CÂND TE APUCĂ DORUL DE DUCĂ

CÂND TE APUCĂ DORUL DE DUCĂ

Privesc cu ochi goi monitorul și ultimele zile de serviciu, înainte de vacanță, par ca o incursiune într-un univers paralel. Adică eu sunt dusă, departe, pe o plajă însorită și sporadic mă mai teleportez, să rezolv câte o sarcină stringentă. În rest vegetez, sunt dusă cu avatarul meu în altă parte.
Dorul de ducă, se pare că există, că ne afectează din când în când pe toți, pe unii mai des, dacă avem suficiente finanțe, pe alții rar de tot, după bugetul personal.
Găsesc o definiție în engleză pentru boala care m-a infectat cu totul : ‘’Wanderlust is a strong desire or impulse to wander or travel, and explore the world.’’

Iar sentimentul de-a explora locuri necunoscute și de-a vedea lumea, crește pe zi ce trece și nerăbdarea care mă macină ca o mâncărime fără leac, mă face să număr zilele care au rămas, până la zborul în Antalya.

Visez și văd cu ochii minții momentul în care avionul decolează de pe areoportul din Cluj, simt cum îmi urcă stomacul în gât și savurez plăcerea aceea imensă de-a zbura, căci eu sunt mare fan al zborului și-al avioanelor și momentul de Chatarzis al decolării este ca un drog, ca o treaptă superioară a plăcerii.
Undeva ai o gâlmă în stomac, o anumită temere, dar spiritul de aventură învinge orice grijă și curiozitatea devine mai puternică decât sentimentul siguranței, care te-ar păstra mereu în zona de confort.

Văd la știri o Turcie trăind aceleași emoții, care pe mine mă încearcă din alt motiv, iar ei s-ar putea să aibă cu aceste alegeri, șansa de-a scrie istorie și de-a schimba radical destinul unei țări, tradiționalistă și musulmană, adâncită în cutumele ei arhaice.

Eu aștept să mă bucur de confortul pe care îl oferă sistemul ‘’ultra all inclusiv ‘’, într-un hotel de 5 stele, ei așteaptă șansa la o nouă viață- ce paralelism ciudat !
Ești perfect conștient că suferi de dorul de ducă, când Google map e coborât în bară și din când în când îl mai deschizi să revezi așezarea perfectă a stațiunii în care vei petrece o săptămână de relaxare, în sudul Mării Mediterane.
Nu îți vine să crezi că vei petrece câteva zile la Mediterană, într-un resort de lux, departe de agitația și nebunia zilelor de muncă și de rutina care în ultimele săptămâni a ucis și dram de creativitate.

Încerci să te organizezi cât mai bine, dar mereu ai senzația că ai omis ceva, că vor fi lucruri pe care le uiți acasă și nu ai reușit să cuprinzi totul.

Atât pe telefon, cât și în orice moment, pe orice device pe care ai acces la internet, vei studia în permanență vremea, ca să fii în temă mereu cu posibilitățile tale de-a savura plaja cu nisipul fin, sau piscinele imense cu șezlongurile lor care te îmbie la bronzare și relaxare.
Începi să studiezi locul, oamenii, țara, tradițiile, regulile unei societăți musulmane, o cu totul altă cultură în care vei întâlni oameni serviabili, pe care va trebui să-i respecți conform obiceiurilor lor.
Studiezi istoricul locurilor, atracțiile turistice pe care le poți vizita și te vezi pe malul mării pe plajă, savurând un coctail colorat, lăsând în urmă munca ta și plictiseala care te năpădise în ultima vreme.
Încerci să te bronzezi, măcar la nivel de începător, să recuperezi ce natura nu a vrut să-ți ofere, în ultimele zile ploioase și mohorâte ale unei primăveri inexistente, care va debuta direct în vară.
Nu vrei să te arzi, în zilele cu soare ce vor urma, în timp ce soarele primaveratic pe un țărm al Mediteranei îți va mângâia tot corpul, amorțit și va încerca să-i pompeze doza de vitamina D, de care are nevoie.
Deja te visezi în localitatea Side, cea care îți va oferi un sejur relaxant, la aproximativ 60 de mile depărtare de Antalya, cel mai frumos oraș al Rivierei turcești, fiind un oraș port, foarte important încă din antichitate.

Studiezi tot ce găsești în analele de călătorie și pe site-urile agențiilor de turism și afli că Side este un loc cu străzi pitorești, înguste și grădini minunate, cu plaje lungi cu nisipul alb și fin, care te invită la relaxare și înnot.

Ți se promit excursii de o zi la Antalya, dar și local poți vedea monumente impunătoare din antichitate, cum ar fi baia romană și coloanele Templului lui Apollo, creând o combinație ideală de vacanță în care să te poți odihni, dar și vizita comorile istoriei.
Gastronomia turcească este un alt domeniu care merită aprofundat și savurat, deja mă apucă mustrările de conștiință, gândindu-mă la stilul meu de viață sănătos, pe care l-am implementat cu atâta grijă, cu programul meu de sport și cu dieta echilibrată.

Sunt convinsă că nu voi rezista acelor bunătățuri și specialități turcești pe care le prezintă site-urile de călătorii și pe care abia aștept să le gust. Nu poți să faci cură de slăbire, când locurile acestea îți oferă atâtea comori culinare.

Voi încerca să mă păstrez în limitele bunului simț, dar voi gusta tot ce mi se va oferi nou și interesant.
Mi-e dor de plajă, de malul mării, de briza cu aerul ei sărat, de valuri și de apa aceea care îți dă senzația că ești liber și neconstrans de nimic.
Nu sunt omul care să prefere muntele, nu am fost niciodată, mereu marea m-a chemat la ea cu atracția unui magnet irezistibil. Nimic nu poate fi comparat cu sentimental acela înălțător pe care marea, cu nisipul ei auriu, valurile spumate și apa de un turcoaz amețitor ți-l oferă și încă nu am vorbit de soare, de băile solare și lumina aceea care îți inundă sufletul.

Nu am avut parte de multe călătorii în viața mea, dar acelea pe care le-am făcut, au fost speciale, am avut ocazia să învăț și să studiez, am putut petrece clipe de neuitat, în locuri marcate de istorie, de datini și culturi necunoscute.

Vom petrece împreună cu Denis o săptămână plăcută, cu poveștile noastre și lungile discuții despre viață și drumul anevoios de-a răzbi și reuși, brainstorming-ul nostru consacrat, care de data aceasta va avea loc pe țărmul însorit al Mediteranei.
Când te apucă dorul de ducă, nu există niciun alt leac, decât să pleci în vacanță! Căci călătorului îi stă bine cu drumul și nu te vei liniști, doar atunci când vei explora tărâmuri noi, locuri în care numai cu gândul ai avut curajul să zbori, ținuturi de poveste, pătrunse de suflul istoriei.


%d blogeri au apreciat: