23 dec. AM ÎNȚELES, ÎMBĂTRÂNESC, DAR NU TREBUIE SĂ-MI PIERD DEMNITATEA !
Faptul că îmbătrânim, femei fiind, nu ne umple pe niciuna dintre noi de fericire. Nu te bucuri dimineața când îți privești chipul în oglindă și constați că nu mai recunoști persoana din reflexie, sau nu vrei s-o mai recunoști, pentru că devine varianta ta din ce în ce mai obosită.
Nu ne place să îmbătrânim, doar că nu alegem noi asta ! Nu depinde de noi și nu ne întreabă nimeni ce vrem și apoi, poveștile cu ‘’ Tinerețea fără bătrânețe și viața fără de moarte “, rămân doar povești…
Pentru femeia care îmbătrânește, fiecare zi este o provocare și aici nu mă gândesc neaparat la activitatea fizică și la efortul zilnic de a-ți pune corpul în mișcare. Leziunile psihice, șocul pe care în special femeile frumoase, cele care mereu au fost curtate de bărbați îl resimt, când încep să îmbătrânească, este pur și simplu tragic.
Constați pe zi ce trece că devii din ce în ce mai invizibilă, nu mai întoarce nimeni capul după tine, la serviciu bărbații cu care ai de lucru îți spun ce au de spus, fără să te privească în ochi și te ignoră când le spui tu ceva. În schimb toți se adună în jurul colegei tinere care tocmai apăruse și fiecare încearcă să se bage în seamă cu ea.
Nu te deranjează succesul ei, nu chestia asta te face să suferi, nici nonșalanța cu care ea te privește râzându-ți în față, de parcă ți-ar demonstra cu nepăsare că tu nu ai cum să câștigi, acum ea este pe val, ci mai degrabă nedreptatea.
Filosofica nedreptate care stă în spatele faptelor, trecerea nemiloasă a timpului, care nu ține cont de faptul că tu ești o femeie inteligentă, care are ceva de spus, o femeie specială, plăcută și caldă, afectuoasă și prezentă, în tot ceea ce faci…dar ce folos !
Corpul tău a pierdut demult lupta cu forța gravitației și nicio parte a lui nu mai vrea să stea țapăn, fără susținere. Și parcă nici nu mai ai chef să susții vreo părticică din el. Ai vrea să fii lăsată în pace, în starea ta de moluscă, diformă, într-o pace eternă, fără să te mai deranjeze cineva. Doar că undeva în sufletul tău încă înmugurește tinerețea.
Mintea și sufletul au rămas adolescentine și poartă energia iubirii, dincolo de degradarea corpului fizic. Niciodată nu ai fost mai dornică de iubire, decât acum, niciodată nu ai fi vrut să dăruiești așa, cu calm, cu înțelepciune și profund, așa cum numai o femeie matură poate s-o facă !
Și ce dacă îmi atârnă sânii ?! Și ce dacă am colăcei disgratiosi și riduri ?! Și ce dacă mâinile îmi sunt ridate și am gușă ?!
Acolo în adâncul sufletului meu zace un ocean de iubire ! Acum și aici, tot ce port lângă inima mea și în adâncul sufletului meu, valorează mult mai mult decât corpul perfect al vreunei fetișcane. Cu toate acestea, niciodată nu voi pierde lupta !
Am înțeles, îmbătrânesc, dar nu trebuie să-mi pierd neapărat demnitatea ! Îmbătrânesc, dar nu trebuie să las timpul să mă rânească, să mă anuleze, să îmi otrăvească viața !
Îmbătrânirea este o parte naturală și inevitabilă a vieții, dar modul în care decizi să pornești în această călătorie poate avea un impact semnificativ asupra sentimentului tău de demnitate și valoare de sine. Tot timpul trebuie să fii conștientă să-ți menții respectul de sine și integritatea, indiferent de schimbările fizice sau sociale care însoțesc îmbătrânirea.
