
07 nov. ROLURILE PE CARE LE JUCĂM, NE UCID FERICIREA
Trăim într-un cotidian, în care autenticitatea, asumarea sinceră a propriei identități și valori, sunt pe cale de dispariție. Ori tindem să ne ascundem după o mască, foarte bine ticluită, ori ne asumăm un rol și ambele situații reprezintă un compromis, pentru care, la un moment dat, vom plăti prea scump.
Când te prefaci, o perioadă lungă de timp că ești altcineva, la un moment dat începi să crezi că asta este realitatea ta. Și asta ni se întâmplă la fiecare dintre noi, când jucăm un rol la serviciu, acasă, în familia noastră, sau cu prietenii noștri.
Până la urmă ajungem să credem, că acel rol suntem noi. Aceasta este cea mai sigură cale să ne pierdem pe noi înșine, urmărind și alergând după lucruri care nu sunt importante pentru noi, devenind nefericiți, în ciuda faptului că ajungem să câștigăm premii, să urcăm pe treapta cea mai înaltă a carierei noastre și totuși suntem nemulțumiți, triști și depresivi.

Care este prețul unei identități false, al unui rol foarte bine jucat ? Când oamenii joacă un rol în diferite domenii ale vieții, cum ar fi relațiile, familia, munca și societatea, se pot întâmpla mai multe lucruri:
1. Deservirea unor așteptări :
A juca un rol în aceste contexte diferite, implică conformarea cu anumite așteptări și responsabilități sociale, asociate cu rolul pe care îl jucăm. Fiecare rol vine cu un set de norme, reguli și așteptări predefinite pe care oamenii trebuie să le urmeze.
2. Periclitarea identității și a autoexprimării :
Implicarea în diferite roluri duce la modelarea identității și a conceptului de sine a unei persoane. Rolurile pe care le joacă o persoană, contribuie la formarea sentimentul său de sine și la modul în care își percepe propria persoană, în fiecare context.
De exemplu, o persoană se poate identifica pe rând, cu rolul de partener, părinte, angajat sau cetățean, ceea ce îi influențează comportamentele și atitudinile în fiecare rol. Fiecare rol este o nouă provocare, în condițiile în care, nu poți să fii autentic și este necesar să joci un rol.
3. Interacțiuni și relații :
Rolurile influențează modul în care fiecare persoană interacționează cu ceilalți. În relații sau în dinamica familiei, fiecare persoană joacă de obicei roluri specifice, care îi definesc responsabilitățile și comportamentul în cadrul structurii.
De exemplu, într-un cadru familial, roluri precum părintele, copilul sau fratele, stabilesc modele de interacțiune, așteptări și stiluri de comunicare. În momentul în care intri într-un rol, trebuie să alegi și modurile comportamentale vis-a-vis de ceilalți membri ai familiei, sau relației.
4. Presiunea socială și conformitatea :
Angajarea în roluri specifice poate pune persoanele implicate sub presiune, pentru a se conforma așteptărilor societății.
Pot exista presiuni de a adera la anumite norme, comportamente sau responsabilități asociate cu un anumit rol, ceea ce duce la modificarea comportamentului sau la conformarea cu așteptările sociale. Toate aceste presiuni, pot duce la un moment dat la anxietate, tulburări comportamentale și la depresie.
5. Conflict de rol și tensiune :
Persoanele care joacă un rol în viața lor, se pot confrunta cu conflicte sau tensiuni, atunci când așteptările unui anumit rol se confruntă cu personalitatea celorlalte persoane din anturaj. De exemplu, echilibrarea responsabilităților profesionale și familiale, poate crea tensiune și conflicte pentru părinți.
Gestionarea acestor conflicte și găsirea unui echilibru între diferitele roluri poate fi uneori o serioasă provocare.
În rezumat, interpretarea unor roluri în diferite contexte, are impact asupra diferitelor aspecte, inclusiv identitatea de sine, interacțiunile, ordinea socială și dezvoltarea personală, conducând uneori la conflicte de rol și la presiuni societale asupra persoanei respective.
Atunci când joacă un rol în societate, orice persoană se expune unei serii de pericole, chiar fără să știe. Aceste pericole includ:

1. Pierderea identității personale :
Adesea când cineva joacă un rol, tinzând să se plieze perfect normelor și așteptărilor societății, acest fapt duce la pierderea identității lor unice. Aceste persoane se conformează presiunilor societății și își compromit sinele autentic.
2. Presiunea mentală și emoțională :
Societatea impune anumite standarde, cum ar fi succesul, frumusețea și bogăția, care pot crea o presiune mentală și emoțională imensă. Cei care doresc cu disperare să corespundă se vor strădui în mod constant să îndeplinească aceste standarde, ceea ce duce la stres, anxietate și chiar depresie.
3. Judecată și critică :
Atunci când tu ești o persoană, care participă activ în societate, de cele mai multe ori, vei fi supus judecații și criticilor celorlalți. Acest lucru îți poate afecta stima de sine și încrederea în sine, făcându – te să te simți nesigur și să cauți în mod constant validarea.
4. Comparația socială și invidia :
Dacă ești o persoană care joacă un rol important în societate, ești o persoană publică, această situație duce adesea la comparații cu realizările, stilurile de viață și posesiunile altora.
Acest lucru poate genera sentimente de invidie și nemulțumire, ducând la un ciclu nesfârșit de a avea mai mult și vei trăi un sentiment de inadecvare.

5. Pierderea autonomiei și a libertății :
Societatea dictează adesea anumite reguli și așteptări, care pot aduce atingere autonomiei și libertății individuale. Oamenii se pot simți presați să se conformeze, pierzându-și capacitatea de a face alegeri și decizii independente.
6. Conflict de valori și convingeri :
Societatea este diversă, iar oamenii se găsesc adesea în situații în care propriile valori și convingeri se ciocnesc cu normele societății.
Acest lucru poate crea conflicte interioare pe măsură ce încearcă să navigheze între a rămâne fideli cu ei înșiși și a se potrivi cu așteptările societății.
7. Pierderea autenticității :
Pe măsură ce încercăm să ne conformăm așteptărilor și rolurilor societății, există riscul de a pierde autenticitatea, conexiunile autentice cu ceilalți și cu identitatea de sine.