chiar au fost bucuroși să asiste la un concurs de frumusețe.
Totul s-a derulat cu o eleganță și elevanță specifică evenimentelor organizate de Marius Seceleanu, numele dânsului este o marcă, un brand al Concursurilor de frumusețe în România. Prima mea întâlnire cu D-l Seceleanu a fost în cadrul Festivalului Studențesc de Modă de la Galați din 2009, unde am participat cu Colecția mea de Licență : „ Crăiasa Zăpezii”.
În perspectiva a atâtor ani, revederea celui mai mare nume din istoria concursurilor de frumusețe din România, a fost o bucurie. Dacă stai și asculți sfaturile, sugestiile, observațiile pertinente și de bun simt ale D-lui Seceleanu, în special cele adresate tinerelor care participă la aceste concursuri, înțelegi că este un profesionist desăvârșit, care are ani de experiență în spate, iar tot ce spune, vine din cele observate și trăite în domeniul concursurilor de frumusețe.
Kariklea David a fost organizatoarea etapei locale și așa cum ne-a obișnuit de la prezentările de modă și de această dată, am fost martorii unui eveniment reușit. Castingul a început punctual, la ora stabilită, fetele au fost grupate în două categorii de vârstă : 18-20 de ani, 14-17 ani.
Dar ce mi-a plăcut în mod special, a fost alegerea juriului din oameni de specialitate, cei care au ceva de spus în acest vast domeniu al frumuseții, profesioniști care prin munca lor promovează frumusețea, sau pur și simplu nu își pot desfășura activitatea fără să fie ajutați de aceste fete superbe.
Am spus că mediul a fost familiar, dar asta în special oamenilor cu care am fost înconjurată, cei pe care îi admir și consider că sunt reprezentanți de valoare ai pulsului orașului în care trăim : Ioana Călin -designer, Zsolt Popa-designer, Adriana Popescu -hair-stylist, Anișoara Deak-prezentatoare TV- TV1 Satu Mare, Ana Macovei-profesor de balet, Pfau Sălăgeanu Iulian – medic, Bianca Timiș- model.
Sunt oameni dragi cu care am colaborat ani de zile, în cadrul prezentărilor de modă organizate de mine, iar unii dintre ei sunt interlocutorii mei de astăzi, oameni speciali despre care am scris pe blog. Fetele au avut emoții vizibile, pe care mai apoi discuțiile avute cu juriul și întrebările pe care le-au primit din partea juriului au reușit să le facă să dispară și până la urmă fiecare a fost naturală și autentică.
Venind din lumea modei atât mie cât și colegilor mei designeri ni s-a inoculat imaginea modelului 90-60-90, care obligatoriu trebuie să aibă înălțimea 175 și trebuie să se încadreze în anumite standarde speciale de frumusețe. Doar că așa cum a subliniat D-l Seceleanu, trebuie să ne detașăm de imaginea de model și să căutăm o concurentă de concurs de frumusețe, iată două noțiuni cu totul distincte.
Însăși faptul că minima de înălțime a fost 1. 65 m, mai apoi categoria de vârstă care iată este și pentru 18-20 de ani, permite o cu totul altă abordare decât cea cu care noi designerii am fost obișnuiți. Un alt lucru, care mie personal, mi-a plăcut a fost faptul că nu a existat proba de „bikini”.
Toate concursurile de frumusețe la care am asistat, pe care le-am urmărit la televizor, sau le-am văzut pe plan local, aveau această probă, care clar este una eliminatorie, pentru că cine nu arată bine în costum de baie, părerea mea, mari șanse să câștige un concurs de „Miss” , nu are. Dar așa cum am observat, fetele au purtat fustițe scurte, sau pantaloni scurți, o ținută decentă, trebuiau să fie naturale, reprezentând acea frumusețe pe care, în era silicoanelor, a buzelor tunate și a operațiilor estetice, începem s-o uităm cu desăvârșire. De parcă dacă nu avem pe cineva cu un bot de rață în fața ochilor, avem senzația că ceva lipsește.
Ei, proiectul Filon de România, caută o frumusețe autentică, reală, aceea cu care în mod tradițional am fost obișnuiți. Fetele trebuiau să treacă testul profilului, cel al imaginii cu părul prins, mai apoi cu părul lăsat, niciodată nu mi-am imaginat că, chipul unei persoane poate arăta total diferit cu părul prins, decât cu părul lăsat și aici și afirmația foarte clară că fiecare femeie trebuie să știe să se pună în valoare. Au fost fete printre concurente, care au primit sfaturi din partea D-lui Seceleanu, dar și din partea juriului în ce privește coafura, părul, forma corpului, alimentația, sportul și activitățile fizice efectuate.
Fiecare concurentă a avut posibilitatea să se prezinte, să spună câteva cuvinte despre ea, ce face la ora actuală, la ce aspiră, care îi sunt hobby-urile, care îi sunt visele de viitor. Fetele au primit întrebări din partea juriului, dar și din partea D-lui Seceleanu. S-a discutat despre aspirațiile unei concurente la o carieră de designer internațional, ea fiind născută în Italia și își dorește o carieră în această țară. Aici au intervenit Ioana Călin și Zsolt Popa, prezentând avantajele Școlii de design românești, dintre care cea mai valoroasă este Facultatea de Arte și Design din Cluj-Napoca, cea care a oferit lumii designeri de talie internațională.
Acesta este un subiect despre care se poate discuta foarte vast, păcat că școlile de design din România au aruncat pe piață un număr foarte mare de designeri care în procent foarte mare au îmbrățișat alte meserii, fără să își găsească un job în domeniu. Din păcate în ziua de azi, să reușești să supraviețuiești din munca de creație în România, este un adevărat miracol și îi admir și respect pe toți aceia, care o fac și continuă să activeze în acest domeniu, doar pentru că il adoră.
Această profesie nu se poate face, decât cu sufletul. Dar hai să ne întoarcem la fetele noastre și la membri juriului. Juriul s-a consfătuit și din câte am văzut eu, au fost în consens alegând fetele care vor participa la etapele următoare. Eu cred că fiecare dintre participante a câștigat experiență, a avut posibilitatea să experimenteze modul în care se desfășoară un casting pentru concursurile de frumusețe. Și iată clasamentele:
Categoria 18-20 de ani :
1. Erdei Brigitta
2. Modoc Adina
3. Petric Maria
4. David Bianca
Categoria 14-17 ani :
1. Boros Iasmina
2. Oros Sofia
3. Ștef Astrid
4.Turda Dalia
5. Chierici Maya
6. Tărțan Alesia
Dimineața fructuoasă s-a încheiat cu discuții despre soarta concursurilor de frumusețe din România, cu imposibilitatea de-a oferi o carieră suficient de atrăgătoare, de talie internațională acestor fete frumoase, care ar putea deveni ambasadoarele României, ținând cont de posibilitățile financiare pe care le oferă la ora actuală platforme precum OnlyFans sau activitățile de Video Chat. Toate acestea le ademenesc pe fetele tinere, oferindu-le posibilitatea de câștiguri financiare remarcabile , fără muncă prea multă.
Ori profesia de model, de ambasador al frumuseții nu este o muncă ușoară, ore petrecute în fața camerelor de fotografiat și filmat, drumuri dintr-un capăt în altul al globului pământesc și dacă te gândești bine toate acestea, se lasă peste umerii firavi ai unei copile. Nu știu ce să zic, aici mă gândesc doar la faptul că în momentul în care imaginea ta dezbrăcată ajunge în mediul online, practic tu renunți total la intimitate și la o imagine imaculată.
Vei rămâne în mediul online ever, mult și bine și poate peste douăzeci, treizeci de ani, atât copiii tăi cât și nepoții, vor avea ocazia să te admire pe platformele pe care tu te afișai goală. Repercursiunile și părțile negative ale acestor joburi care aparent oferă marea și sarea au influențe negative în timp și pe termen lung. Dar fiecare își asumă efectele acțiunilor sale.