MEDIUL ONLINE, UN LABIRINT CONTROVERSAT AL SOCIALIZĂRII

MEDIUL ONLINE, UN LABIRINT CONTROVERSAT AL SOCIALIZĂRII

Apariția Internetului, a deschis o plajă largă pentru interacțiunile inter-umane și implicit a celor de socializare. Dacă la început existau doar acele platforme pe care se puteau trimite mesaje scrise, mai târziu a apărut Facebook și Instagram, unde fiecare își putea exprima ideile, afișa pozele și practic, am devenit cu toții vedete peste noapte : bunica de 80 de ani, îmbrăcată frumos, care își povestește sfaturile online, spunând ce i-ar fi plăcut să știe la 20 de ani, cu mintea de acuma, adolescenții rebeli care cântă și dansează, precum și animăluțele noastre, care ne încântă și de acum îi încântă și pe sutele de mii de spectatori, care le urmăresc.
E o lume colorată, care unește continentele, dar îi desparte pe membri familiei. Am scris despre acest subiect, dar realitatea este, că niciodată nu poți să dezbați destul acest subiect, pentru că el îți oferă în fiecare zi, noi motive de discuție.
Dar pe lângă puterea fenomenală de-a ne distra, de-a ne sustrage de la cenușiul zilelor cotidiene, labirintul acesta online, pe care nu putem să-l cunoaștem, să-l cuprindem și să-l stăpânim are numeroase aspecte negative și aspecte de care trebuie să avem grijă, punându-ne în orice moment în gardă.

Hai să discutăm puțin despre acele aspecte negative, care nu reprezintă un lucru benefic pentru cei care doresc să cunoască potențiali parteneri de viață prin intermediul platformelor online :

1. Lipsa conexiunilor autentice :
O problemă comună pentru rețelele de socializare, este dificultatea de a stabili conexiuni autentice. Oamenii pot întâlni numeroase profiluri cu informații false sau înșelătoare, ceea ce duce la interacțiuni lipsite de autenticitate și profunzime emoțională.
Oricum, tendința generală este de-a ne îndepărta de conexiunile reale și autentice și tindem să ne întâlnim din ce în ce mai puțin live.

Viața noastră se derulează în mediul online, pentru că acesta ne oferă confort, e ca un paravan după care te poți ascunde, având posibilitatea de a-ți crea o imagine falsă, măgulitoare despre propria persoană.

Astfel fiecare dintre noi, rămânem cu o imagine idealizată asupra potențialilor parteneri pe care i-am putea avea și ne temem să dăm ochi cu realitatea în care fiecare vine cu imaginea sa reală, care nu are de-a face cu avatarul său.
2. Denaturarea online :
Rețelele de socializare, oferă o platformă pentru ca oamenii să își arate imaginea online. Acest lucru poate duce la denaturare, deoarece indivizii pot exagera sau fabrica aspecte ale personalității, aspectului sau intereselor lor, ceea ce face dificilă evaluarea caracterului lor adevărat.
Ce apare pe rețelele de socializare, este întotdeauna o imagine ideală, viață ideală, activitățile noastre ideale și multe dintre acțiunile noastre vor urmări interesele postărilor noastre : te duci la sală să-ți faci selfi și dacă ai terminat să te tragi în poze, te duci acasă mulțumit de activitatea sportivă întreprinsă.

3. Prevalența catfishing-ului :

Catfishing se referă la actul de a crea o identitate falsă pentru a înșela pe cineva online. Construirea de relații pe rețelele sociale poate fi o provocare din cauza riscului de a întâlni indivizi care nu sunt cine pretind că sunt, ceea ce poate duce la stres emoțional și dezamăgire.

Toate canalele de știri, au difuzat recent o știre, potrivit căreia, o femeie de 40 de ani din Iași, s-a îndrăgostit de un individ, care s-a dat drept soldat american, aflat în Siria și i-a trimis acestuia 15000 de euro.
Femeia a fost în stare să împrumute 8000 de euro de la bancă, îndatorindu-se pe termen lung, ca să îi ofere bărbatului, pe care nu l-a văzut în viața ei, suma cerută.
Din păcate posibilitatea de asemenea situații, este facilitată de mediul online și unele persoane naive și credule cad în plasă. Infractorii sunt deja organizați, știu cum să manipuleze victimele credule și după ce se văd cu sacii în căruță, le blochează și se fac nevăzuți.
4. Abilități de comunicare inadecvate :
Rețelele de socializare se bazează de obicei pe comunicarea scrisă, care poate să nu transmită cu acuratețe intențiile sau emoțiile unei persoane. Interpretările greșite pot apărea mai ușor fără a beneficia de indicii nonverbale și de tonul vocii, ceea ce duce la neînțelegeri sau conflicte.
5. Probleme de încredere :
Increderea este un aspect fundamental al oricărei relații, iar stabilirea încrederii online poate fi dificilă. Oamenilor le poate fi dificil să aibă încredere în cineva cu care au interacționat doar online, mai ales dacă s-au confruntat cu înșelăciunea și necinstea în trecut.
6. Hărțuire cibernetică :
Rețelele de socializare pot oferi o platformă pentru hărțuire cibernetică. Oamenii care doresc să stabilească relații pot întâlni persoane abuzive sau ofensive, ceea ce duce la experiențe negative și dăunează bunăstării lor emoționale.

Se cunosc nenumărate cazuri în care indivizi dubioși îți fac tot felul de propuneri pentru sex, te agasează în mod agresiv, sau pur și simplu trimit cu nerușinare poze ale organului lor sexual.

Ei au impresia că în mediul online, au voie să facă orice. Mai dăunăzi o bloggeriță se plângea că este hărțuită de anumite persoane dubioase pe E-mail, că i s-a folosit adresa de E-mail și au fost trimise E-mail-uri false clienților ei. În E-mail-urile care i-au fost adresate, existau înjurii, cuvinte atât de urâte încât nu pot fi redate și amenințări.
De foarte multe ori, persoanele aflate în lumina reflectoarelor : content creatori sau bloggerii sunt hărțuiți cu texte denigratoare, sau pur și simplu atacați în mod agresiv în mediul online, din partea unor persoane frustrate, invidioase, sau geloase.

7. Dependență excesivă de interacțiunile virtuale :

Unele persoane pot dezvolta o dependență de rețelele de socializare, ceea ce duce la o capacitate redusă de a forma și menține relații în viața reală. În timp, acest lucru poate împiedica dezvoltarea unor conexiuni autentice și poate duce la izolare.

8. Lipsa conexiunii personale :
Rețelelor de socializare le lipsește adesea atingerea personală și intimitatea întâlnite în interacțiunile față în față. Prezența fizică, experiențele împărtășite și capacitatea de a citi limbajul corpului pot spori profunzimea relațiilor, ceea ce poate fi dificil de realizat doar prin interacțiuni online.
9. Natura consumatoare de timp :
Construirea de relații pe rețelele sociale poate necesita timp și energie semnificative. Angajarea în interacțiuni constante, ținerea pasului cu mesajele și participarea activă în comunitățile online pot fi copleșitoare și pot duce la neglijarea altor aspecte importante ale vieții.

10. Preocupări de confidențialitate și securitate :

Rețelele de socializare ridică preocupări de confidențialitate și securitate pentru persoanele care doresc să stabilească relații. Partajarea online a informațiilor personale poate expune oamenii la furtul de identitate, urmărirea sau alte activități rău intenționate, ceea ce face necesară navigarea cu precauție a acestor riscuri.

Iată că mediul online este o sursă de bucurie și distracție pentru noi, dar în același timp trebuie să fim conștienți și de aspectele negative și mai mult decât atât trebuie să privim toate aspectele cu sporită atenție.
Trebuie să ne informăm copiii de posibilele pericole, trebuie să fim foarte atenți ce postăm și ce informații oferim, precum și să avem grijă de noi, pentru că în mediul online sunt foarte multe persoane neserioase, care și-au făcut un obicei din a se folosi de alții.


%d blogeri au apreciat: