
19 sept. DUBLUL STANDARD, SAU TRATAREA DIFERITĂ A FEMEILOR ȘI BĂRBAȚILOR, ÎN LEGĂTURĂ CU RELAȚIILE LOR SEXUALE
Subiectul tratat s-ar putea să fie sensibil și faptul că judecarea în mod diferit a femeilor față de bărbați, în legătură cu relațiile lor sexuale avute, prezintă o discordanță despre care merită să vorbim. Noțiunea de dublu standard înseamnă aplicarea aceleiași reguli/ situații în mod diferit de la un om la altul.
În cazul nostru modul de tratare diferit al femeilor și diferit al bărbaților, vis-à-vis de numărul relațiilor sexuale pe care le-au avut. Dacă la prima întâlnire pe care o ai cu un bărbat, el îți pune întrebarea, câte relații sexuale ai avut până în acel moment, iată o întrebare la care nu trebuie să răspunzi defel.
Nimeni nu are dreptul să îți pună asemenea întrebări, nu este problema unui străin, unui bărbat pe care atunci l-ai cunoscut, viața ta personală și intimă. Nu ești datoare nimănui să divulgi acest lucru. Chiar dacă bărbatul respectiv are intenții serioase și va deveni iubitul tău, nici atunci, nu ești datoare să-i divulgi aceste lucruri.

Dacă tu ai încredere în el și consideri că poți să-i spui anumite lucruri, aceasta trebuie să fie alegerea ta. Unii bărbați, în timp, atunci când intervine un conflict între voi, s-ar putea să te șantajeze la un moment dat cu aceste informații, scoțându-ți ochii cu relațiile pe care le-ai avut în trecut, lucruri care nu au nicio tangență cu persoana lui.
Trebuie să fii cu atât mai atentă cu acest subiect, cu cât societatea în care trăim, judecă și etichetează în mod diferit bărbații și femeile, în legătură cu această temă.
Dublul standard la care facem referire este dat de modul în care este construită societatea, ținând cont de normele culturale și perspectivele istorice. Motivele acestui dublu standard sunt complexe și polivalente, dar iată câteva explicații posibile:
1.Rolul femeilor și cel al bărbaților, de-alungul istoriei a fost foarte diferit :
De-a lungul istoriei, din partea femeilor au fost așteptate comportamente sexuale mai conservatoare și reținute, în timp ce bărbaților li s-a oferit adesea mai multă libertate în desfășurarea lor sexuală.
În timp ce femeile se căsătoreau virgine și o viață întreagă aveau relații sexuale cu un singur bărbat, soțul lor, în acest timp bărbații aveau libertate sexuală totală, chiar dacă erau căsătoriți, pentru ei, nu existau limite.
Cel mai bun exemplu din istorie este căsătoria Împăratului Franz Joseph cu frumoasa Sissi, care îi era verișoară și avea 16 ani.
Gurile rele spun că această căsătorie a debutat cu un viol și că Sissi nu a fost cu adevărat fericită lângă Franz Joseph, care o înșela cu nenumărate prostituate.
De aici i se trage și boala care o distruge pe frumoasa împărăteasă și anume Sifilisul. Datorită tratamentului pe care îl ia contra bolii, nitratul de argint, lui Sissi îi cad dinții și la vârsta de treizeci de ani, arată deja ca o bătrână.
Acest dezechilibru tradițional al rolului femeii și a bărbatului, a dus la diferențierea percepției în legătură cu libertatea sexuală la bărbați și la femei.
2. Societatea de tip patriarhal :
Societățile cu structuri patriarhale văd adesea sexualitatea masculină ca un simbol al puterii, virilității și cuceririi. În schimb, sexualitatea feminină a fost suprimată istoric ca mijloc de a controla comportamentul femeilor și de a asigura stabilitatea familială sau a societății.
Femeia trebuie să fie fecioară, să fie virgină când este atribuită bărbatului ei și trebuie să se culce cu un singur bărbat toată viața.
3. Etichetarea femeilor :
Femeile sunt etichetate și judecate pe baza comportamentului lor sexual. Tocmai din această cauză, aceste lucruri trebuie să rămână problemele personale ale femeii, fără să fie divulgate.

Adesea ne confruntăm cu etichetarea femeilor, drept „ ușoare ” sau „ curve ” atunci când se angajează în relații non-monogame, în timp ce bărbații nu sunt supuși aceluiași nivel de judecare și etichetare.
Din contra, latura de cuceritor al bărbatului, este percepută ca o calitate, fără să i se reproșeze acest lucru. Dacă o femeie vrea să se asigure înainte de căsătorie că se potrivește din punct de vedere sexual cu iubitul ei, acest lucru este văzut ca un lucru negativ, din partea societății, fără să se țină cont de faptul că o viață sexuală neîmplinită, între doi oameni care nu se potrivesc din punct de vedere sexual, este un compromis, care va duce mai devreme sau mai târziu la ruperea relației.
4. Stigmatizarea femeilor :
Etichetarea și judecarea femeilor care au relații sexuale non-monogame depășește adesea comportamentul sexual și poate afecta reputația femeii, care va fi arătată cu degetul, izolată la marginea societății și acest lucru va afecta profund stima ei de sine, modul în care aceasta este tratată în societate, perpetuând în continuare standardele inegale.
5. Condiționare socială :
Normele tradiționale de gen, perpetuate și consolidate prin mass-media, educație și dinamica familiei, joacă un rol semnificativ în modelarea credințelor și așteptărilor societății. Aceste norme au condiționat indivizii să vadă promiscuitatea masculină mai pozitiv decât promiscuitatea feminină.
Ce este permis bărbatului, în mod natural, nu i se permite femeii ! Aceste lucruri sunt separate pe fiecare sex în parte: femeia trebuie să fie cuminte, virgină și fidelă până la moarte, bărbatul trebuie să fie cuceritor, vânător, să caute cea mai viabilă femeie pentru perpetuarea speciei și pentru asta i se permite să-și încerce norocul la mai multe femei.

6. Teama de autonomia feminină: libertatea sexuală feminină contestă noțiunile tradiționale de control și putere, ceea ce duce la frică și rezistență din partea celor care încearcă să mențină status quo-ul. Unii pot apăra dublul standard ca mijloc de respectare a normelor și valorilor societății.
7. Biologie evolutivă :
Unele teorii sugerează că, consecințele evolutive contribuie la acest dublu standard. Istoric, bărbații au căutat mai mulți parteneri sexuali pentru a-și crește șansele de a produce urmași, în timp ce femeile s-au concentrat în principal pe selectarea partenerilor de calitate.
Este important de menționat că nu toate societățile sau persoanele respectă acest dublu standard, și există un discurs în evoluție și continuu care contestă astfel de norme pentru a promova egalitatea și autonomia de gen. Oricât am încerca însă, să evoluăm, cutumele înrădăcinate în mentalitatea colectivă sunt foarte greu de schimbat.
Normalitatea constă în faptul că fiecare femeie are dreptul să trăiască o viață sexuală împlinită. Dacă acest lucru este normal și natural în cazul bărbaților, așa trebuie să fie și în cazul femeilor.