STANDARDE DE FRUMUSEȚE NEREALISTE, PROMOVATE DE SOCIAL MEDIA

STANDARDE DE FRUMUSEȚE NEREALISTE, PROMOVATE DE SOCIAL MEDIA

Social media a devenit o platformă incredibil de influentă, mai ales în rândul fetelor tinere. Cu toate acestea, această influență are adesea consecințe negative, deoarece promovează standarde de frumusețe nerealiste prin utilizarea de filtre, chirurgie estetică, și aprobarea unei versiuni idealizate a frumuseții, care este departe de frumusețea naturală.
Aceste standarde nerealiste de frumusețe pot avea efecte dăunătoare asupra fetelor tinere, cum ar fi stima de sine scăzută, nemulțumirea continuă asupra corpului lor și o percepție distorsionată a frumuseții.
Acest articol își propune să descrie impactul negativ al social media asupra fetelor tinere, explorând promovarea imaginilor filtrate, a chirurgiei estetice și redefinirea standardelor de frumusețe.

Platformele social media oferă diferite filtre și instrumente de editare, care modifică aspectul cuiva, ceea ce face dificilă diferențierea între realitate și imaginile manipulate.

Fetele tinere sunt expuse la nenumărate imagini perfecte, ale modelelor și influencerilor care folosesc numeroase filtre, oferindu-le o imagine idealizată, o percepție nerealistă a frumuseții.
Aceste filtre netezesc adesea imperfecțiunile, modifică trăsăturile faciale și creează un standard supranatural, de neatins al aspectului impecabil. Acest lucru, determină tinerele fete care se compară, cu aceste modele, să se simtă inadecvate și se străduiesc să obțină o perfecțiune de neatins, care le afectează stima de sine.

În același timp, social media popularizează, chirurgia estetică, ca mijloc de a atinge standardele de frumusețe dorite. Influencerii și celebritățile susțin și discută în mod deschis îmbunătățirile lor chirurgicale, normalizând și glamorizând ideea de a-și modifica aspectul.

Acest lucru creează o presiune imensă asupra fetelor tinere, să se conformeze acestor idealuri de frumusețe artificială, ceea ce duce la o depreciere a frumuseții lor naturale.
În plus, intervențiile chirurgicale cosmetice pot veni cu riscuri și complicații, ridicând îngrijorări cu privire la bunăstarea fizică și emoțională a fetelor tinere care optează pentru aceste procedure, pentru a se potrivi standardelor societății.
Prin aceste mijloace, Platformele social media redefinesc standardele de frumusețe prin promovarea unei definiții singulare și înguste a atractivității. Fetele tinere sunt bombardate cu imagini ale influencerilor care au corpuri aparent perfecte, piele impecabilă și stiluri de viață extravagante.

În consecință, fetele tinere pot dezvolta o imagine negativă a corpului, simțindu-se presate să se conformeze unui ideal de neatins și, ulterior, se confruntă cu stima de sine scăzută și o nemulțumire profundă asupra aspectului corpului lor.

În concluzie, impactul social media asupra fetelor tinere nu poate fi ignorat, mai ales când vine vorba de promovarea unor standarde de frumusețe nerealiste. Utilizarea filtrelor, susținerea chirurgiei estetice și redefinirea standardelor de frumusețe contribuie la o influență negativă asupra percepției de sine și a bunăstării emoționale și psihice a fetelor tinere.
Este esențial ca părinții, educatorii și societatea în ansamblu să contracareze în mod activ aceste efecte negative prin promovarea pozitivității corpului, a incluziunii, și învățarea fetelor tinere că frumusețea naturală este diversă și ar trebui să fie sărbătorită.
În plus, încurajarea gândirii critice și a abilităților de alfabetizare media poate ajuta fetele tinere să navigheze în social media într-un mod mai sănătos, asigurându-se că nu cad victime influențelor dăunătoare promovate prin intermediul acestor platforme.
Pentru a contracara aceste influențe negative discutate mai sus, iată câteva strategii pentru a dezvolta o perspectivă mai sănătoasă asupra frumuseții naturale:
1.Încurajarea autenticității :
Promovați modele și influenceri care pledează și îmbrățișează trăsăturile lor naturale, imperfecțiunile și unicitatea. Încurajarea realității ajută fetele tinere să înțeleagă că frumusețea vine în toate formele și nu ar trebui să se limiteze la un standard îngust.
2. Promovarea diversității :
Evidențiați o gamă variată de modele cu diferite tipuri de corp, tonuri de piele și caracteristici personale. Acest lucru reflectă diversitatea din lumea reală și încurajează fetele tinere să-și îmbrățișeze propria unicitate, mai degrabă decât să se străduiască pentru un ideal de neatins.

3. Modele din viața reală :

Concentrați-vă pe prezentarea femeilor care au obținut succes și sunt cunoscute pentru talentul, abilitățile, compasiunea sau inteligența lor, mai degrabă decât pentru aspectul lor fizic.

Împărtășirea poveștilor despre indivizi realizați poate servi ca o sursă de inspirație pentru tinerele fete să-și valorifice propriile capacități dincolo de atributele fizice.
4. Încurajați gândirea critică :
Încurajați fetele tinere să pună la îndoială autenticitatea a ceea ce văd pe social media. Învățați-Ie să recunoască utilizarea filtrelor, a photoshop-ului și a altor tehnici de editare folosite de modele și celebrități. Prin încurajarea abilităților de gândire critică, ei pot face diferența între realitate și lumea digitală atent pregătită.

5. Sprijinirea sănătății mintale și a bunăstării :

Prioritizarea discuțiilor despre sănătatea mintală, stima de sine și impactul social media. Oferiți resurse și încurajați fetele să limiteze timpul petrecut pe ecran, să se angajeze în activități offline și să stabilească limite sănătoase pentru a menține un stil de viață echilibrat.

6. Încurajarea alfabetizării digitale :
Dotați fetele tinere cu abilitățile de a naviga pozitiv în social media. Învățați-Ie despre alfabetizarea mediatică, despre potențialele capcane de a se compara cu ceilalți online și despre importanța cultivării unei prezențe online pozitive
7. Implicarea părinților :
Educarea părinților cu privire la impactul social media asupra fetelor tinere și încurajarea conversațiilor deschise despre influența sa. Sprijinirea părinților în stabilirea limitelor, monitorizarea timpului petrecut pe ecran și oferirea de îndrumări privind dezvoltarea unei relații sănătoase cu social media.

Dacă nu tragem la timp semnalul de alarmă asupra unui fenomen care prinde amploare, vom constata că se dezvoltă o generație de fete și femei tinere, care nu se consideră valoroase, care sunt depresive și au o falsă părere despre frumusețe, datorită influențelor negative ale social media asupra lor.

Societatea în care trăim ar trebui să contracareze prin toate mijloacele, percepția negativă asupra frumuseții feminine.
Ar trebui promovate prin intermediul social media individualitatea, diversitatea și naturalețea, mai degrabă decât perpetuarea standardelor de frumusețe dăunătoare, promovate de imagini filtrate și chirurgie estetică.


%d blogeri au apreciat: