EFECTELE COMENTARIILOR NEGATIVE DE PE SOCIAL MEDIA

EFECTELE COMENTARIILOR NEGATIVE DE PE SOCIAL MEDIA

Social media este distractivă, ne ocupă timpul și am devenit dependenți de telefoanele noastre. Dar oare tot ce reprezintă și servește social media, are un efect benefic asupra emoțiilor și psihicului nostru ? Nicidecum.
Astăzi în drum spre serviciu, am ascultat pe Magic FM rezultatul unui sondaj efectuat asupra tinerei generații, care în proporție de 80%, are cel puțin un profil de social media. Pe primul loc este Instagram, apoi Tik-Tok și pe urmă Facebook.
Din tinerii intervievați 70% sunt nemulțumiți cu aspectul lor fizic și ar dori să-și facă intervenții chirurgicale estetice fiind nemulțumiți cu aspectul lor fizic, dar ce este și mai trist este faptul că social media crează iluzii puternice asupra realității.

În social media se afișează vieți și persoane idealizate, iar comentariile pe care persoane frustrate și complexate le lansează asupra celor care crează conținut, pot avea efecte devastatoare, provocând depresie și anxietate.

Răutatea gratuită, insulta, hărțuirea, din comentariile de pe social media pot avea o serie de efecte negative asupra indivizilor și a comunității.
Anonimatul pe care social media îl permite, prin faptul că unii se ascund în spatele unor profile ideale și virtuale, reprezentați de avatarul lor, adică de imaginea lor virtuală, pe care vor s-o afișeze spre exterior, îi îndreptățește să lanseze comentarii negative, hărțuire și intimidare, către cei aflați în mediul virtual și în special asupra acelora care crează conținut, afișând comportamentul numit Cyberbullying, hărțuire cibernetică.

Acest comportament poate afecta profund sănătatea mintală și bunăstarea tuturor acelora asupra cărora se răsfrânge, sau li se adresează.

Expunerea la comentarii negative, critici sau trolling poate contribui la anxietate, depresie și stimă de sine scăzută.
Platforme precum Tik-Tok încurajează creatorii de conținut să facă live-uri, iar în timpul acestor sesiuni live, creatorii de conținut sunt bombardați cu mesaje negative, denigratoare, de hărțuire și de răutate.
Este foarte greu să ții piept acestui val de negativitate, indiferent cât de sănătos ai fi psihic, nu are cum să nu te afecteze.

Am experimentat acest lucru și acesta este motivul pentru care nu fac live pe Tik-tok, chiar dacă prin acesta aș putea să-mi monetizez activitatea.

Există unele persoane, care din lipsă de activitate și-au dezvoltat o rutină în a comenta negativ și a hărțui pe toți aceia care au ceva de spus.
Am primit comentarii cum că aș fi ‘’ mamaie’’, am primit critici în legătură cu machiajul meu, unii susținând că se sperie de acesta, deși machiajul meu este de bun simț.
Au venit încercări de agățare din partea bărbaților, unii deveneau chiar agasanți trimițând mesaje continue.
Chiar dacă am explicat foarte clar că nu pentru relații matrimoniale sunt pe această platformă și nu mă interesează să leg nicio relație cu niciun exemplar masculin.
Datorită acestor comentariile negative pot apărea conflicte și tensiuni pe social media, promovând ostilitate între diferite grupuri sau puncte de vedere și pot include informații false sau teorii ale conspirației care induc în eroare populația și contribuie la neîncredere și frică.
Datorită comentariilor răutăcioase și negative, eu mă feresc să fac live. Dar în afară de mine și alți creatori de conținut, se pot comporta la fel, feedback-ul negativ îi poate împiedica să-și exprime gândurile sau să împărtășească experiențe personale, ducând la autocenzură și lipsă de comunicare autentică.

Problema îngrijorătoare este faptul că expunerea frecventă la comentarii dure sau negative poate normaliza comportamentul agresiv sau toxic, făcându-l să pară acceptabil, la un moment dat ți se pare că așa ar trebui să fie normalitatea, deși, absolut deloc nu este așa.

Comentariile negative din social media despre anumite persoane sau mărci, poate dăuna reputației lor, având un impact potențial asupra relațiilor personale sau a perspectivelor de afaceri. Astfel pot consolida prejudecățile existente în cadrul comunităților de social media, limitând expunerea la perspective diverse și stimulând o lipsă de înțelegere.
Dacă ai slăbiciunea să răspunzi comentariilor negative, te lansezi într-un ciclu de represalii, care produce și mai multă negativitate, și escaladarea conflictelor.

Prin răspunsul diferitelor persoane la comentariile negative, se propagă o avalanșă de impulsuri negative care generează într-un adevărat conflict.

Un alt aspect poate să fie epuizarea emoționala, în sensul că angajarea cu comentarii negative poate duce la epuizare, afectând capacitatea diferitelor persoane de a participa pozitiv la discuțiile online.
Atenuarea acestor efecte negative necesită adesea moderarea comunității, alfabetizarea digitală și promovarea unei culturi a respectului și sprijinului pe platformele sociale. Procesul va fi de lungă durată și cu siguranță că va necesita efort și răbdare.

Personal consider că expunerea limitată la comunitatea online, formarea unei încrederi sănătoase de sine, conștientizarea propriilor calități și atuuri, poate elimina cu totul efectul comentariilor negative.

Poți naviga în mediul virtual, fără să citești comentariile, sau pur și simplu să le elimini cu totul din viața ta.
Instrumentul ‘’block’’ este cel mai eficient împotriva persoanelor deplasate și toxice, folosiți-l cu încredere !