DIALOG : FEMININ – MASCULIN

DIALOG : FEMININ – MASCULIN

Câte familii rezistă astăzi, oare diversității orbitoare pe care libertatea dictată de deschiderea social media le-o oferă bărbaților și femeilor ? Câți parteneri supraviețuiesc presiunii societății, neajunsurilor materiale, sau pur și simplu diferențelor de mentalitate și gândire dintre bărbați și femei ?
Toți avem senzația că iubirea și pasiunea care ne animă în relații, va fi suficientă să țină relația în viață, câteva decenii și vom trăi fericiți până când moartea ne va desparte. Nimic mai fals.
Din păcate doar aceia supraviețuiesc, care înțeleg ce înseamnă compromisul, cei care sunt prieteni cu adevărat și le place să rămână împreună câteva decenii, cu cel mai bun prieten și cei care au răbdare suficientă și tenacitate, pentru a trece peste obstacolele vieții. Dar de ce nu ar putea exista un dialog continuu, calm, echilibrat, constructiv între bărbați și femei ?

Dinamica dintre noi este foarte complexă și este influențată de o varietate de factori, inclusiv elemente biologice, psihologice și socio-culturale, dar toate acestea în loc să ne dezbine, ar trebui să reprezinte o provocare, pe care s-o acceptăm cu plăcere. Recunosc că am vrut să provoc robotul, punându-i întrebarea – Ce înseamnă cuvântul „femeie” ?

Probabil că inteligența artificială a fost revizuită căci răspunsul a fost chiar corect și bine argumentat : „ Cuvântul femeie se referă la o ființă umană adultă. Este folosit pentru a distinge femeile adulte de fete, care sunt copii de sex feminin. Termenul cuprinde diverse aspecte, inclusiv dimensiunile biologice, sociale și culturale. În multe culturi, rolul și statutul femeilor pot varia foarte mult, iar discuțiile despre femei ating adesea subiecte precum egalitatea de gen, drepturile și reprezentarea. „
Ei bine, suntem atât de diferiți, femei și bărbați și tocmai aceste diferențe sunt necesare la existența noastră în cupluri, bărbați și femei, pentru a forma întregul, prin intermediul căruia să putem să construim o familie și un cămin pentru copiii noștri.

Construcția noastră anatomică diferită, profilurile hormonale diferite, influențează comportamentul nostru și rolurile sociale pe care le îndeplinim în societate. Noi femeile ne enervăm pe ei, că nu ne înțeleg, iar ei stau nedumeriți că nu pricep ce avem, de ce suntem supărate ?

Avem roluri diferite în familiile noastre, în viață, în societate. Femeia poartă în pântecul ei copilul și din momentul în care, inimioara lui bate sub inima mamei, el devine Universul ei primordial. Acest lucru în schimb este de neînțeles bărbatului.
El nu înțelege de ce devine copilul cel mai important reper din viață unei femei și nu înțelege de ce, din momentul în care ghemotocul de om a intrat în viața lui, el, bărbatul a alunecat la marginea cuibului. Din acel moment nevoile sale de bărbat devin agasante, enervante și deservirea lor, un efort supranatural pentru femeie.
Din păcate rolurile biologice în reproducere pot duce la perspective diferite asupra relațiilor și a dinamicii familiei. În tot acest timp femeia nu înțelege, de ce bărbatul nu pricepe decăderea lui, ca fiind un lucru normal și absolut natural ? Apoi când bărbatul găsește o colegă drăguță care să-i aline singurătatea, totul se răstoarnă și femeia se simte trădată.

Doar că apar apoi conflictele datorate diferențelor cognitive. Nu ne funcționează creierele la fel. Cercetările sugerează că bărbații și femeile pot excela în diferite abilități cognitive. De exemplu, unele studii indică faptul că bărbații pot avea performanțe mai bune în situațiile practice, tehnice, în timp ce femeile pot excela în sarcinile verbale.

Femeile sunt mai expresive din punct de vedere emoțional, în timp ce bărbații sunt mai pragmatici, mai practici, își exprimă mai greu sentimentele, nu prea stau bine cu inteligența emoțională. Aceste diferențe pot duce la neînțelegeri în comunicare și la deficiențe mai ales în nevoile emoționale ale femeilor.
Pe lângă toate aceste diferențe anatomice, comportamentale, cognitive și emoționale, se mai adaugă și rolurile de gen, adică presiunea exercitată din partea societății asupra femeilor și bărbaților, în funcție de așteptările societății față de fiecare gen în parte.
Rolurile tradiționale de gen pot duce la conflicte, deoarece așteptările societății pot presa atât femeile, cât și bărbații, să se conformeze comportamentelor specifice care nu reflectă sinele lor adevărat. Și de aceste diferențe se leagă și modul diferit în care comunică cele două genuri.
Acest lucru poate duce la neînțelegeri, deoarece femeile caută o conexiune emoțională prin conversație, în timp ce bărbații prioritizeaza rezolvarea problemelor. Diferențele dintre stilurile de comunicare dintre bărbați și femei au fost un subiect de interes pentru cercetători, psihologi și sociologi. În timp ce aceste diferențe pot varia foarte mult de la o persoană la alta, au fost observate unele tendințe generale :
– Bărbații se concentrează pe transmiterea de informații, rezolvarea problemelor sau afirmarea opiniilor lor, astfel comunicarea lor poate avea tendința de a fi mai directă și la obiect, fără să se piardă prea mult în detalii.
– În schimb femeile prioritizeaza conexiuni constructive, conversațiile lor pot include mai mult conținut emoțional și pot fi mai colaborative în natură. Sunt foarte atente la detalii și sunt capabile să aibă o atenție distributivă.

– Bărbatul poate folosi un ton mai asertiv și adesea folosește umorul ca o modalitate de a se angaja în conversație. De asemenea, s-ar putea să se întrerupă mai frecvent, pierzând foarte des linia conversației, datorită faptului că bărbatul se poate concentra doar asupra unui singur lucru, odată.

– Femeile în general, utilizează un ton mai empatic, adesea încercând să creaze un mediu de susținere. Ei pot apela în discuțiile lor la elemente emoționale „Eu simt asta..” pentru a menține dialogul în zonă emoționalului și a empatiei.
– Bărbatul când te ascultă, te ascultă cu intenția de a răspunde sau de a oferi soluții, care uneori pot decurge ca o respingere a contextului emoțional al conversației. Bărbatul nu este dispus tot timpul să apeleze la latura sa emoțională.

– Femeile ascultă pentru a înțelege și valida sentimentele vorbitorului, cu scopul de a se conecta emoțional cu acesta, înainte de a aborda orice alte probleme.

– Pentru bărbat, comunicarea non-verbală este foarte importantă, el poate să se bazeze mai mult pe limbajul corpului, pentru a transmite încredere, sau pentru a menține spațiul fizic, sau pentru a reda o poziție dominantă.
– Femeile de obicei utilizează indicii nonverbale mai expresive decât limbajul corpului, cum ar fi contactul vizual, expresiile faciale și gesturile, pentru a transmite empatie și angajament.
– În ce privește managementul conflictelor, bărbații adesea preferă să abordeze conflictele direct și pot prioritiza găsirea rapidă a unei soluții.
-Femeile au o abordarea ușoară, intrând în conflict cu accentul pe păstrarea relațiilor, uneori preferând să discute sentimentele și contextul problemei, înainte de a aborda problema în cauză.

– Bărbații pot reacționa la părerea celorlalți că la o provocare sau competiție și de multe ori răspund la ea, în mod defensiv.

– Femeile în schimb apreciază părerile constructive care le recunosc sentimentele și contribuțiile și pot fi mai deschise pentru a discuta zonele de îmbunătățire în colaborare.

Înțelegerea acestor diferențe poate fi primul pas pentru a favoriza o mai bună comunicare între bărbați și femei, și aici nu ne referim doar la relațiile în mediul personal dar și cel profesional, precum și în orice alt domeniu.
Încurajarea dialogului deschis și a ascultării active pot contribui la reducerea decalajului dintre diferitele abordări de comunicare și cine știe, poate chiar ar putea reprezenta piatra de temelie a unei relații de câteva decenii de viață.