EFECTUL ‘’ YO-YO ‘’ UN PROCES INFERNAL DE SLĂBIRI ȘI ÎNGRĂȘĂRI REPETATE

EFECTUL ‘’ YO-YO ‘’ UN PROCES INFERNAL DE SLĂBIRI ȘI ÎNGRĂȘĂRI REPETATE

Toată viața m-am luptat cu problemele de greutate. Este un război pe care îl trăiesc și astăzi, recunosc, am capitulat. Ciclul acesta nesfârșit de diete și înfometare, care m-a însoțit toată viața, a devenit un chin pe care psihic, nu-l mai suport.
Nu am pofte extraordinare, nu mănânc în exces, nu exagerez cu nimic și totuși greutatea mea nu oglindește modul sănătos în care mănânc. Vreau să mănânc exact cât îmi pică bine și chiar dacă nu exagerez cu dulciurile, vreau să am o zi în care pot să mănânc și eu dulciuri.
Astăzi cercetătorii au demonstrat că dietele ținute în mod ciclic, prin îngrășări și slăbiri repetate, sunt extrem de nocive organismului, declanșând un proces interminabil, care se repetă la nesfârșit.

Numai cei care cunosc situația și au trecut prin acest fenomen, vor înțelege. Ceilalți te vor arăta cu degetul și vor spune că mănânci ca un cașalot, cantități industriale de mâncare, așa cum o spune Dana Budeanu arătându-te cu degetul, în timp ce tu, ai mustrări de conștiință pentru o felie de pâine.

O nouă cercetare făcută în SUA analizează consecințele negative personale și psihologice ale ‘dietei yo-yo’ sau a slăbirii și îngrășării repetate. Studiul atrage atenția asupra pericolelor efectului yo-yo și cât de dificil este pentru oameni să iasă din acest ciclu. Efectul yo-yo este un ciclu infernal de pierdere în greutate în urma unor diete nebunești, urmat de o câștigare în greutate și ciclulul se repornește automat.
Oamenii urmăresc idealurile de frumusețe impuse de societate și intră benevol în acest ciclu interminabil. Iată ce afirmă Lynsey Romo, autor corespondent al unei lucrări privind studiul și profesor asociat de comunicare la Universitatea de Stat din Carolina de Nord : „Pe baza a ceea ce am învățat prin acest studiu, precum și a cercetărilor existente, recomandăm ca majoritatea oamenilor să evite dieta, cu excepția cazului în care este necesar din punct de vedere medical.

Studiul oferă, de asemenea, perspective asupra modului în care oamenii pot combate aspectele insidioase ale ciclului de greutate și pot provoca ciclul.” Studiul s-a realizat cu participarea a 36 de adulți – 13 bărbați și 23 de femei – care au experimentat efectul yo-yo, în care au pierdut și au recâștigat mai mult de 11 kilograme.

Scopul a fost de a afla mai multe despre motivul și modul în care oamenii au intrat în ciclul de dietă yo-yo și cum au reușit să iasă din el. Toți participanții la studiu au raportat că doresc să piardă în greutate din cauza stigmatului social legat de greutatea lor și/sau pentru că își comparau greutatea cu cea a celebrităților sau a colegilor.
„În mod surprinzător, participanții nu au început dieta din motive de sănătate, ci pentru că au simțit presiunea socială de a pierde în greutate”, spune Romo.Participanții la studiu au raportat, de asemenea, angajarea într-o varietate de strategii de pierdere în greutate, ceea ce a dus la pierderea în greutate inițială, dar eventual recâștigarea.
Recuperarea greutății a determinat oamenii să se simtă rușinați, să aibă mustrări de conștiință să se închidă în sine și mai mult, suferind de stigmatul asociat cu greutatea – lăsând participanții la studiu să se simtă mai rău, decât înainte de a începe dieta.

Acest lucru, la rândul său, a determinat adesea oamenii să se angajeze în comportamente din ce în ce mai extreme pentru a încerca să piardă din nou în greutate.

