DE CE SUNT GELOASE FEMEILE ÎNTRE ELE ?

DE CE SUNT GELOASE FEMEILE ÎNTRE ELE ?

Lucrez într-o industrie în care 80% din personal este format din femei și constat de multe ori, că invidia este un sentiment care animă consoartele noastre și stăpânește de cele mai multe ori relațiile dintre femei.
Relația de prietenie între unele femei, durează doar până în momentul în care una dintre ele, ajunge să se descurce mai bine, să fie fericită într-o relație, sau avansează în carieră și atunci lucrurile se strică din cauza invidiei.
Există foarte mare presiune din partea societății asupra femeilor, în special în ce privește aspectul lor fizic, dar în loc să solidarizeze unele cu altele, ele preferă să se dușmănească, tocmai datorită acestor criterii. Invidia în rândul femeilor, ca și în cazul oricărui grup, poate fi o emoție complexă influențată de o varietate de factori sociali, psihologici și culturali.

Ei bine, invidia nu este exclusivă doar pentru femei, oamenii de orice sex pot experimenta acest sentiment, dar în colectivele în care există mai multe femei, acest sentiment este mai vizibil. În colectivele mixte, lucrurile funcționează mai bine. Bărbații reușesc să aplaneze conflictele și să echilibreze atmosfera tensionată dintre colegele lor.

Cu toate acestea, normele și așteptările societății pot modela uneori modul în care invidia se manifestă și se exprimă în rândul femeilor. Iată câțiva factori care pot contribui la aceste sentimente negative în rândul femeilor:
1. Așteptări și presiuni din partea societății
Femeile se confruntă adesea cu presiuni sociale în ceea ce privește frumusețea, succesul, relațiile și maternitatea. Aceste așteptări pot crea un mediu competitiv în care simt că trebuie să se măsoare constant una cu cealaltă.

Societatea impune standard de frumusețe și aspect fizic femeilor, pe lângă asta femeile trebuie să aibă o anumită vârstă ca să fie considerate valabile.

Frumusețea și tinerețea sunt două criterii extrem de apăsătoare asuora femeilor. Când o femeie pare să îndeplinească sau să depășească aceste standarde, ea va atrage Invidia celorlalte.
Dacă în cazul bărbaților, statutul social, cariera, banii, bunurile materiale deținute, mașinile de lux, sunt criteriile de departajare, în cazul femeilor, frumusețea și vârsta sunt standardele impuse. Femeile de o anumită vârstă devin invizibile, ele nu mai au șanse să își refacă viața după un divorț sau o despărțire, la fel cum o femeie tânără și răpitoare o poate face.
2. Comparația și concurența
Cunoașteți acea zicală conform căreia femeile se îmbracă una pentru cealaltă și nu de dragul bărbaților ? Ei, asta este realitatea. Oricum, majoritatea bărbaților nu vor observa în mod special hainele femeii, ei se concentrează asupra feminității și sex appeal-ului ei.

Nu vor distinge o nuanță specială de culoare în părul femeii și habar nu au dacă rochia purtatat de ea este semnată de un anumit designer.

Multi ani am trait cu psihologia ”fetei grase”,care se imprimase asupra intregii mele viziuni asupra lumii.
Dar cu siguranță că îi vor observa decolteul larg, forma șoldului rotund pe care se mulează rochia și fără îndoială că îi vor admira picioarele, daca poartă o fustă mini. Deci, în aceste condiții, este clar că ne îmbrăcăm pentru a concura una cu cealaltă și vă spun cu siguranță că : Concurența este foarte mare !
Comparația socială este un comportament uman natural. Femeile se pot compara una cu cealaltă în ceea ce privește realizările în carieră, aspectul fizic, statutul social sau relațiile cu bărbații. Această comparație poate duce la sentimente de invidie, mai ales dacă o femeie simte că, rivala ei, stă mai bine la toate capitolele.
3. Reprezentarea media
Prezentarea femeilor în mass-media poate exacerba sentimentele de gelozie. Emisiunile de televiziune, filmele și social media prezintă adesea versiuni idealizate ale frumuseții și succesului, determinând un sentiment de inferioritate, persoanelor obișnuite, care nu au atâtea posibilități materiale să-și îmbunătățească aspectul fizic.
Trăim într-o eră în care dacă nu ai sâni, poți să-ți pui. Dacă nu ai buze, poți să le umfli cu acid hialuronic, dacă ai riduri îți injectezi botox, dacă nu ai fund îți scoți grăsimea dintr-o parte și o implantezi în fese.
Practic totul este posibil în materie de transformare fizică, doar să ai bani. Banii fac diferența. Este clar că persoanele care nu au aceste posibilități vor râvni să le aibă și sentimentele de invidie, nu vor întârzia să apară.

