14 feb. 14 FEBRUARIE – ZIUA ÎNDRĂGOSTIȚILOR – UN SIMBOL, CU O ISTORIE DE SECOLE
Vrei sau nu vrei, Ziua Îndrăgostiților dă peste tine în fiecare an. Te-ai obișnuit s-o petreci singură, sau mai degrabă la sală, și te consolezi că totul este în regulă în jurul tău și fără să speri că la anul va fi altfel, asculți imnul feminismului internațional, cu muzica dată la maxim, cu geamurile mașinii tale coborâte, iar vocea lui Miley Cyrus, sună ca un afront către toți aceia care se încăpățânează să iubească : ” I can buy my self flowers…”
Ziua Îndrăgostiților, sărbătorită pe 14 februarie, își are originile în Roma antică și a evoluat de-a lungul secolelor pentru a deveni o sărbătoare a iubirii și a afecțiunii. În timp ce există diverse teorii și legende, originile exacte ale Zilei Îndrăgostiților nu sunt în întregime clare.
Oricât de enervantă ar fi sărbătoarea în sine și oricâte bătăi de cap ți-ar fi creat dealungul vieții tale, în realitate are o poveste frumoasă, încărcată de istorie, care merită studiată, așa de amorul artei și pentru cultura ta generală.
Se pare că Ziua Îndrăgostiților are rădăcini în vechiul festival roman Lupercalia, care a fost sărbătorit între 13 și 15 februarie și atracția acestuia se datora faptului, că bărbații tineri adunau numele femeilor tinere dintr-un recipient, de unde alegeau femeia cu care se cuplau pe durata festivalului.
O altă teorie sugerează că Ziua Îndrăgostiților poate avea origini creștine legate de Sfântul Valentin. Mulţi martiri creştini numiţi Valentin au fost veneraţi în primele secole ale creştinismului, dar figura cea mai frecvent asociată este Sfântul Valentin al Romei.
Potrivit legendei, Sfântul Valentin a efectuat în secret nunți creștine pentru soldații cărora li s-a interzis să se căsătorească sub domnia Împăratului Roman Claudius II. Datorită acestor fapte, se spune că a fost închis și executat pe 14 februarie, în jurul anului 269 sau 270.
Asocierea dintre Sfântul Valentin și dragoste a crescut în Evul Mediu, când numele său a devenit legat de dragostea curteană și romantism. Geoffrey Chaucer, în poemul său „Parlamentul Păsărilor”, scris în secolul al 14-lea, s-a referit la 14 februarie ca o zi pentru iubiți. Acest portret a influențat asocierea treptată a Zilei Îndrăgostiților cu dragostea romantică.
Schimbul de note de dragoste sau „valentine” a devenit, de asemenea, popular în timpul Evului Mediu. Până în secolul al 18-lea, schimbul de note scrise de mână care exprimau afecțiune a devenit și mai răspândit, în special în Anglia.
Aceste note au fost adesea împodobite cu desene complicate și artistice și au înlocuit treptat practica expresiilor verbale ale iubirii. Tradiția de a trimite cărți poștale de Ziua Îndrăgostiților s-a extins, odată cu apariția tiparului în secolul al 19-lea.
Producția în masă de cărți le-a făcut mai accesibile, iar oamenii au început să folosească cărți tipărite comercial, împodobite cu îngerașul iubirii, năzdravanul Cupidon, inimioare și motive romantice. În secolul 20, Ziua Îndrăgostiților s-a transformat în continuare într-o sărbătoare a iubirii și a afecțiunii.
Societățile occidentale au îmbrățișat schimbul de cadouri, cum ar fi bomboane de ciocolată, flori și bijuterii, ca semne ale iubirii, transformând acest simbol al iubirii într-o sărbătoare comercială.
