DE CE NU NE PLAC OAMENII INTELIGENȚI ?

DE CE NU NE PLAC OAMENII INTELIGENȚI ?

Constat cu stupoare, că în ziua de azi a fi un om inteligent, un om erudit, cu cultură și pregătire intelectuală, în mijlocul hoardei de neciopliți și mediocrii, este mai degrabă un handicap decât o virtute.
Omul inteligent, care raționează și încearcă, ție semianalfabetul să-ți transmită și să-ți explice esența rațiunii sale, este numit de Măria Ta – Prostul : “ nebun, dus cu pluta și mincinos.”
Problema este la el, nicidecum la tine, ignorantul, care cu greu reușești să vorbești singura limbă practicată de tine, cea învățată de la propria mamă.

De ce trăim aceste vremuri și de ce omul deștept este un Paria într-o lume clocotind de proști, are cu siguranță numeroase explicații, dar și rădăcini în esența unei societăți denaturate.

Totul începe cu scara valorilor. Într-o societate în care puterea banului a preluat poziția primordială a bunului simț, a celor șapte ani de acasă a culturii, a pregătirii profesionale și a capacității intelectuale, oamenii cu adevărat valoroși, oamenii care gândesc, ajung la marginea acestei societăți, care nu mai are nimic în comun cu ei.
Vei veni Măria Ta – Prostul și mă vei face nebun pe mine, care am idei vizionare, care rezonez pe o treaptă superioară a conștiinței și vei încerca să mă anulezi cu totul, călcându-mă în picioare, pentru că acesta este Noul Adevăr !

Nu poți înțelege un om inteligent, pentru că mintea ta nu poate să cuprindă incomensurabilul gândirii sale. Înțelegerea oamenilor inteligenți poate fi uneori o provocare, în special pentru cei care nu au nevoie să gândească și pentru ei deșteptul este defapt o ciudățenie, care trebuie stârpită și anulată din fașă.

Complexitatea gândirii unei persoane inteligente poate reprezenta adesea o provocare, mai ales că aceste ‘’ ființe stranii ’’ pot avea moduri complexe și abstracte de gândire.
Capacitatea acestor oameni de a analiza situații din mai multe perspective, modul în care sunt capabili să urmărească idei în mai multe perspective, chiar și în paralel, reușind să cuprindă esența lor, poate face pentru omul de rând obiectul unei adevărate provocări, făcându-i pe oamenii geniali, dificil de înțeles și de urmat.
Stilurile de comunicare între o persoană inteligentă și omul de rând pot fi radical diferite: Persoanele foarte inteligente ar putea folosi limbajul tehnic, jargonul sau referințele care nu sunt familiare tuturor.

Acest lucru poate crea un decalaj de comunicare în cazul în care ideile lor nu sunt ușor de înțeles. De cele mai multe ori omul fără școală, sau fără școală suficientă, nu are răbdare să încerce să înțeleagă ce vrea să-i comunice omul deștept.

Din păcate chiar și unele persoane, de la care am avea pretenții, refuză să încerce să înțeleagă. Este mult mai rapid și mult mai simplu să defăimezi și să anulezi un om deștept, decât să încerci să-l înțelegi.
Oamenii inteligenți au adesea o gamă largă de interese și cunoștințe profunde în domenii specifice, lucru care poate fi anevoios de priceput de către omul de rând. Această gamă largă de interese poate duce la conversații care pot fi inaccesibile pentru cei care nu împărtășesc același nivel de percepție sau interes.
Uneori, oamenii foarte inteligenți pot să aibă inteligență emoțională sau abilitățile sociale mult mai dezvoltate decât nivelul general, ceea ce face dificilă relaționarea cu ceilalți.
Acest lucru poate crea bariere în înțelegerea perspectivelor și motivațiilor lor, producând suspiciuni și lipsă de încredere din partea celorlalți.
Așteptările și presupunerile vis-à-vis de oamenii inteligenți, de multe ori nu au tangență cu realitatea. Pot exista ipoteze despre ce înseamnă să fii inteligent, ceea ce poate duce la concepții greșite.
Percepția comună asupra oamenilor inteligenți poate să fie exagerată, pot exista așteptari ca aceștia să aibă întotdeauna răspunsurile corecte sau să comunice într-un anumit mod, ceea ce nu poate reflecta realitatea proceselor lor de gândire.

Până la urmă sunt și ei oameni, pot avea o gândire subiectivă despre un anumit lucru și prin urmare, trebuiesc înțeleși ca atare. Pe de altă parte, prezența unei persoane inteligente între o mare de oameni care nu gândesc prea mult, poate evoca sentimente de intimidare și nesiguranță în ceilalți.

Aceștia îl vor privi cu neîncredere, îl vor bănui de lucruri necurate și vor încerca să-l denigreze, tocmai pentru că nu le seamănă și îl consideră ciudat, ieșit din tiparele consecrate. Astfel se crează o prăpastie între persoana inteligentă și ceilalți, ceea ce poate împiedica comunicarea și înțelegerea deschisă.
Următorul pas este faptul că mulțimea comună poate avea prejudecăți care afectează modul în care se percep și se interpretează acțiunile și gândurile persoanelor inteligente. Noțiunile preconcepute despre inteligență, pot distorsiona înțelegerea modului în care gândește și se manifestă adevăratul intelectual.

Pe lângă cele enumerate mai sus, factori contextuali, pot și ei, la rândul lor influența neînțelegerea prostimii îndreptată împotriva omului intelligent. Factorii sociali și culturali pot influența modul în care inteligența este percepută și înțeleasă.

Diferite medii sociale pot aprecia tipuri de inteligență diferite, ceea ce poate duce la neînțelegeri. Întotdeauna trebuie să privim lucrurile din perspectiva acelora care comentează.
Dacă intervenția unui om profesionist, pregătit, inteligent aduce o schimbare prin care Prostul s-ar putea să-și piardă avantajele și statutul, atunci cu siguranță că deșteptul trebuie redus la tăcere și anulat.

Din păcate interesele Prostimii sunt prea mari. Dragostea pentru zona de comfort, pentru privilegii și pentru renumerațiile de sine stabilite, vor influența cu putere capacitatea de discernământ.

Unii vor fii atât de speriați de schimbarea radicală pe care un profesionist adevărat poate s-o aducă, încât își vor justifica setea de sânge și linșajul pe care îl vor face asupra acestei persoane.
Din păcate, oricât am încerca să apelăm la rațiune la comunicare deschisă, răbdare și disponibilitate de angajare într-un dialog sincer, care ar putea reduce decalajului în înțelegerea dintre persoanele inteligente și ceilalți, interesele prostimii mereu vor surclasa dialogul și Prostia mereu va ieși învingătoare !