03 aug. CUM SĂ TE REINVENTEZI LA 50+?
Sunt foarte multe schimbări în viața noastră, care ne fac să înțelegem că fiecare perioadă are caracteristicile ei. Decenii întregi de viață, pur și simplu nu ai realizat trecerea timpului, pentru că ai fost absorbită de îndeletnicirile importante : îngrijirea copiilor, supravegherea lor la școală, verificarea temelor, apoi încet-încet au crescut și viața s-a continuat cu alte activități.
Trecerea de la un prefix la altul, de la 40 la 50, deja este un moment de introspecție interioară și realizezi că zi de zi, totul se petrece după același scenariu. Ai ajuns într-un punct în care, îți dai seama că faci majoritatea lucrurilor din rutină.
Simți că trebuie să faci ceva, să evadezi din rutina zilelor cenușii, este momentul să-ți iei soarta în mâini. Simți că încă ești creativ, că încă poți intreprinde lucruri noi și îți poți îmbogăți viața cu experiențe interesante și momente speciale.
Pentru a te păstra tânăr, pentru a fi activ și a păstra starea aceasta cât mai mult timp posibil, trebuie să lupți cu bătrânețea care ar vrea să se strecoare în toate domeniile tale de activitate, încercând să se lase ca un norișor opac, peste mintea ta, peste articulațiile tale, peste ființa ta.
Nu trebuie să permiți acest lucru : caută provocări noi, care te mențin tânăr și activ. Reinventarea la 50 + poate fi un proces interesant și transformator. Iată câțiva pași care te ajută să navighezi în această călătorie:
1. Fă o introspecție asupra intereselor și pasiunilor tale. Identifică-ți hobby-urile, toate acele activități și lucruri care te fac fericit și îți aduc bucurie în viață.
Poate ți-ai dorit să înveți să dansezi : salsa, tango, vals, sunt pașii de dans pe care ai vrea să-i stăpânești, dar până acum nu ai avut ocazia să te înscrii la un curs de dans, iată a sosit momentul !
Poate vrei să înveți o limbă străină, sau să știi să lucrezi într-un program, să înveți abilități noi.
2. Stabilește-ți obiective : după ce ți-ai identificat interesele, stabilește-ți obiective clare și realizabile, care să se alinieze pasiunilor tale. Aceste obiective pot varia de la dezvoltarea personală, schimbarea carierei, sau învățarea de noi abilități.
Sau poate, vrei să slăbești 10 kilograme, într-un an de zile. Îți fixezi un obiectiv : “ în șase luni de zile, vreu să scap de 5 kilograme ”.
3. Învață, învață, învață – iată un slogan vechi, de pe vremea comuniștilor, spus de Lenin : ‘’ Învățați, învățați, învățați ! ‘’, care poate să fie de mare actualitate și astăzi. Vârsta nu ar trebui să fie niciodată o barieră pentru învățare.
Înscrie-te la cursuri, alătura-te atelierelor, participă la conferințe sau caută mentorat pentru a dobândi noi abilități și a rămâne actualizat în domeniul ales.
4. Alătură-te grupurilor de pe rețelele de socializare, caută persoane care au interese similare cu zona ta de interes. Înconjoara-te de oameni care te susțin, care împărtășesc obiective similare cu ale tale, care pot oferi îndrumări, perspective noi și oportunități potențiale.
Pe lângă faptul că ai ocazia să înveți foarte multe, de la aceste persoane, ai posibilitatea să-ți formezi un anturaj, noi prieteni care sunt interesați de același subiect.
5. Ia în considerare schimbările de carieră: Poate că tocmai o schimbare în carieră ar fi acel punct care ți-ar da un nou elan în viață. Dacă ești interesat să treci la o carieră nouă, cercetează pașii necesari pentru a face această tranziție, cum ar fi dobândirea de calificări sau certificări suplimentare. Utilizați-vă abilitățile și experiența existente pentru a vă evidenția valoarea în noul domeniu.
6. Îmbrățisează tehnologia: ca să poți să rămâi antrenat intelectual, trebuie să înveți, să rămâi conectat la realitatea și pulsul lucrurilor care se întâmplă în jurul tău, trebuie să fii la curent cu tendințele și instrumentele tehnologice relevante pentru obiectivele tale.
Tehnologia te poate ajuta să accesați noi oportunități, să înveti noi abilități. Dacă ești mereu conectat cu progresul, ai și un sentiment de învingere a trecerii timpului.
7. Cel mai important aspect al reinventării de sine este bunăstarea ta fizică și mentală: prioritizează-ți sănătatea prin menținerea unui stil de viață echilibrat care include exerciții fizice, o dietă sănătoasă și rutine de îngrijire de sine. Având grijă de tine fizic și mental vei fi deschis să îmbrățișezi cu încredere noi provocări.
Acest aspect, este de departe, cel mai important. Mentinându-ți sănătatea, starea de bine și modul de gândire corect, vei putea să trăiești o viață de calitate la orice vârstă.
8. Dă dovadă de flexibilitate și adaptabilitate: fi deschis la experiențe noi și dispus să te adaptezi la schimbări. Reinventarea necesită ieșirea din zona ta de confort și încercarea de lucruri noi.
Ai învățat demult, că singurele lucruri care au adus progres și evoluție în viața ta, s-au produs în afara zonei de confort. Așa că, nu te teme să părăsești această zonă, pentru că numai așa se va produce transformarea !
9. Folosește-ți experiența și înțelepciunea ca pe-un avantaj. A avea peste 50 de ani, vine cu o bogată experiență și înțelepciune. Aceste lucruri crează un avantaj considerabil, față de persoanele tinere și uzați cu curaj de acestea, pentru a vă scoate în evidență calitățile.
Înțelepciunea și experiența pe care tu pe pielea ta ai făcut-o, este un atuu, pe care poți să îl folosești față de toți cei care te înconjoară. Posezi un lucru, care te diferențiază și îți crează un avantaj.