Reclamele și mass-media au popularizat în continuare ideea că Ziua Îndrăgostiților a fost o zi specială pentru a exprima dragostea pentru partenerii romantici, membrii familiei și prieteni. De aici apoi, s-au născut replicile opieniei publice, cum că iubirea trebuie să fie cunoscută și resimțită pe tot parcursul anului, nu doar într-o zi așa numită specială.
Astăzi, Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită în întreaga lume și a devenit o parte proeminentă a culturii populare. Originile sale în festivaluri romane antice și legende creștine au evoluat de-a lungul timpului, subliniind dragostea, romantismul și gesturile afectuoase.
În timp ce continuă să evolueze, Ziua Îndrăgostiților rămâne o sărbătoare care încurajează oamenii să-și exprime dragostea și aprecierea pentru acele persoane, care le sunt cele mai importante, cele față de care simt dragostea și afecțiunea și nu în ultimul rând atracția.
În întreaga lume, oamenii sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților exprimându-și dragostea și afecțiunea în special față de partenerii lor romantici, această zi fiind în special simbolul pasiunii, al atracției nestăpânite față de logodnicul sau logodnica ta, față de iubirea vieții tale.
Consumerismul a pătruns și în acest domeniu și l-a transformat într-o sursă excelentă de venit, permițând dezvoltarea tuturor acelor ramuri ale economiei care sunt într-un fel sau altul în legătură cu acest fenomen.
Una dintre obiceiurile care are rolul de-a dinamiza viața și vânzările magazinelor este schimbul de cadouri : Oamenii își dăruiesc unii altora cărți, bomboane de ciocolată, jucării de pluș, inimioare, flori sau alte cadouri grijulii ca simbol al iubirii și aprecierii lor.
Tradiția acestei seri cere în mod obligatoriu, ieșirea cuplurilor la o cină romantică, astfel mesele și întâlniri romantice au o mare căutare de 14 februarie, cele mai cunoscute și în vogă restaurante trebuiesc rezervate cu mult timp înainte : Multe cupluri sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților ieșind la o cină romantică sau planificând întâlniri speciale pline de activități de care se bucură împreună.
Acesta este momentul celor mai frumoase Declarații de dragoste : Multe cupluri își exprimă sentimentele profunde prin scrisori de dragoste, poezii sau mesaje sincere, în mod public sau privat.
Unii bărbați, ar putea alege Ziua Îndrăgostiților, ca o dată specială pentru a-și cere în căsătorie Marea Iubire.
Verva aceasta internațională, care s-a creat în jurul Zilei Îndrăgostiților, a dat naștere la numeroase tradiții internaționale legate de acest fenomen : În unele țări, cum ar fi Japonia și Coreea de Sud, femeile dau de obicei bomboane de ciocolată bărbaților de Ziua Îndrăgostiților.
O lună mai târziu, de Ziua Albă, bărbații întorc gestul dând daruri de această dată, femeilor. Dar pentru că iubirea înseamnă dăruire, înseamnă altruism și grijă pentru omul iubit, de multe ori se manifestă prin acte de bunătate : Ziua Îndrăgostiților nu se referă numai la dragostea romantică, ci și la răspândirea iubirii și a bunătății.
Unii oameni găsesc în această zi motivul de-a face acte de filantropie, muncă voluntară sau acte aleatorii de bunătate pentru a-și arăta dragostea către cei mai puțin norocoși. 14 februarie, poate să fie și sărbătoarea prieteniei.
În unele culturi, Ziua Îndrăgostiților nu se limitează la relațiile romantice, ci este, de asemenea, sărbătorită pentru a onora prieteniile și dragostea împărtășită între prieteni.
Indiferent ce sentiment ar reprezenta și care ar fi motivul pentru care poți să sărbătorești, că ești iubita cuiva, sau pur și simplu îți place ciocolata și inimioarele și kitsch-ul unei sărbători comerciale,
În realitate Ziua Îndrăgostiților este o zi dedicată celebrării iubirii în toate formele sale și acționează ca un memento pentru a prețui și a aprecia oamenii pe care îi iubim, indiferent de spoiala sa comercială.