‘’Din păcate ciclul nesfârșit de îngrășări și slăbiri repetate induce un comportament alimentar dezordonat de gestionare a greutății, cum ar fi consumul emoțional, restricționarea alimentelor și a caloriilor, memorarea numărului de calorii, fiind stresați de ceea ce mâncau și greutatea atinsă pe cântar, lucru care ducea inevitabil la faptul că se întorceau la remedii rapide (cum ar fi dietele cu conținut scăzut de carbohidrați sau medicamentele dietetice), suprasolicitarea, și evitarea evenimentelor sociale cu alimente pentru a scădea rapid kilogramele”, spune Romo.
„În mod inevitabil, aceste comportamente de dietă au devenit nesustenabile, iar participanții și-au recăpătat greutatea, adesea mai mult decât au pierdut inițial.” Ceea ce este foarte trist și este un lucru pe care îl trăiesc pe pielea mea, este faptul că devii obsedat de greutatea ta, astfel încât pierderea în greutate va deveni un pol în jurul căruia va gravita întreaga ta viață.
Mai mult decât atât, dietele repetate devin o dependență, devin cel mai important lucru și nu te mai poți bucura nici de prieteni nici de lucrurile frumoase din viața ta.
Studiul american a arătat că acele persoane , care au reușit să înțeleagă că au un comportament alimentar toxic, au fost ulterior capabili să întrerupă ciclul și să abordeze o perspectivă sănătoasă.
Aceștia au început să se concentreze mai mult asupra sănătății lor, mai degrabă decât asupra cifrei de pe cântar și au încercat să savureze mâncarea sănătoasă și să se bucure de ea, mai degrabă, decât să numere caloriile consumate și apoi cele arse prin mișcare.
Dacă vrei să reușești să ieși din cercul vicios al efectului yo-yo, trebuie să abordezi totul din perspectiva unui stil de viață în care mâncarea sănătoasă și bogată în macronutrienți să aibă rolul principal.

Să mănânci când îți este foame și să lași organismul să reacționeze natural la nevoia de a te hrăni, este o altă cale de a-ți recâștiga echilibrul. Mâncarea nu este ceva ce trebuie în permanență monitorizat, controlat sau pedepsit, dacă încalci regulile severe, nu este un motiv de mustrări interminabile de conștiință.

Din păcate și partea extrem de tristă este faptul că odată intrați în cercul vicios, niciodată nu vom putea ieși cu totul, cei care au intrat vor rămâne blocați în el.
Mentalitatea înrădăcinată, așteptările societății, cultura dietei toxice și stigmatizarea omniprezentă a greutății, te blochează pentru totdeauna în cercul infernal. Asta nu este ca și cum tu nu ți-ai dori, sau nu ai fi dispus să schimbi acest lucru, doar că este extrem de greu și nu mai ai noțiunea normalității.

Mi-a fost greu, mi-a luat ani, să-mi readuc corpul în echilibru și să îl las să se alimenteze normal, atunci când apare senzația de foame. Mi-a fost greu să-mi reglez porțiile și să reduc total dulciurile, și să elimin mâncatul emoțional, noaptea.

Totul venea din înfometările succesive și corpul meu a trebuit să învețe din nou, să se alimenteze natural.
În momentul în care ești o tânără, o adolescentă care vrea să corespundă standardelor de frumusețe ale societății 90-60-90, gândește-te de zece mii de ori, dacă dorești să începi o dietă, căci efectul yo-yo pe care îl pornești, ca pe o avalanșă, este o practică extrem de negativă, care va avea repercursiuni asupra psihicului și sănătății tale. Dietele trebuiesc făcute doar la indicația medicului și sub atenta lui supraveghere.

Dieta ținută de mine pentru prima dată la 13 ani, a fost precursoarea unei vieți trăite în rușine, nemulțumire corporală, nefericire, stres, comparații sociale și preocupări interminabile de greutate.

Odată ce începeți o dietă este dificil să evitați preocuparea continuă pe parcursul vieții, în ce privește greutatea voastră.
Aș fi preferat să rămân fetița aceea plinuță, numai cu câteva kilograme în plus, care mănâncă normal, fără a încerca să corespundă standardelor estetice ale vremii !

 

 %d blogeri au apreciat: