INTIMITATE ȘI VULNERABILITATE ÎN RÂNDUL BĂRBAȚILOR ȘI A FEMEILOR

INTIMITATE ȘI VULNERABILITATE ÎN RÂNDUL BĂRBAȚILOR ȘI A FEMEILOR

Relațiile umane în esența lor, nu ar putea exista fără componentele lor esențiale : intimitatea și vulnerabilitatea. Prin intermediul lor se crează conexiunea, se stimulează încrederea și sunt deosebit de importante pentru a crea înțelegerea emoțională.
Cu toate acestea, în contextul social în care ne aflăm, datorită influențelor sociale, culturale și a trăsăturilor personale, asistăm la expresii diferite de intimitate și vulnerabilitate în rândul bărbaților și femeilor.
Intimitatea și vulnerabilitatea se manifestă diferit între sexe, având implicații psihologice aferente și efecte pregnante asupra relațiilor interpersonale. Intimitatea se referă, în general, la sentimentele de apropiere și conexiune pe care oamenii le experimentează în relații.

Acest lucru se poate realiza fie emoțional prin împărtășirea gândurilor și a sentimentelor, sau fizic prin proximitate, atingere, intimitate sexuală. Vulnerabilitatea, pe de altă parte, este dorința de a te expune emoțional, ceea ce poate duce la respingere, dezamăgire sau rănire și de foarte multe ori persoanele care au trăit eșecuri în relații se tem de această expunere.

De la o vârstă fragedă, li se înoculează atât fetițelor cât și băieților așteptările acelea specifice, pe care societatea le are față de ei, în funcție de sexul pe care îl reprezintă și acest lucru, le modelează comportamentele și expresiile emoționale.
A fost o adevarata lupta cu mine insumi,cu multe suisuri si coborasuri,cu momente de cumpana si clipe in care imi doream sa renunt,cu perioade de uitare totala si cedare in fata poftelor si cu nenumarate reveniri.

În mod tradițional, bărbații sunt învățați să întruchipeze trăsături precum puterea, stoicismul și independența. Expresiile de vulnerabilitate sunt adesea descurajate, determinând mulți bărbați să se bazeze pe încrederea în sine și controlul emoțional.

Așteptarea societății față de bărbați, cum că ei trebuie să fie furnizori și protectori, poate crea o reticență față de vulnerabilitate, deoarece se pot teme că le diminuează puterea sau masculinitatea percepută.
În consecință, intimitatea pentru bărbați se poate manifesta adesea prin activități comune, de exemplu, practicarea unui sport împreună, activități comune, mai degrabă decât prin schimburi emoționale specific femeilor, astfel realizându-se legături emoționale stabilite indirect în timpul acestor activități.
În schimb, femeile sunt în general încurajate să fie partea care oferă, sunt empatice și expresive. Ele socializează mai ușor, prioritizează conexiunile emoționale și armonia în relații. Pentru femei, este deosebit de importantă afectivitatea, comunicarea cu partenerul, legăturile emoționale și conexiunea emoțională continuă cu partenerul.

Femeile se simt adesea mai confortabil exprimându-și vulnerabilitatea și căutând intimitate prin comunicare verbală, împărtășind sentimente și formând legături emoționale profunde.

Femeile folosesc limbajul și împărtășirea emoțională ca instrumente principale pentru stabilirea intimității, sunt mai puțin deranjate să-și exprime vulnerabilitatea și reușesc să apeleze mai ușor la avantajele comunicării și a exprimării emoțiilor, pentru a naviga în oceanul incomensurabil al relațiilor.
În afară de diferențele de împărtășire emoțională o importanță deosebită o au și diferențele de exprimare emoțională între bărbați și femei. Acestea pot complica și mai mult dinamica intimității și a vulnerabilității. Este clar că femeile și bărbații au stiluri foarte diferite de comunicare.
Bărbații sunt adesea mai concentrați pe soluții în discuții, la partea practică a problemelor, fiind mai pragmatici, în timp ce femeile pot căuta înțelegere empatică. Atunci când navighează între provocările emoționale, femeile pot aprecia empatia și validarea emoțională, în timp ce bărbații pot prefera o abordare mai pragmatică.
În afară de exprimarea prin cuvinte, comunicarea, există și indicii non-verbale prin care se pot transmite informații celor din jur. Diferențele între limbajul corpului și atingerea fizică pot afecta, de asemenea, intimitatea. Bărbații își pot exprima afecțiunea prin acțiuni fizice de exemplu, prin îmbrățișări sau luări după umeri, în timp ce femeile se pot baza pe contactul vizual și afirmațiile verbale, pentru a crea sentimentul de apropiere.
Expresiile și percepțiile diferite ale intimității și vulnerabilității pot avea implicații semnificative pentru parteneriatele romantice, prieteniile și legăturile familiale, provacand neînțelegeri, frustrări, chiar și conflicte.
Nevoia unei femei de a împărtăși emoții poate fi interpretată greșit de către bărbat, ca fiind o discuție inutilă, în timp ce un bărbat care renunță la exprimarea sentimentelor ar putea fi perceput de femeie ca o persoană cu indisponibilitate emoțională. Femeile se pot simți frustrate, pot avea un sentiment de neglijare din partea bărbatului, tocmai din cauza acestei lipse de transmitere emoțională.

În vederea rezolvării conflictelor, femeile pot căuta un dialog emoțional mai profund, în timp ce bărbații se pot apleca spre rezolvarea problemelor, acest lucru poate duce la frustrare și nevoi nesatisfăcute de ambele părți, tocmai pentru că modalitățile de abordare a problemelor sunt atât de diferite.

Pentru că relațiile să înflorească, este esențial să se creeze medii în care ambii parteneri să-și poată exprima vulnerabilitatea fără judecată. Încurajarea atât a bărbaților, cât și a femeilor să-și împărtășească sentimentele și preocupările poate ajuta la reducerea decalajului de intimitate.
În prezența partenerului său, nicio persoană nu trebuie să se simtă vulnerabilă, nu trebuie să aibă impresia că dacă își dezvăluie cele mai ascunse secrete sau sentimente, celălalt le va considera că sunt puncte slabe și se va folosi de acestea în cele mai nepotrivite momente.

Pe măsură ce societatea progresează, există o recunoaștere lentă, dar ascendentă, a necesității de a contesta normele tradiționale de gen. Inițiativele care promovează inteligența emoțională, vulnerabilitatea și comunicarea deschisă pot împuternici persoanele de ambele sexe să redefinească intimitatea.

Bărbații nu vor părea mai slabi, dacă vor învăța să-și exprime sentimentele și femeile nu trebuie să considere un afront din partea bărbatului, dacă acesta nu debordă de emoționalitate, pentru că pur și simplu, nu îi stă în caracter.
Prin educație se pot schimba multe lucruri, în special pentru băieți, aceasta poate contribui la schimbarea percepției vulnerabilității ca o slăbiciune. Spațiile în care atât bărbații cât și femeile își pot exprima sentimentele și pot învăța strategii de comunicare mai sănătoase, pot promova conexiuni emoționale mai profunde.

Opiniile sociale sunt adesea modelate de portretele social – media. Creșterea vizibilității diferitelor expresii emoționale la bărbați și femei poate ajuta la normalizarea vulnerabilității la toate genurile.

În timp ce intimitatea și vulnerabilitatea se pot exprima diferit la bărbați și femei, recunoașterea și îmbrățișarea acestor diferențe este vitală pentru relațiile sănătoase.
Prin încurajarea dialogului deschis, provocând constructele sociale și promovând alfabetizarea emoțională, indivizii se pot îndrepta spre o înțelegere mai nuanțată a intimității și vulnerabilității care onorează și respectă experiențele tuturor genurilor.
În cele din urmă, crearea unui mediu în care atât bărbații, cât și femeile își pot exprima adevărurile emoționale duce la conexiuni mai bogate și mai semnificative.