4. Teama de a rămâne în urmă

Femeile pot experimenta gelozia din cauza fricii de deficit în relații, resurse sau oportunități. De exemplu, dacă o femeie percepe că există oportunități limitate de avansare în cariera ei, ea se poate simți competitivă cu alte femei care se luptă pentru aceeași poziție.

5. Influențe culturale
Fundalurile culturale pot influența modul în care invidia este exprimată și percepută. În unele culturi, femeile pot reprezenta pentru alte femei rivale, mai degrabă decât aliați, promovând o atmosferă mai competitivă.
6. Dinamica relaţiilor
Relațiile interpersonale pot fi o sursă de gelozie. Femeile se pot simți amenințate de realizările sau atractivitatea consoartelor lor, mai ales dacă se tem că aceste calități ar putea afecta propriile relații. De exemplu, dacă o femeie se află într-un cerc social în care o prietenă primește mai multă atenție, sau este lăudată, poate declanșa sentimente de invidie.

7. Insecuritate și lipsa încrederii de sine

Nesiguranța personală joacă adesea un rol semnificativ în apariția sentimentelor de invidie. Femeile care se luptă cu stima de sine scăzută, pot fi mai predispuse să se simtă geloase atunci când percep că altele au calități sau succese care lor, le lipsesc.

Experiențele trecute, inclusiv relațiile negative sau agresiunea, pot contribui, de asemenea, la sentimente de inadecvare.
8. Lipsa rețelelor de asistență
În medii în care femeile nu se simt susținute una de cealaltă, Invidia și dușmănia dintre consoarte poate înflori. Un sentiment de solidaritate și de sprijin poate contribui la atenuarea sentimentelor de rivalitate.

Când femeile se sprijină și se susțin reciproc, sunt mult mai puțin susceptibile de a ceda geloziei. Tot ce am enumerat mai sus, reprezintă cauzele și circumstanțele în care apare acest sentiment de rivalizare și invidie între femei. Dar care ar putea să fie metodele pentru învingerea acestor sentimente ?

Primul pas, întotdeauna când este vorba despre un sentiment negativ este conștientizarea de sine. Femeile care experimentează aceste trăiri, trebuie să recunoască în primul rând sentimentele de gelozie. Poate fi utilă și reflectarea asupra motivelor care stau la baza acestor sentimente.
O altă cale ar fi construirea de conexiuni și promovarea relațiilor de susținere între femei. Femeile între ele, pot ajuta la crearea unui mediu de încurajare, mai degrabă decât de concurența. Învățarea de a sărbători realizările altor femei poate ajuta la trecerea atenției de la gelozie spre construirea unei legături mai puternice.
Atunci când invidia izvoreste din propriile neajunsuri și complexe, practicarea compasiunii de sine și construirea unei încrederi de sine sănătoase, poate să fie un remediu. Lucrul pe stima de sine și acceptarea de sine poate reduce sentimentele de inadecvare și gelozie.
În cele din urmă, în timp ce gelozia poate fi o experiență comună, este esențial să-i recunoaștem rădăcinile și să lucrăm în mod activ spre cooperare și susținere în rândul femeilor. Făcând acest lucru, se pot cultiva relații pozitive, prietenie și succese comune.


%d blogeri au apreciat: