09 oct. HUMAN IS THE NEW NORMAL
Afirmația ” Umanul este noua normalitate ” cuprinde o schimbare profundă în paradigmele sociale, culturale și tehnologice, subliniind o întoarcere la valorile și experiențele umane de bază, într-o lume din ce în ce mai complicată.
Acest concept poate fi explorat din diferite unghiuri, inclusiv impactul tehnologiei, importanța inteligenței emoționale, renașterea comunității și a conexiunii și nevoia de sustenabilitate și bunăstare. Simplificarea vieții omului, în toate detaliile și domeniile ei, este cea mai vehiculată metodă de-a reveni la umanitate.
1. Adaptarea tehnologiei la condiția umană
Pe măsură ce tehnologia devine o parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi, există o recunoaștere tot mai mare a necesității de a umaniza interacțiunile noastre cu aceasta. În loc să permitem tehnologiei să ne dicteze comportamentul și relațiile, în realitate trebuie s-o folosim pentru a ne servi și pentru a îmbunătăți experiența umană.
Tehnologia trebuie să aibă în centrul scopului existenței sale nevoile umane. Se pune din ce în ce mai mult accent pe crearea de tehnologii care să răspundă nevoilor umane, preferințelor și răspunsurilor emoționale și în ciuda exploziei tehnologiei în universul nostru cotidian, să încercăm să ne concentrăm asupra acelor lucruri mărunte și simple prin care să ne păstrăm bunăstarea și identitatea umană.
Toate acele activități care încurajează detoxifierea digitală și favorizează utilizarea conștientă a rețelelor de socializare, sunt benefice și au scopul de a prioritiza sănătatea mintală și conexiunile autentice.
Noul normal încearcă să integreze inteligența emoțională în tehnologii precum AI, asigurându-se că acestea servesc la sporirea capacităților umane, mai degrabă decât la înlocuirea acesteia.
2. Inteligența emoțională și relațiile
Într-o lume în care comunicarea la distanță și interacțiunile digitale sunt predominante, există o recunoaștere tot mai mare a importanței inteligenței emoționale.
Noul normal încurajează autenticitatea, favorizând interacțiunile face to face și timpul petrecut cu prietenii și membri cei mai apropiați din familie.
Noul normal crează un impuls pentru interacțiuni autentice, și dezminte mitul potrivit căruia vulnerabilitatea și deschiderea ar fi semne de slăbiciune. Se pune din ce în ce mai des accent pe empatie și înțelegere. Inteligența emoțională devine esențială în locurile de muncă și în mediul social, încurajând colaborarea și relațiile mai profunde.
O altă latură extrem de importantă a noului normal este conștientizarea sănătății mintale. Se realizează tot mai des, în mass-media și în egală măsură și pe Internet, conversații continue despre sănătatea mintală, reducerea stigmatului și promovarea bunăstării ca prioritate în societate.
3.Comunitățile locale și conexiunile personale
Pe măsură ce globalizarea și conectivitatea digitală remodelează lumea noastră, există o contra-mișcare care valorizează comunitățile locale și conexiunile personale. Această schimbare include îmbrățișarea localismului.
Observăm o preferință tot mai mare pentru sprijinirea întreprinderilor și comunităților locale, promovând un sentiment de apartenență și identitate.
Sunt încurajate promovarea și cumpărarea produselor autentice locale, produse la țară și în localitățile autohtone. Se promovează din ce în ce mai mult mâncarea sănătoasă, realizată în mod sustenabil, dar și fructele și legumele bio, crescute la țară și vândute în piețele tradiționale.
Acțiunea colectivă câștigă din nou amploare. Asistăm la o participare sporită la inițiative și mișcări sociale orientate către comunitate, care pledează pentru schimbare și sprijin la nivel local.
Se pune un accent reînnoit pe cultivarea interacțiunilor față în față și construirea de rețele comunitare care transced platformele digitale.
4. Sustenabilitate și Creștere Centrată pe Uman
Odată cu creșterea gradului de conștientizare a schimbărilor climatice și a degradării mediului, există o mișcare către practici durabile care prioritizează bunăstarea umană și ecologică.
Aceasta implică viața durabilă și o serie de alegeri corecte, recunoscând că alegerile noastre privind stilul de viață au un impact direct asupra planetei și a generațiilor viitoare, ceea ce duce la schimbări în comportamentul consumatorilor față de sustenabilitate.
Echilibrul dintre viața profesională și cea privată: Redefinirea succesului și a productivității pentru a include bunăstarea mentală și fizică, promovând un echilibru mai sănătos între viața profesională și cea privată. Este foarte greu să-ți construiești un echilibru între viața profesională și cea privată, dar nu este imposibil, cere puțin mai multă atenție și foarte multă disciplină.
Măsura celor 8 ore de muncă, 8 ore de somn și 8 ore de relaxare, pare să fie un număr de aur, pe care dacă știi să îl respecți, vei reuși să trăiești în echilibru.
Boala secolului nostru, burn-out-ul și dorința de-a atinge tot mai înalte culmi profesionale, duce inevitabil la epuizare și o stare în care nu mai ești în stare să dai randament.
Măsura celor 3 x 8 ore s-a stabilit științific, așa cum s-a stabilit științific și numărul de zile de concediu dintr-un an.
Există multe persoane care își amână la nesfârșit concediile și uită să le mai scoată, spunând că oricum nu au bani să plece într-o călătorie, sau pur și simplu preferă să lucreze mai departe în virtutea inerției. Nimic mai greșit.
Organismul la un moment dat își va cere drepturile și dacă nu îi oferi orele și zilele de relaxare mai devreme sau mai târziu îți va semnaliza că este timpul de un cool down. Trăind într-un consumerism exagerat, consumul etic câștigă teren.
Încurajarea practicilor care iau în considerare impactul ecologic și social al achizițiilor noastre, favorizează brandurile care prioritizează standardele etice. “ Umanul este noul normal ” sugerează o călătorie colectivă spre recunoașterea și valorificarea a ceea ce înseamnă să fii om în secolul 21.