SOCIETATEA ROMÂNEASCĂ, VS. FEMEIA LA 50+

SOCIETATEA ROMÂNEASCĂ, VS. FEMEIA LA 50+

Vorbind pe Tik-Tok despre relațiile dintre bărbați și femei, despre drumul greu și împânzit cu obstacole, pe care trebuie să-l parcurgă o femeie trecută de 40-50 de ani, care dorește să-și refacă viața, cineva mi-a comentat : ‘’păi, ce vor astea ? Până la 40-50 de ani și-au trăit traiul, și-au mâncat mălaiul, ce mai vor ? Ce să-și mai refacă viața ? ‘’
Persoana cu pricina nu a continuat, dar parcă ar fi vrut să spună că femeile de 50+, să-și vadă de nepoți și de bătrânețe și să aștepte să moară. Sună nemilos de dur, dar o întreagă societate românească, arhaică și misogină gândește așa.
Suntem martorii unui fenomen, care sincer mă întristează profund, practic după 50, o femeie devine invizibilă pentru bărbați în general, pentru mass media, televiziune, reviste și se promovează doar tinerelele cu trup perfect, siliconate și tunate, de parcă toate româncele s-ar reduce la imaginea gomflabilei fără creier, care împânzește toate tabloidele.

Ni s-au inaculat niște imagini și mentalități greșite, prin care asistăm la desființarea cu totul a unei generații de femei, care în realitate este extrem de prezentă în societatea românească.

Este o generație de femei, activă în toate domeniile : doctorițe, profesoare, avocate, muncitoare în diferite domenii de activitate, mame și bunici, pe munca cărora funcționează instituții și firme și pe grija cărora există familii, ca nuclee ale societății.
Și totuși, noi reducem populația feminină a acestei țări la modelele vulgare, lipsite de conținut ale modelelor tunate, fără originalitate, modestie și caracter, calități, pe cale de dispariție.

În paralel cu societatea românească, greșită în atâtea manifestări ale ei ( și asta nu e una particulară, doar se aliniază pe lângă celelalte ), societățile occidentale pun în lumină o femeie care pur și simplu renaște la frumoasa vârstă de 50+, practic, ea înflorește.

Este vorba despre o perioadă în care, copiii sunt mari deja, majoritatea acestor femei, încă nu au nepoți și se pot bucură pentru prima dată în viața lor de o libertate deplină.
În sfârșit este timp pentru hobby-urile de care nu se puteau ocupa, pentru că, copiii erau prea mici, sau mergeau la școală și trebuiau făcute temele cu ei și în general toată activitatea lor legată de familie, le umplea tot universul.
Acum, în sfârșit au timp de mișcare, de sport, pot călători în voie, în locurile în care visau să ajungă, pot citi cărțile pe care nu au avut timp să le răsfoiască, se pot îngriji de fața lor, de corpul lor, pot implementa un stil de viață sănătos, urmărind cu atenție ce mănâncă și cum mănâncă. Nu putem anula o generație cu totul, numai pentru că bărbații din România își doresc doar femei tinere !

Nu putem să facem acest lucru, în condițiile în care, foarte mulți bărbați de 50 de ani, mai ales cei cu bani, dar nu numai, își părăsesc nevestele din generația lor și implicit familiile și se recăsătoresc cu femei de 30 chiar 20 de ani, doar pentru a da bine față de ceilalți bărbați și pentru că acesta este trendul nou, în România.

Astfel, femeia trecută de 50, se trezește după 20-30 de ani de căsnicie, părăsită, pentru că nu mai are fundul suficient de crocant, pentru că nu și-a pus silicoane și pentru că nu seamănă cu vedetele promovate de televiziuni și mass media.
Dar cu toate acestea, femeia din România , trecută de 40-50 de ani, se încăpățânează să existe, trăiește și chiar își vede de viață cu fruntea sus, cu modestie, eleganță, înțelepciune și inteligență și chiar este capabilă să se bucure de această perioadă înfloritoare din viața ei.
Privesc în jur și constat că foarte multe consoarte de-ale mele, arată impecabil, se îngrijesc și fac sport, unele dintre ele sfidează imaginea a multe femei de 20-30 de ani și chiar nu le mai pasă, dacă sunt pe placul bărbaților sau nu, pentru că mai mult decât orice, își prețuiesc libertatea.
În timp ce ele au dispărut cu desăvârșire de pe ecranele televizoarelor, le veți revedea în sălile de concert, în cele ale teatrelor, la filarmonică, la un spectacol de balet, sau la vernisajul unei expoziții, contemplând arta și savurând plăcerea pe care contemplarea creației artistice ne-o oferă.
O veți vedea în sălile de sport, îngrijindu-și corpul, pe care lipsa hormonilor feminini încearcă să-l schimbe, atât practicând sporturi individuale, cât și în grup, socializând cu bucurie și interes. Le veți vedea în parcuri, în drumeții la munte, în vacanțe în cele mai frumoase locuri ale lumii, sau la o lansare de carte, sau răsfoind cărți valoroase printre rafturile bibliotecilor.
Rolul pe care societatea românească le-o atribuie femeilor trecute de 40-50 de ani, pe care în mod generic le denumesc ‘’babă’’, ‘’mamaie’’, ‘’băbăciune’’, trimițând-o la cratiță, în bucătărie, închisă în casă, veșnic grijind de famile, legată la cap cu baticul negru și îmbrăcată neglijent în culori închise și haine largi, că asta cere cutuma învechită, că doar după 50, femeia românească este practic invizibilă și pentru ce i-ar mai trebui să fie sexy. Și sunt foarte multe femei de 50, care sunt chiar sexy.

Dacă relațiile cotidiene românești presupun diferențe de vârstă de 20-25 de ani între parteneri și bărbații de cincizeci care reprezintă generația potrivită femeii, își caută exclusiv doar femei tinere și foarte tinere, nici femeia de 50 de ani nu se va lăsa mai prejos, petrecându-și timpul liber cu bărbați mai tineri. Relațiile normale nu mai există.

S-ar cădea ca diferențele de vârstă să fie maxim 5-7 ani între cei doi parteneri, dar mie și 7 ani mi se par mulți. Adică, admit ca bărbatul să fie mai în vârstă ca femeia cu maxim 5 ani, ca să existe o relație sănătoasă, bazată pe înțelegere, unde partenerii au subiecte de discuție comune, unde există o lungime de undă comună între cele două părți.
Dar din păcate acești bărbați, trecuți de 50, vor femei mult mai tinere, adică de 20-30 de ani și își întemeiază noi familii, iar femeile cu pricina vor copii și astfel se trezesc la 50+ cu bebeluși în casă și zbierete și țipete de copii mici, în condițiile în care ei își doresc liniște și practicarea hobby-urilor care le fac plăcere. Dar eu întotdeauna spun că, kharma este ciclică și nimic nu rămâne nerăsplătit !

Dacă lumea ar fi formată doar din bărbații nostri și din tinerele tunate, am trăi într-un mediu sterp lipsit de femeile cu stil, cele care au gust și rafinament, știu ce înseamnă feminitatea și eleganța, dar în special ce le caracterizează pe doamnele din generația de 50+, este faptul, că ele știu ce înseamnă să fii femeie, soție, mamă și bunică.

Aceste doamne știu să se bucure de beneficiile unmorului de calitate, să aprecieze diferitele domenii ale artei și mai poți discuta cu ele și despre subiecte de cultură generală. Mesajul meu, cea care fac parte din această generație, este că dragilor, noi suntem în viață, trăim și strălucim și așa la 50+, ba mai mult ne bucurăm de frumusețea acestei perioade din viața noastră.
Recunosc că fenomenul îmbătrânirii nu este ceva frumos, că aduce cu sine o serie de transformări care nu ne sunt benefice, dar suntem obligate față de noi înșine să ne îngrijim și să trecem peste momentele mai dificile cu mult umor și înțelepciune.

Nimeni nu vrea să îmbătrânească, dar fiecare dintre noi, chiar și domnișoarele adulate și admirate astăzi, se îndreaptă inevitabil spre îmbătrânire.

Trecerea timpului este fenomenul ireversibil, pe care trebuie să-l acceptăm cu demnitate și înțelepciune.
În rest, să fim sănătoase și să dăm calitate momentelor pe care viața ni le rezervă. !


%d blogeri au apreciat: