CUM TE COMPORȚI ÎNTR-O SALĂ DE FITNESS ?

CUM TE COMPORȚI ÎNTR-O SALĂ DE FITNESS ?

Codul bunelor maniere a murit demult, cu toții suntem pe cont propriu și nu există niciun fel de respect între tânăr și bătrân, între bărbat și femeie și totul se desfășoară după Legea junglei, care este mai tupeist și mai obraznic, o ia înainte.
Această regulă din păcate, unica regulă care mai face legea, bineînțeles pe lângă cea a banului, a inundat toate domeniile din societatea românească de astăzi. De ce ar fi altfel într-o sală de fitness ? Articolul acesta nu s-ar fi născut, dacă nu aș fi asistat șocată și neputincioasă la comportamentul agresiv al unei femei cu alură de Xena războinică, abundând de testosteron, cu care am conviețuit în timpul unui antrenament la sală.
Îmi făceam liniștită exercițiile la o băncuță orizontală, extensii cu ganterele pentru piept și în fața mea o duduie cu aspect de Xena Războinică executa exerciții pentru picioare, deadlift cu gantere de greutate mare.

Practic, nu avea ce căuta în zona pentru piept, dar pentru că aici se aflau ganterele mari, ea s-a așezat în acea zonă. Bineînțeles că una dintre băncuțele înclinate era ocupată cu boarfele ei: prosop, telefon, apă, cheia de la vestiar.

Total naivă și fără să fi preconizat reacția extrem de agresivă a femeii, am întrebat neviniovată : – Nu vă supărați, folosiți această băncuță ?! La care testostero-isterizata, smulgându-și căștile din urechi, pe un ton foarte agresiv, urlând la mine :
„- Da o folosesc pentru prosop și apă, da puteți lucra și altundeva.”
Nu știu, ce moacă am afișat, că femeia și-a luat cu năduf boarfele și s-a deplasat în capătul celălalt de sală. Câteva secunde am privit șocată în gol. What the fuck ? Despre ce este vorba ?

1. Și eu îmi plătesc antrenamentul, chiar dacă eu nu am un corp lucrat ca Xena, dar sunt și eu o persoană care a plătit pentru serviciile de care ar trebui să beneficieze în cele mai bune condiții.

2. Obiectele personale nu se așează pe aparatele pe care ar putea lucra și ceilalți, te uiți în jur și îți găsești alte locuri în care să-ți depozitezi lucrurile, în nici un caz aparatele de lucru.
3. Dacă cineva ți se adresează cu respect și fără un ton agresiv, ci cât se poate de calm, trebuie să răspunzi cu respect, asta este un lucru minim și de bază, pentru a putea conviețui într-o sală de sport.
4. Nu mă impresionezi mami cu corpul tău lucrat ! Multe persoane care au un corp de invidiat se cred vedete ! Nu mă impresionează acest lucru, dacă te comporți ca o mahalagioaică ! Nu ai făcut altceva decât ți-ai dat cu tifla !

Dacă ar fi să le propun câteva reguli patronilor sălii de fitness, iată care ar fi acestea și le-aș afișa în sală în vederea tuturor. Iar cei care nu le respectă să fie atenționați și la abateri repetate, invitați să-și caute altă sală de sport :

1.Respectă-i pe ceilalți :
Fii atent la spațiul din jurul tău și respectă spațiul personal al celorlalți. Evită să vorbești cu voce tare sau să faci zgomot excesiv care îi poate deranja pe alții. Unele persoane după ce și-au executat exercițiile, aruncă ganterele pe podea cu zgomot, sau când se forțează ridicând greutăți mari scot sunete deranjante.
2.Curăță după tine :
Șterge echipamentul după fiecare utilizare cu șervețelele dezinfectante furnizate. Pune la loc orice echipament sau greutăți pe care le-ai folosit și asigură-te că lași zona curată pentru următoarea persoană.
3. Respectă regulile:
Familiarizează-te cu regulile și liniile directoare ale sălii de fitness, cum ar fi codul vestimentar, limitele de timp pentru utilizarea echipamentului și orice instrucțiuni specifice pentru utilizarea anumitor aparate.
4. Fii atent la ceilalți:
Fii conștient de ce se întâmplă în jurul tău și fii atent la ceilalți în timp ce folosesc aparatura. Evitați să petreceți perioade lungi de timp pe un aparat, atunci când alții așteaptă să îl folosească.
5. Concentrează-te pe antrenament :
Evitați distragerile, cum ar fi utilizarea excesivă a telefonului sau angajarea în conversații lungi cu alții. Rămâi concentrat pe antrenament și fii respectuos față de alții care sunt acolo pentru a face același lucru.
6.Fii atent la igienă :
Poartă haine de antrenament curate, utilizează deodorant și folosește un prosop pentru a șterge transpirația.

Evită parfumurile puternice sau parfumuri care îi pot deranja pe ceilalți.Obligatoriu trebuie să ai încălțăminte pentru sală, nu se intră în sală cu încălțămintea pe care o porți pe stradă.

7. Atenție la hidratare :
Nu uita să aduci o sticlă de apă cu tine și să rămâi hidratat pe tot parcursul antrenamentului.
Reumpleți sticla de apă după cum este necesar și nu uitați să bei multă apă înainte și după antrenament.

8. Cere ajutor dacă este necesar: Dacă nu sunteți sigur cum să utilizați un echipament sau aveți nevoie de asistență, nu vă fie frică să cereți ajutor unui membru al personalului sau unui alt participant la sală de fitness.

Este mai bine să cereți asistență decât să vă răniți prin utilizarea incorectă a echipamentului. Cât poate fi de greu să te comporți civilizat într-o sală de fitness ?
Când ești conștient că trebuie să conviețuiești într-un spațiu în care fiecare are același scop : executarea în maximă siguranță și în cele mai bune condiții, a antrenamentului zilnic.

Toți cei prezenți în sală au drepturi egale și sunt obligați să-i respecte pe ceilalți, faptul că unii au mai multă experiență, sau au un corp mai bine lucrat decât alții, nu este un criteriu de desconsiderație pentru ceilalți.

Nu ai nicio scuză, să te comporți ca la mahala, să fii cocalar, sau nesimțită ! Nu te absolvă nici măcar aspectul fizic, aerul de vedetă și ifosele de superioritate !
Chiar dacă suntem obișnuiți cu lipsa regulilor de bune maniere sau de comportament corect în societatea românească de astăzi, o sală de fitness este o comunitate în care trebuie să știi să te comporți după regulile impuse, în așa fel încât atât timpul tău petrecut făcând sport, dar și al celorlalți să fie plăcut și să te reîntorci mereu cu bucurie, la această activitate.


%d blogeri au apreciat: