26 aug. MATUSINKA BEATA – MĂRTURIA DRUMULUI SPRE AUTOCUNOAȘTERE ȘI DESĂVÂRȘIRE
Fiecare întâlnire a mea, cu Matusinka Beata este o călătorie inspirațională și un adevărat moment de bucurie, ca atunci când ești alături de un om care îți seamănă în gândire și care vibrează pe nivelele tale de energie, categoric pozitive. Ne cunoaștem de ani de zile, din momentul în care aveam atelierul de creație și îi cream rochii de ocazie speciale și fiecare rochie purta o poveste, pe care o păstrăm printre cele mai frumoase amintiri.
Eu nu spun întâmplător, că Beata este o persoană inspirațională pentru mine, deoarece ea a fost cea care m-a sprijinit și ajutat în hotărârea mea de-a face un blog, prin intermediul ei am cunoscut informaticienii care mi-au construit blogul și apoi pe parcursul activității mele de blogger, m-a ajutat cu foarte multe sfaturi pertinente, dar și cu sprijin efectiv.
O tânără cu o siluetă fină, emanând eleganță și finețe prin toți porii ei, în realitate este o personalitate puternică, extrem de activă și creativă, sigură pe ea, lucrând mereu pe un proiect nou, căutând provocarea în domenii și acțiuni noi, activând pe multiple planuri, care vă vor uimi. Fiind jurnalistă, expert în comunicare, dar având și o diplomă de la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai, Beata a avut o carieră activă, care dacă îi urmărești parcursul, înțelegi că niciuna dintre etapele ei, nu a fost întâmplătoare : a făcut Internship la Parlamentul European, Marketing management la Friss Ujsag Satu Mare, este fondatoarea revistei de lifestyle ‘’Matusinka magazin’’, fondatoarea L’ atelier, fondatoarea Mativ, co-fondatoarea Zazou Social Events & More, instructor la BODYART School România, dar în primul rând, este mama unui băiețel superb, Abel.
Dacă vrei să cuprinzi toate domeniile de activitate, de la întemeierea revistei de lifestyle, scrierea cărții ‘’Magia meșteșugurilor’’, organizarea de evenimente, administrarea L’ atelier care este un spațiu pentru evenimente, dar care promovează și ideea de co-working, noțiune care sparge pereții construiți între companii și le permite conlucrarea împreună, apoi Mativ by Matusinka partenerul de conținut creativ vizual, apoi statutul de instructor de Body Art, începi să înțelegi că această doamnă finuță, este creatoarea unui brand : “ Matusinka ”, brand care reprezintă noțiunea de lucru bine făcut și dus cu perseverență până la capăt.
Am încercat să pătrund în lumea ei vastă, să înțeleg rețeta succesului și desfășurarea unei povești de succes, pentru că eu așa o văd și o percep, văzând rezultatele, care vorbesc de la sine. Beata mi-a răspuns cu o modestie uimitoare, care pe mine m-a făcut s-o admir și mai mult, transmițându-mi ideea că nici pe departe nu a ajuns la capătul poveștii și că lucruri noi, provocatoare, sunt mereu în gândurile ei.
Alena : Cum a început colaborarea ta cu cei doi experți în domeniul vinurilor : Katona Csaba și Attila Balazsi, în cadrul Zazou Social Events & More și care sunt evenimentele pe care le pregătiți sătmărenilor, în perioada care urmează?
Beata : Povestea colaborării mele cu Katona Csaba și Balazs Attila, cu alte cuvinte cum am devenit co-founder la Zazou Social Events & More, începe cu primul nostru picnic. Acesta a avut loc la aniversarea unui an de existență al revistei de lifestyle ‘’ Matusinka magazin “.
Ne-am gândit cu colegii mei de la revistă, să sărbătorim, în cadrul unui eveniment ieșit din tiparele consacrate, realizând un forum intelectual, cu discuții despre subiecte interesante precum zero waste, metodele alternative de educație, pe care să le combinăm cu o altă temă interesantă și anume, producerea vinurilor de calitate pe meleagurile noastre, promovând totodată, consumul conștient de vinuri . Am observat că magazinele autohtone sunt pline de vinuri din import, chiar și din Argentina, dar prea puțin sunt reprezentate vinurile locale.
După evenimentele organizate de atelierul de inspirație – revista de lifestyle Matusinka, care au avut loc la Crama de șampanie Carastelec din județul Sălaj și crama Liliac din județul Mureș, anul trecut în 2022 m-au căutat băieții, oferindu-mi o colaborare. A fost un sentiment deosebit de plăcut pentru mine, a fost o recunoaștere a rezultatelor activității mele și o dovadă a succesului pe care l-a obținut picnicul. Am început să lucrăm împreună și după spusele lor, au recunoscut că aveau nevoie de energiile feminine și gândirea mea feminină, pentru a-și desăvârși activitatea. Pentru mine a fost un lucru care mi-a demonstrat rezultatul activităților mele și m-am simțit foarte onorată. Primul eveniment organizat împreună a reprezentat Picnic în the Vineyard, ce a avut loc la Halmeu-Vii, pe 13 august 2022.
Următorul eveniment pe care îl organizăm, va avea loc în data de 16 septembrie 2023, în localitatea Beltiug și se numește ‘’ Cellar Tour ‘’ și reprezintă prezentarea și povestea pivnițelor de vin ale Beltiugului. Sătmărenii interesați se pot înscrie la acest eveniment pe rețelele de socializare.
Alena : Cum vă împărțiți sarcinile între asociați și care este rolul tău în munca de organizare ?
Beata : Fiecare nouă acțiune este o nouă provocare. Lucrezi cu oameni noi și întotdeauna trebuie să organizezi evenimente, care să aibă deschidere spre oameni. Partea mea de muncă este comunicarea. Este destul de greu să despărțim sarcinile. Întotdeauna discutăm totul împreună, ne-am format bine unul pe lângă celălalt, am reușit să ne pliem foarte bine unul după celălalt.
Întotdeauna vine ceva nou. Mie îmi place să fie întotdeauna o provocare fiecare eveniment trebuie să aducă ceva nou. Lumea de azi este în continuă mișcare, trebuie să îți păstrezi stilul pe care îl reprezinți, dar trebuie să aduci mereu ceva nou, ceva interesant, adică trebuie să fie o continuitate, care deservește un standard, dar întotdeauna trebuie să fii cu un pas înainte, față de cotidian și să ai mereu o perspectivă asupra a ce va fi interesul societății în viitor. Ca să realizezi acest lucru, ai nevoie de intuiție.
Alena : Beata, tu ești originară din Arad, cum te-ai acomodat pe meleagurile sătmărene și cât de dificil a fost să îți câștigi locul, în branșa comunicării, în orașul nostru ?
Beata : Profesia mea este un lucru minunat, dar în același timp și foarte greu, trebuie să spargi ziduri și la propriu și la figurat. Sunt foarte multe energii negative, care te trag înapoi, dar eu sunt genul de om care nu se lasă. Până astăzi îmi este greu să lupt cu lipsa acceptării, dacă cineva este altfel decât marea majoritate, trebuie să lupte pentru poziția sa în societate, poziție pe care o merită. După un timp te antrenezi.
Când eram mai tânără, criticile mă afectau mai mult și mă trăgeau înapoi de la creativitate, dar mai târziu am învățat să eliberez aceste energii negative. Cu cât am înaintat în vârstă, nu mai bag în seamă criticile și în același timp, se și adună în jurul meu oameni, care mă ajută mult în munca mea. În momentul în care am reușit să mă eliberez de critici și neacceptare, atunci au început să apară oamenii, care în ziua de azi, sunt cei cu care colaborez. Dacă te lași influențat de critici, creezi un blocaj și nu le permiți oamenilor valoroși să ajungă la tine. Acum nu mai am niciun fel de resentimente.
Alena: Eu cred că tu ți-ai câștigat poziția în mediul sătmărean, și de acum oamenii te urmăresc și sunt atenți la activitatea ta, așteptând ce vei aduce nou, care va fi următorul eveniment organizat.
Alena: De curând ai trăit o aventură specială, care a necesitat enorm de mult curaj. Povestește-ne despre călătoria care te-a dus în junglă.
Beata: În timpul pandemiei am început să mă joc cu o idee. Munca cu un mentor, coaching-ul de igienă mentală, m-au dus la concluzia, că există unele blocaje în viața mea, pe care trebuie să le dizolv. Faptul că am cerut ajutor de specialitate nu înseamnă că mă simțeam rău, eu comunicam și cu prietenii și cu familia, dar în acel moment am simțit că am nevoie de acest sprijin. Călătoriile au fost pentru mine, intodeauna foarte importante și am legat aceste lucruri. Acolo în junglă, impulsurile au fost mult mai puternice decât în viața de zi cu zi și au fost o cale dreaptă spre autocunoaștere.
Alena : Aceasta este profesiunea ta de credință, scrisă în jurnalul călătoriei tale în Panama și Costa Rica :
‘’Atunci când iluziile copilăriei sunt urmate de hotărâri libere, încărcate de responsabilitate. Atunci când părerea altora nu te mai influențează în ceea ce crezi cu adevărat, și pentru ce ai muncit din greu în drumul tău, cu speranța că îți asumi răspunderea pentru propria persoană, pentru viața ta și da, pentru cei care sunt importanți pentru tine, deoarece a fii bine, singur cu tine, nu înseamnă deloc că viața ar trebui s-o trăiești în singurătate. Din contra, eu cred că de aici pornește viața lipsită de așteptări și proiecții, împreună cu toți aceia care dintr-un anumit motiv, sunt importanți pentru tine. Tarde sed tute, înseamnă, încet și sigur, doar așa merită să sosești în propria ta poveste, tot mai aproape de desăvârșire.’’ PURA VIDA Dzsungelnapló Panamából és Costa Ricából – Matusinka.ro
Beata: Drumul a durat 16 zile și am vizitat două țări : Panama și Costa Rica. Am pornit din Satu Mare, următoarea destinație Budapesta, apoi Amsterdam și America Centrală. Primul drum cu avionul a durat 26 de ore, apoi urma să cunosc pe rând jungla urbană în Panama, apoi cea reală în Costa Rica, unde urma să petrec timp în junglă, singură, femeie fiind. Jungla a fost cea mai mare provocare, acolo am fost cu totul singură. Recunosc că mi-a fost frică, nu a fost zona mea de confort, da, mi-a fost frică femeie singură în mijlocul junglei. Natura te acceptă dacă nu o provoci, deși ești singură acolo, nu ești singuratică. Chiar dacă tu te ocupi tot timpul de tine, senzațiile acolo sunt foarte puternice : mirosurile, sunetele. Totul îți stă la dispoziție să fii fericită. Acolo vezi lucrurile cu adevărat importante, trăiești o situație intensă, trebuie să fii mereu în gardă.
Alena: Te-a pregătit cineva care pot fi pericolele de care te poți lovi ?
Beata: Nu m-a pregătit nimeni. Întreaga excursie a fost organizată de mine, îmi pregăteam dinainte locurile pe care voiam să le vizitez. Între diferitele puncte mă deplasam cu avionul, am avut în total 7 drumuri cu avionul. Abia după ce am plecat din junglă, am aflat de șerpii și broaștele veninoase care puteau să-mi cauzeze probleme serioase. Am petrecut în total o săptămână în junglă: o porțiune a fost pe lângă ocean și cealaltă în munți.
Am remarcat frumusețea paralelismul dintre jungla naturală și cea urbană. Dualitatea m-a impresionat. Oamenii mi-au creat o impresie pozitivă, deși erau ursuzi, afișând o aură negativă. Ei se simt mai bine în natură, 25 % din suprafața Costa Rica este parc național. Este o lume interesantă, departe de noi și de cultura noastră. Este minunat modul în care acești oameni se raportează la natură și noi am avea ce învață de la ei. Modul în care acești oameni ocrotesc natura, faptul că împăduresc zonele defrișate, ar putea fi un model și pentru România.
Au mare grijă de faună și speciile existente. Odată cu dezvoltarea, și natura are de suferit, în Costa Rica în schimb, omul ocrotește și respectă natura, din acest punct de vedere, avem numai de învățat de la ei. Eu am învățat acolo un lucru și aici aș dori s-o citez pe psiholoaga Kadar Annamaria : ‘’ Leneșul este pentru acest popor, simbolul sosirii tale în propria ta poveste.’’ Când am ajuns acasă mi-am tatuat pe antebraț imaginea leneșului, simbolul care reprezintă sosirea mea în propria mea poveste : am ajuns acasă.
Acest lucru înseamnă că nu mă mai pierd în lucrurile care nu sunt despre mine, accept situațiile în care îmi este frică, nu este nicio problemă, a trebuit să accept și cine sunt și ce gândesc, doar așa pot rămâne autentică.
Alena: Care sunt planurile tale de viitor în ce privește călătoriile ?
Beata: În societatea în care trăim, totul se vrea foarte repede. Mie în schimb, îmi place să planific să visez, să organizez, am câteva idei, tot o locație interesantă foarte aproape de natură, un loc unde nu am mai fost, dar un continent pe care am fost. Am făcut un inventar al țărilor în care am fost, sunt 52 de țări. Dar încă sunt multe locuri interesante. Călătoria din Mexic și Cuba am făcut-o cu familia. Este interesant să compari cele două situații când mergi cu familia și prietenii și cu totul altceva este, când mergi singură. Continentul meu preferat este Africa.
Părți mari ale continentului sunt sălbatice, pe mine asta mă atrage, locuri în care nu a pătruns turismul în masă. Din păcate acolo unde a intrat turismul în masă, dispar locurile autentice. Eu caut locurile în care, natura s-a păstrat autentică. Într-o excursie organizată de o agenție, eu nu văd nimic din părțile cu adevărat interesante.
Alena: De unde vine inspirația pentru proiectele noi ?
Beata: Ideile vin din interior, ascult muzică și citesc și vin gânduri. Nu poți să știi ce vine din interior și ce din exterior, o sursă de inspirație importantă pentru mine, sunt călătoriile. Sunt în timpul zborului, în avion și îmi vin idei și le notez.
Alena: Care sunt adevăratele valori în concepția ta ?
Beata: O cunoștiință de-a mea, venind în vizită la mine acasă, mi-a spus : ‘’ Ce bine reușești tu, să imibini vechiul, tradiționalul cu noul și modernul. Reușești să combini vechi cu nou, stabilind o armonie perfectă.” Ceea ce este vechi, nu e neapărat rău, și ceea ce este nou, nu întotdeauna este neaparat bun. Consider că însăși inovația este un lucru foarte important. Eu în asta cred, în lucrurile moderne în care aducem ceva autentic. Cred în faptul, că sunt importante rădăcinile, și oamenii care au rădăcini.
Alena: Care este rețeta succesul tău ? pentru că asistăm aici la o poveste adevărată de succes.
Beata: Mulțumesc pentru recunoaștere, eu încă nu pot să mă pun pe relax, mai am multe sarcini de îndeplinit, acum văd totuși că vin rezultatele spre mine. În societatea de azi, succesul este destul de greșit interpretat : câștigi bani mulți, sau ai putere asupra altora ? Pășește autentic pe drumul tău, spre țelul pe care îl urmărești și rămâi în armonie cu tine și cu persoana pe care o reprezinți.
Da, cred că succesul este să fii mulțumit cu ceea ce ai realizat, că ai rămas fidel propriei tale persoane. Există un punct în care trebuie să fii mulțumit momentan cu ce ai realizat și să te bucuri că activitățile tale, sunt în conexiune și că cercul se închide. Acesta este rezultatul muncii a 4-5 ani, când va veni momentul să încep ceva nou, o voi face, deocamdată este timpul de-a contempla. Realizarea spațiului pentru evenimente ‘’ L-atelier ’’ a durat 3 ani, în care am fost acolo în permanență, de la spargerea zidurilor, până la ultimele finisări.
Și aici am avut norocul de-a găsi omul potrivit, care a înțeles perfect ce îmi doresc și aceasta este arhitecta Bohonyi Veber Imola cu care am fost în mare armonie, am colaborat foarte bine, a funcționat excepțional energia feminină.
Alena: În ce direcție merge România ? În ce direcție merge lumea în general ?
Beata: Eu cred că fiecare dintre noi suntem responsabili ce lăsăm după noi în lume. Toți suntem responsabili de direcția în care se dezvoltă lumea, nu putem arăta cu degetul spre politică, regime, sisteme. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință individual, să nu lăsăm să ne distragă lumea online, lumea virtuală, de lucrurile cu adevărat importante. Să ne asumăm răspunderea de pașii noștri ecologici în lume, să fim atenți de unde ne procurăm hrana, să fim atenți la noi în primul rând și să fim atenți la semenii noștri.
Din păcate a dispărut empatia din oameni. O altă problemă este, că oamenii nu trăiesc în prezent, se concentrează doar asupra proiectelor viitoare. Trebuie să învățăm să trăim în prezent. În sistemul comunist, totul trebuia făcut pentru comunitate. Acum totul se face doar pentru interes personal și individual. Eu sunt adepta armoniei și echilibrului, în toate, chiar și în alimentație.
Pe mine mă ajută sportul, Body Art, să îmi păstrez echilibrul și să fiu în armonie cu propria persoană. Astăzi am avut o zi stresantă, după amiaza am ținut o oră de Body Art pentru gravide, la Centrul Scheffler. Acest antrenament m-a liniștit și m-a echilibrat. Sportul te învață trăirea zilelor de calitate, găsirea drumului înapoi în dispoziția demnă personalității tale. La Primagym înlocuiesc o antrenoare, dar țin și ore libere pe malul Somesului : Body Art back to nature.
Este un grup închis pe Facebook, ne adunăm în natură și ținem legătura cu natura, cu cerul, iarba, soarele. Din păcate, omul modern a pierdut legătura cu natura, cu cursul normal : dimineața, ziua seara, ploaia . Trebuie să le acceptăm pe toate, ele reprezintă natura. În lumea modernă, avem tendința să complicăm inutil lucrurile, trebuie să ne întoarcem la acuratețea gândirii țăranului simplu.
Alena : Rolul cel mai important în viața ta este cel de mămică, nu degeaba am lăsat această întrebare ultima. O femeie atât de creativă și activă ca tine, cum reușește să se împartă între familie și carieră ?
Beata: Îmi impun să am foarte mare grijă de mine și în special de familia mea. Reușesc să dorm 8 ore, am grijă să am timp și pentru familie, să fim mult timp împreună cu băiețelul meu, cu familia în general. Acestea sunt clipe pe care nu le vom aduce niciodată înapoi. Eu nu mai vreau să fur timp prețios, din cel alocat familiei mele, pentru lucruri fără sens, astfel mi-am tatuat simbolul ‘’ leneșul ’’ pe braț – Pura Vita.
Scenariile, conflictele, luptele de putere care îți fură energia și nu au niciun rost, eu le-am lăsat în urmă. Și în munca mea, prefer discuțiile curate, eliminând toate lucrurile în plus, care nu duc nicăieri.
În cadrul revistei colaborez cu oameni din toată Transilvania, astfel mi-am construit echipa care duce revista înainte. Eu cu greu mă despart de oameni, dar dacă ceva devine lipsit de rost, trebuie să îl lăsăm să plece. Am grijă de armonia în familie, de echilibru.
Timpul petrecut cu băiețelul meu, este cu adevărat magic. Lui îi plac foarte mult poveștile, câteodată îi născocesc eu povești, alteori îmi spune el mie. El este foarte deschis. Am uneori mustrări de conștiință că nu stăm suficient timp împreună. Dar sunt momente când îmi pun munca deoparte și suntem împreună, eu am mare grijă să petrec timp cu copilașul meu. Așa am acceptat să am un ajutor în gospodărie, lucru care m-a eliberat și pot petrece timp prețios cu băiețelul meu.
Trebuie să găsești armonie și echilibru în toate, primii doi ani au fost numai pentru el. În călătoriile noastre când am plecat împreună, cu soțul și băiețelul meu, eu scriam în momentele în care ei dormeau. Mă trezeam mai devreme, sau seara când adormeau.
Soțul meu mă sprijină în tot ceea ce fac. Este un sprijin reciproc. Altfel, nimic din aceste lucruri minunate, nu ar putea funcționa.
Am admirat încăperile frumos finisate de la L’atelier, aflat în inima orașului, cu vedere spre Parcul din fața Hotelului Dacia. Fusese o ploaie rapidă de vară și aerul devenise cu totul respirabil. Beata m-a condus până jos la ușa grea de lemn, cu fier forjat, a clădirii care emană istorie și ascunde o lume cu totul specială, cea a femeii care își crează visele, le pictează și le sculptează transformându-le în realitate.