Ce este de făcut ? Care sunt mijloacele care ți-au mai rămas împotriva trecerii nemiloase a timpului ?!
Îmbrățișează schimbarea cu grație
Îmbătrânirea aduce adesea schimbări fizice, cum ar fi ridurile, mobilitatea redusă și problemele de sănătate. Acceptarea acestor schimbări ca parte a vieții poate favoriza un sentiment de pace, de liniște sufletească, de resemnare. Îmbrățișarea cu grație a acestei situații, permite îmbrățișarea procesului de îmbătrânire fără pierderea demnității.
Menține-ți independența
Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, s-ar putea confrunta cu provocări care le amenință independența, uneori trebuie să se sprijine pe ajutorul familiei, a copiilor pentru a-și gestiona viață de zi cu zi.
Este esențial să depui eforturi susținute pentru a-ți menține autonomia în activitățile zilnice, cum ar fi faptul că te îmbraci singur, îți îndeplinești activitățile de zi cu zi independent, îți faci cumpărături, îți plătești facturile, îți gestionezi finanțele și decizi în materie de asistență medicală. Independenţa favorizează stima de sine şi un sentiment de control asupra vieţii, lucru care este fundamental pentru păstrarea demnităţii.
Cultivă-ți relațiile
Când nu ești în ordine cu tine și simți o tristețe profundă odată ce îmbătrânești, sentimentul cel mai puternic este cel al izolării, nu mai vrei să vezi pe nimeni, nu mai vrei să socializezi. Exact opusul a ceea ce ar trebui să faci. Conexiunile sociale puternice sunt esențiale pentru bunăstarea emoțională.
Construirea și menținerea relațiilor cu familia, prietenii și comunitatea pot oferi sprijin și companie, te pot face să înțelegi că alături de tine sunt sute de mii de oameni care trec prin aceleași stări, prin același fenomen și proces și că în realitate, totul ține de cursul normal al vieții. Implicarea în conversații și experiențe împărtășite consolidează un sentiment de apartenență și respect, atât pentru sine, cât și pentru ceilalți.
Rămâi activ și angajat
Activitatea fizică, stimularea mentală și urmărirea intereselor sau hobby-urilor pot îmbunătăți calitatea vieții și pot reprezenta o motivație. Exerciții fizice, voluntariatul sau învățarea de noi abilități, te mențin angajat, îți oferă apartenență la un grup care are aceleași îndeletniciri și interese și te ajută la combaterea stereotipurilor de îmbătrânire consolidând o identitate și o personalitate vibrantă.
Erijează-te în reprezentant pentru tine și pentru alții
Îmbătrânirea poate duce uneori la ideea că ești marginalizată sau trecută cu vederea. Susținerea persoanelor din grupul cărora faci parte, activarea în ajutorarea lor și a propriei persoane, poate să devine o activitate prin care poți face ceva pentru comunitatea ta.
Practică compasiunea de sine
Toată viața te-ai biciuit și te-ai auto chinuit. Ai avut pretenții imposibile față de propria persoană și de fiecare dată când nu ai putut să te menții la standardele înalte impuse de tine însuți, te-ai pedepsit amarnic. Iată că îmbătrânirea poate aduce sentimente de vulnerabilitate și nesiguranță.
Dar practicând auto-compasiunea, fiind bun cu sine și recunoscând că toată lumea îmbătrânește, te pot face, să atenuezi percepțiile negative de sine. Recunoașterea realizărilor și a experiențelor de viață ale unei vieți împlinite, favorizează la final, o imagine de sine pozitivă.
Reflectați asupra călătoriei de viață pe care o efectuați
Acordarea de timp pentru a reflecta asupra experiențelor de viață, realizărilor și lecțiilor învățate poate oferi un sentiment de împlinire.
Împărtășirea poveștilor cu generațiile mai tinere nu numai că păstrează istoria personală, ci și întărește valoarea înțelepciunii care vine odată cu vârsta. Îmbătrânirea implică un amestec de resemnare, implicare activă și cultivare a unor relații semnificative.