FEMEIA LA 50+ ESTE EXPIRATĂ ?

FEMEIA LA 50+ ESTE EXPIRATĂ ?

Articolele se nasc din replicile celor care mă urmăresc, în special pe Tik-Tok. La unul dintre filmulețe în care subiectul era comportamentul misogin al societății patriarhale românești față de femeia trecută de respectabila și frumoasa vârstă de 50+, un bărbat comentează : ‘’ Femeile de 50+ sunt expirate ! ‘’
Și exact în asentimentul acestui comentariu se comportă întreaga societate românească, care ne-ar pune baticul negru în cap și ne-ar trimite la cratiță și să ne creștem nepoții. Nu că nu mi-ar plăcea să mă ocup de un omuleț mititel, chiar din contra, aș fi deosebit de fericită, dar de aici până la a fi considerate ‘’expirate’’ este o cale lungă și servește drept inspirație prezentului articol.
Dar hai să vedem de unde provine această concepție misogină, plină de ură, față de femeile care au înaintat în vârstă ? Această mentalitate s-a înrădăcinat în conștiința colectivă în ideea că femeile își pierd valoarea pe măsură ce îmbătrânesc, în special în ceea ce privește aspectul fizic și capacitățile reproductive.

În realitate, femeile continuă să prospere și să contribuie la societate în numeroase moduri dincolo de vârsta de 50 de ani, inclusiv prin înțelepciunea, experiența și abilitățile lor. Și ceea ce este tocmai hilar, e faptul că femeile de 50+ dezmint pas cu pas și zi de zi această mentalitate răutăcioasă.

Această credință tendențioasă, este adânc înrădăcinată în normele și așteptările culturale, perpetuată de portrete mediatice ale frumuseții și tinereții ca standard ideal pentru femei. Am observat un fenomen general în mass media, dispariția femeilor valoroase și mature de pe sticlă, se transmite publicului larg că singurele valabile sunt tinerelele tunate și siliconate, ele fiind sex simbolul și standardul de frumusețe al vremii. Restul femeilor, practic nu existăm !
De la o vârstă fragedă, femeile sunt bombardate cu mesaje care echivalează valoarea lor cu aspectul lor fizic. Ele sunt învățate că valoarea lor constă în a fi tinere, frumoase și de dorit. De aici vine apoi tendința de a folosi tinerețea și frumusețea ca pe un capital care poate fi exploatat și poate crea un avantaj imens pentru o partidă avantajoasă cu un bărbat în vârstă și cu bani.

Pe măsură ce femeile îmbătrânesc și aspectul lor fizic se schimbă, ele pot simți presiunea societății de a încerca să-și păstreze tinerețea prin proceduri cosmetice, diete și alte metode menite să-și păstreze frumusețea. Obsesia ‘’tinereții fără bătrânețe și a vieții fără de moarte ‘’ este aspirația cea mai puternică a vremurilor noastre, dar ceea ce este foarte trist este disperarea aceasta continuă, de a prefera sa te denaturezi, să devii o altă persoană decât cea care s-a născut pe lume, doar pentru a-ți netezi perfect ridurile și a părea veșnic tânără.

Vă spun sincer, mi-e dor de femeile care îmbătrânesc natural ! În plus, femeile sunt adesea judecate în funcție de capacitățile lor de reproducere. Există o așteptare comună că femeile să aibă copii la o anumită vârstă, iar cele care nu sunt în măsură să facă acest lucru, sau nu doresc să devină mame, sunt văzute ca fiind mai puțin valoroase sau mai puțin împlinite.
Această presiune de reproducere poate fi deosebit de intensă pentru femei, pe măsură ce îmbătrânesc și se confruntă cu o scădere a fertilității. Impactul acestor mentalități poate fi dur și profund, determinând femeile să se simtă nesigure, să-și piardă încrederea în sine și să se subevalueze pe măsură ce îmbătrânesc.
Acest lucru poate afecta stima de sine, relațiile și bunăstarea generală. De asemenea, poate crea bariere în calea realizărilor și a succesului, deoarece femeile în vârstă se pot confrunta cu discriminare la locul de muncă și în alte domenii ale societății. Trist, dar în România, femeile chiar sunt discriminate la locul de muncă datorită vârstei lor. Din păcate, societatea nu va contesta niciodată această credința dăunătoare la adresa femeilor, aflate în diferite etape ale vieții.

Femeile nu ar trebui să fie definite de vârsta, aspectul sau capacitățile lor reproductive, ci mai degrabă de talentele, realizările și contribuțiile lor la societate. Ceea ce este un lucru deosebit de pozitiv, este faptul că femeile aflate la frumoasa vârstă de 50+, prosperă și sunt în cea mai frumoasă etapă a vieții lor : copiii sunt mari, responsabilitățile lor față de familie s-au împuținat, acum este momentul să călătorească și să facă toate acele lucruri pe care nu au reușit să le facă până acum.

Pe lângă faptul că sunt în continuare prospere, ele contribuie în bunul mers al societății în numeroase moduri dincolo de vârsta de 50 de ani, prin valorificarea înțelepciunii, experienței și abilităților dobândite de-a lungul vieții. Iată câteva moduri în care femeile de peste 50 de ani continuă să aibă un impact semnificativ:
1. Mentoring și coaching :
Multe femei de peste 50 de ani servesc ca mentori și antrenori generațiilor mai tinere, împărtășind cunoștințele și experiența lor, pentru a ajuta pe alții să reușească în viața lor personală și profesională.
2. Antreprenoriat :
Femeile de peste 50 de ani își încep propriile afaceri la rate în creștere, valorificându-și abilitățile și experiența pentru a crea afaceri de succes și pentru a genera creștere economică.
3. Avocatură și activism: Femeile de peste 50 de ani se află adesea în fruntea mișcărilor sociale și politice, folosindu-și vocile pentru a susține cauze importante și pentru a conduce schimbări pozitive în comunitățile lor.
4. Munca voluntară :
Multe femei de peste 50 de ani își dedică timpul și energia voluntariatului pentru organizații non-profit și grupuri comunitare, folosindu-și abilitățile pentru a face o diferență în viața altora.
5. Creație :
Femeile de peste 50 de ani continuă să urmărească interese creative, cum ar fi scrisul, arta, muzica și teatrul, împărtășind talentele lor și îmbogățind peisajul cultural.

6. Educație și formare :

Femeile de peste 50 de ani sunt cursante pe tot parcursul vieții, căutând oportunități de a-și continua educația și de a dezvolta noi competențe pentru a rămâne relevante într-o lume în schimbare rapidă.

7. Îngrijire și sprijin :
Multe femei de peste 50 de ani oferă îngrijire și sprijin esențial familiilor, prietenilor și comunităților lor, bazându-se pe instinctele lor de îngrijire și empatie, pentru a avea un impact pozitiv asupra celor din jurul lor.
În general, femeile de peste 50 de ani joacă un rol vital în societate, aducând o perspectivă unică, având abilități valoroase și o experiență bogată. Contribuțiile lor ajută la crearea unei comunități mai incluzive, pline de compasiune și înfloritoare pentru toți. Replica răutăcioasă a acestui bărbat, convins de faptul că femeile de 50+ sunt ‘’expirate’’, m-a făcut inevitabil să mă gândesc că nu mă atinge personal replica lui.

Că bărbatul în sine și interesul pentru bărbați în general iese total din lucrurile care mă preocupă pe mine. Lumea este atât de frumoasă, există atâtea lucruri care mă inspiră și din acest univers, bărbații lipsesc cu desăvârșire. Majoritatea femeilor la această vârstă acordă prioritate altor aspecte ale vieții lor, cum ar fi cariera, familia, hobby-urile și dezvoltarea personală și privesc bărbatul ca un impediment, ca un element care le-ar complica doar viata și așa și este.

Aceste femei sunt fericite, sunt împlinite și mulțumite cu viața lor alături de familie și prieteni și nu sunt interesate de bărbați. Relațiile la această vârstă, devin deja complicate, fiecare are familie din relațiile anterioare și aducerea la un numitor comun a acestor familii s-ar putea să fie o sarcină grea.
Există și femei în vârsta de 50 de ani care caută în mod activ companie și o relație împlinită cu un partener. Ele pot avea mai multă experiență și înțelepciune în comparație cu femeile mai tinere, ceea ce le conferă o pregătire mai bună în a naviga în complexitatea întâlnirilor și a relațiilor.

În plus, femeile mai în vârstă pot avea un sentiment mai mare de încredere în sine și de auto-asigurare, care poate fi atractiv pentru potențialii parteneri. Chiar dacă majoritatea societății îmbrățișează mentalitățile învechite, există o percepție nouă asupra femeilor în vârstă, o recunoaștere tot mai mare a frumuseții și atractivității femeilor mature, iar mulți bărbați sunt deschiși la formarea relațiilor cu femeile de toate vârstele.

În cele din urmă, fiecare individ este unic și interesele și prioritățile sale se pot schimba în timp. În timp ce unele femei pot alege să se concentreze asupra altor aspecte ale vieții lor pe măsură ce îmbătrânesc, există și femei care sunt încă interesate să formeze relații semnificative cu bărbații, indiferent de vârsta lor.
Un lucru în schimb este cert, femeia la 50+ este un stâlp puternic al societății și al familiei, care încântă prin afectivitatea și frumusețea ei, trăind într-o eră incontestabilă a ‘’bunicilor sexy’’.


%d blogeri au apreciat: