INFLUENȚA SOCIAL MEDIA ASUPRA TRENDURILOR ȘI AL COMPORTAMENTULUI ÎN SOCIETATE

INFLUENȚA SOCIAL MEDIA ASUPRA TRENDURILOR ȘI AL COMPORTAMENTULUI ÎN SOCIETATE

Rețelele de socializare au un impact semnificativ asupra tendințelor și comportamentelor societății. Ne influențează modul în care ne îmbrăcăm, asupra dietelor adoptate într-un stil de viață sănătos, asupra antrenamentelor pe care le facem, asupra modului în care ne comportăm, sau ne decorăm casa. Dar care sunt mijloacele prin care social media ne influențează viața ?
1. Răspândirea rapidă a informațiilor :
Platformele de social media permit partajarea și diseminarea instantanee a informațiilor. Acest lucru a dus la răspândirea rapidă a tendințelor, a modurilor și a ideilor. Oamenii pot împărtăși și promova cu ușurință produse noi, stiluri de modă, credințe sau mișcări sociale, amplificându-și astfel influența.
Modul în care circulă informația prin intermediul rețelelor de socializare este halucinant. Recent s-a aflat despre încetarea din viață a starului american Mattew Perry. Încă presa nu reușise să răspândească vestea, dar pe rețelele de socializare deja circula informația.

2. Crearea camerelor de ecou :

Algoritmii social media personalizează adesea reacțiile utilizatorilor în funcție de interesele și comportamentul lor din trecut. Deși acest lucru poate îmbunătăți experiența utilizatorului, poate crea și camere de ecou, în care persoanele sunt expuse în principal la conținut care se aliniază cu vizualizările lor existente.

Acest lucru poate consolida anumite tendințe și convingeri și poate duce la polarizare în cadrul comunităților. Asta înseamnă că tu primești zilnic sugestii de vizualizare din partea platformelor social media în legătură cu sfera ta de interese și astfel te aliniezi unei comunități care are aceeași sferă de interese ca ale tale.
3. Formarea opiniei publice :
Rețelele de socializare le-au oferit indivizilor o platformă pentru a-și exprima gândurile și opiniile cu privire la diferite probleme. A permis vocilor marginalizate să fie auzite, catalizând mișcările sociale și creând conștientizarea cu privire la nedreptățile societale. De asemenea, a oferit o platformă pentru personalități publice, influenceri și experți pentru a modela opinia publică cu privire la diferite chestiuni.

Astăzi fiecare dintre noi putem deveni vedete, nu este necesar doar să ai un telefon și idei originale și în orice moment poți porni într-o călătorie palpitantă.

4. Influența asupra comportamentului consumatorilor :
Social media a devenit un instrument de marketing major, agenții de publicitate folosind platforme pentru a viza și a convinge consumatorii. Creșterea numărului de influenceri și susținerea lor pentru prezentarea de produse a afectat foarte mult comportamentul consumatorilor.
Oamenii apelează adesea la influenceri pentru recomandări stilistice și de trend, stil de viață și utilizare de produse, ceea ce duce la schimbări în ceea ce este considerat la modă și popular. Influencerii au ajuns să dicteze moda.
5. Schimbarea normelor sociale :
Platformele social media au oferit un spațiu pentru discuții și dezbateri pe probleme sociale. Acest lucru a favorizat conversații mai deschise despre subiecte precum pozitivitatea corpului, sănătatea mintală și incluziunea. Ca urmare, normele societale s-au schimbat, cu o acceptare și recunoaștere tot mai mare a grupurilor anterior marginalizate.

Unii influenceri care au curajul să prezinte și cealaltă parte a medaliei au început să promoveze ideea că frumusețea nu se încadrează doar în anumite standarde impuse de societate, că da, și femeile mai corpolente cu indicele de masă corporală mai ridicat, pot și frumoase și sexy și au dreptul să fie acceptate de societate.

6. Dorința de validare și comparație :
Rețelele de socializare au sporit dorința de validare și au creat o cultură a comparației. Oamenii își prezintă adesea cele mai bune momente și realizări, ceea ce poate duce la sentimente de inadecvare și stimă de sine scăzută la alții. Acest lucru a influențat comportamente precum lupta pentru perfecțiune, căutarea aprobării și compararea cu ceilalți.
TikTok este o platformă de socializare cunoscută pentru videoclipurile sale scurte care au un succes răsunător și au luat cu asalt lumea. Cu baza sa de utilizatori în creștere rapidă, în special în rândul adolescenților, a devenit un factor de influență semnificativ în diferite aspecte ale vieții lor, inclusiv în modă.
Impactul TikTok asupra tendințelor modei pentru adolescenți și alegerilor de stil este incontestabilă, deoarece joacă un rol esențial în modelarea și îmbunătățirea alegerilor lor în materie de modă. În primul rând, TikTok se bucură de provocări și tendințe virale, dintre care multe sunt centrate pe modă.
Utilizatorii participă frecvent la provocări în care prezintă diferite ținute sau transformări de stil, iar această expunere a acestei varietăți de stiluri de modă îi poate inspira pe adolescenți să experimenteze cu propria lor garderobă. Fie că este vorba despre populara provocare „Ținuta zilei” sau „Provocarea transformării” care prezintă o metamorfoză remarcabilă a stilului, aceste tendințe servesc ca un catalizator pentru ca adolescenții, să exploreze diferite opțiuni de modă și să se exprime prin îmbrăcăminte.
În plus, TikTok permite utilizatorilor să descopere și să urmărească influenceri în modă și creatori de conținut care oferă în mod constant inspirație și sfaturi în materie de modă. Aceste persoane își împărtășesc adesea ținutele zilnice, oferă sfaturi și recomandări de stil și chiar colaborează cu mărci de îmbrăcăminte cunoscute.
Urmând acești influenceri, adolescenții obțin acces la o gamă largă de tendințe în modă și au șanse mai mari să le încorporeze în propriul stil. Platforma oferă un nivel de accesibilitate și relatabilitate care ar putea lipsi altor forme de media, cum ar fi reviste de modă sau show-uri. Influencerii TikTok au de obicei o reprezentare mai autentică și mai diversă, făcând inspirația în modă mai accesibilă pentru adolescenții din diferite medii și având diferite conformații corporale.

Mai mult, sistemul de recomandare algoritmică al TikTok contribuie la influența pe care o deține asupra modei pentru adolescenți. Platforma utilizează inteligența artificială pentru a înțelege preferințele și interesele utilizatorilor, asigurându-se că, conținutul se aliniază gusturilor acestora.

În consecință, adolescenții sunt expuși constant la conținut legat de modă, adaptat preferințelor lor, creând o buclă de feedback care întărește și mai mult tendințele și stilurile de modă specifice.
Această întărire algoritmică contribuie la influența esențiala și nelimitată pe care TikTok o are asupra alegerilor modei pentru adolescenți. Merită remarcat faptul că TikTok servește și ca platformă pentru mărcile de modă mai mici, independente, pentru a obține recunoaștere și expunere.

Adolescenții, adesea primitori ai tendințelor, sunt mai înclinați să caute mărci unice și mai puțin cunoscute promovate pe TikTok. Drept urmare, aceste mărci experimentează o creștere a vizibilității și a vânzărilor, oferind în același timp adolescenților un sentiment de exclusivitate și individualitate, în alegerile de modă pe care le fac.

Cu toate acestea, este esențial să recunoaștem că, deși TikTok a revoluționat fără îndoială moda pentru adolescenți, aceasta vine și cu anumite riscuri. Odată cu expunerea constantă la conținut și influențe, adolescenții pot ceda presiunii de a se conforma standardelor de frumusețe nerealiste sau consumerismului excesiv.
Dorința de a fi „la modă” poate uneori umbri individualitatea, ducând la lipsa unui stil personal adevărat. Este esențial pentru adolescenți să mențină o mentalitate critică, prețuind exprimarea de sine și experimentarea în loc să urmărească orbește tendințele TikTok. În concluzie, TikTok a devenit un influent puternic al modei pentru adolescenți, oferind o platformă pentru auto-exprimare și experimentarea stilului.

Provocările virale ale platformei, influențele modei și sistemul de recomandare algoritmică contribuie la expunerea și influența constantă pe care o deține. În timp ce TikTok oferă adolescenților o oportunitate de neegalat de a-și explora și sărbători individualitatea prin modă, este important ca utilizatorii tineri să-l abordeze cu un ochi cu discernământ, rămânând fideli identităților lor unice de stil.

În general, rețelele de socializare au avut un efect transformator asupra tendințelor și comportamentelor societății. Deși au adus schimbări pozitive, cum ar fi creșterea gradului de conștientizare, au și dezavantaje, inclusiv potențialul de polarizare și efecte negative asupra sănătății mentale.
Este important ca persoanele interesate să abordeze rețelele de socializare cu atenție și să analizeze critic informațiile și tendințele pe care le întâlnesc, fără să evite socializarea pe viu, fără să uite de viața reală, cea care oferă cu adevărat bucuria și autenticitatea socializării.


%d blogeri au apreciat: