13 sept. “ CARPE DIEM ” – TRĂIEȘTE CLIPA ! “
Carpe diem este o frază dintr-un poem latin al lui Horațiu și înseamnă „ prinde ziua”.” Este adesea folosit ca și slogan motivațional, pentru a profita la maxim de momentul prezent și pentru a nu te îngrijora prea mult de viitor.
Este o încurajare, să trăiesti în prezent, să profiți la maxim de oportunități și să te bucuri de viață la maxim. Conceptul se regăsește în diferite opere de artă, literatură și filozofie de-a lungul istoriei.
Dacă trecutul nu mai poate fi schimbat, nu are rost să te întristezi din cauza lui, dar la fel nici pentru viitor nu merită să-ți faci griji, trăiește în prezent și bucură-te de viață, savurează fiecare clipă.
În viața noastră de zi cu zi, voi încerca să enumăr câteva metode de-a implementa conceptul ‘’Carpe diem’’ în așa fel încât să trăim o viață de calitate :
1. Prioritizează-ți timpul : Analizează-ți programul zilnic și identifică sarcinile sau activitățile care nu se aliniază obiectivelor sau valorilor tale. Elimină din viața ta acei oameni și acele activități care îți fură energia, lăsând loc unor experiențe mai semnificative și mai pline de satisfacție.
Nu lăsa loc acelor lucruri care îți fură energia, concentrează-te numai asupra acelora care au rost și îți îmbogățesc viața.
2. Stabilește-ți obiective: identifică ce dorești să obții pe termen scurt și pe termen lung. Defalchează-le în pași mai mici, acționabili și stabilește-ți termene. Lucrând în mod constant la obiectivele tale, te asiguri că profiți la maxim de timp.
3. Îmbrățisează momentul prezent : fii ancorat pe deplin în prezent, mai degrabă decât să trăiesti în trecut sau să îți faci griji pentru viitor. Cultivă-ți atenția prin tehnici precum meditația, respirația profundă sau pur și simplu concentrează-te pe experiențele senzoriale din jurul tău.
4. Asumă-ți riscuri calculate: ” Carpe diem ” implică adesea îmbrățișarea de noi oportunități și ieșirea din zona ta de confort. Ai putea încerca o activitate nouă, urmări un proiect de pasiune sau asumă-ți un risc financiar sau de carieră calculat.
Evaluează beneficiile și dezavantajele potențiale, iar dacă avantajele depășesc dezavantajele, ai curajul să încerci ! Știi foarte bine că nimic nu se întâmplă, atâta timp cât rămâi în zona ta de confort. Fericirea sosește odată ce ți-ai depășit această zonă și faci ceva să reușești să-ți realizezi visele.
5. Caută experiențe noi: expune-te regulat la experiențe noi, fie că explorezi un loc nou, fie că încerci gusturi noi în gastronomie, înveți să pregătești o mâncare pe care nu ai mai făcut-o, sau înveți o nouă abilitate.
Prin extinderea orizonturilor, deschideți oportunități de creștere personală, descoperire de sine și o viață mai împlinitoare.Tine-ți mintea tot timpul ocupată cu lucruri noi, provocatoare, învață în permanență ceva nou.
Dacă ai un hobby și îți place în mod deosebit să petreci timp, făcând acel lucru, încearcă să faci din asta o obișnuință.
6. Deconectează-te și fii prezent : în era digitală de astăzi, este ușor să fii aspirat în vortexul social media, e-mailuri și notificări. Fă un efort conștient pentru a te deconecta de la tehnologie uneori și fii prezent în viață oamenilor dragi, familie și prieteni, petrecând timp de calitate împreună.
Trăiește clipa cu intensitate maximă, cu oameni a căror prezență, sfaturi și anturaj, îți fac deosebită plăcere. Viața este atât de scurtă, ar fi păcat să te înconjori cu oameni, care nu îți fac bine.
7. Implică-te în auto-reflectare : acordă timp pentru a reflecta asupra valorilor, pasiunilor și scopului tău în viață. Înțelegerea a ceea ce contează cu adevărat îți permite să iei decizii în cunoștință de cauză și să te concentrezi pe activități care se aliniază sentimentului tău de împlinire și fericire.
Armonia și echilibrul vieții tale depind foarte mult de cât de bine te cunoști, tu pe tine însuți, apoi, cât te iubești tu pe tine însuți. Fericirea vine din auto-apreciere și iubire pentru propria persoană.
8. Înconjoară-te de influențe pozitive: Înconjurându-te de oameni care te inspiră și te sprijină, îți poți spori capacitatea de a trăi la maxim fiecare clipă a zilei.
Caută relații și prietenii care încurajează creșterea ta personală, te provoacă să ieși din zona ta de confort și să-ți împărtășești mentalitatea.
Oamenii care te ridică, care îți oferă un exemplu pozitiv, de la care poți mereu învăța ceva și te sprijină în a deveni cea mai bună versiune a ta, sunt oamenii pe care trebuie să-i păstrezi în jurul tău.
9. Găseste-ți echilibrul : ” Carpe diem ” nu înseamnă să fii în permanență în mișcare sau să îți supraîncarci programul. Este vorba despre găsirea unui echilibru între acapararea oportunităților și acordarea de timp pentru odihnă și relaxare.
Ascultă-ți corpul și mintea : atunci când au nevoie de o pauză asigură-te că îți faci timp pentru îngrijirea de sine.
Este bine să practici un sport, pentru a te menține în formă, pentru a-ți menține greutatea ideală. Dar dacă sportul este prea istovitor, nu îți face bine. Fă mișcare moderată și alege o formă de mișcare care îți face plăcere.
10. Exersează recunoștiința : Cultivă-ți o mentalitate de recunoștiință apreciind micile bucurii și binecuvântări din viața de zi cu zi. Fă-ți timp să recunoști frumusețea și bunătatea din jurul tău, sporind capacitatea de a profita și de a savura fiecare moment.